back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με την έκδοση NAVTEX για την περιοχή του Καστελόριζου απαντά η Τουρκία στη λήψη «στοχευμένων μέτρων»

Διαβάστε επίσης

Με την έκδοση NAVTEX για την θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου και με την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου στην κατεχόμενη περιοχή τα Καρπασίας, απαντά η Άγκυρα, στις προειοδοποιήσεις της ΕΕ για λήψη «στοχευμένων μέτρων», κατά της Τουρκίας, λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία εξέδωσε δύο NAVTEX (η μία για 20-21 Ιουνίου και η άλλη για 23 Ιουνίου), για αεροναυτικές ασκήσεις, σε μια ευαίσθητη περιοχή στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, που από την «ανάγνωση» των συντεταγμένων της τουρκικής NAVTEX, φαίνεται ότι αγνοείται το Καστελόριζο, ως κατοικημένο νησί, με κυριαρχικά δικαιώματα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας . Και επιχειρείται, για μία ακόμη φορά, ο ναυτικός αποκλεισμός της Μεγίστης, λόγω εκτέλεσης ναυτικών πυρών από τον Τουρκικό Στόλο (τη μέρα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη).

Εκτός από την «δισταχτική» συμπεριφορά της Ε.Ε., όπως αποτυπώθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων, απέναντι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο Αιγαίο και η στάση των ΗΠΑ είναι μάλλον επιφυλακτική.

Η διοικήτρια του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική), υποναύαρχος Λίζα Φρανκέτι (πρωτη γυναίκα Διοικητής του 6ου Στόλου), κατά την συνάντησή της με τον ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκη, στο Υπουργείο Άμυνας παρουσία και του αμερικανού Πρέσβη κ. Πάιατ, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία για όλα τα διμερή θέματα.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι εξαιρετικά περίπλοκες και μάλλον οι ΗΠΑ στον ορατό χρονικό ορίζοντα θα αποφύγουν τη σύγκρουση με την Άγκυρα, παρότι οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν επιδεινωθεί, λόγω και των S-400 και των F-35. Επομένως, αμερικανική αποφασιστική παρέμβαση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, που θα θίγουν την Τουρκία, δεν είναι πιθανή.

Εξάλλου ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha δήλωσε ότι «Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας, απέναντι της Τουρκίας», ενώ τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε να πάνε οι Τούρκοι στο Καστελόριζο» γιατί τότε «δεν θα υπάρχουν επιλογές».

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα