back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Παρουσιάζεται το πρόγραμμα της Ν.Δ- Νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι αλλαγές στο Μαξίμου

Διαβάστε επίσης

Η παρουσίαση, στη μία σήμερα το μεσημέρι στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος, του κυβερνητικού Προγράμματος της ΝΔ για «Ισχυρή Ανάπτυξη και Αυτοδύναμη Ελλάδα», σηματοδοτεί για την ίδια την αφετηρία για την τελική ευθεία προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, στις οποίες διεκδικεί ισχυρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ΝΔ εάν κερδίσει τις εκλογές στην κατεύθυνση μείωσης της φορολογίας, με πρώτο βήμα- που θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2020- την πρώτη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ (πιθανότατα κατά 20%), του φόρου των επιχειρήσεων σε 24%, των μερισμάτων σε 5% και τον φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να περιγράψει και τις παρεμβάσεις για διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας και με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Στις προτεραιότητες συμπεριλαμβάνονται και επενδυτικά κίνητρα όπως υπεραποσβέσεις, διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη κ.α.

Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να δημιουργήσει και αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού ώστε όταν υπάρχουν καθυστερήσεις από τη διοίκηση, να έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτεί τουλάχιστον τις μεγάλες και τις μεσαίες επενδύσεις από ένα επίπεδο και πάνω, ενώ ο ίδιος έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα υπογραφούν άμεσα οι δύο υπουργικές αποφάσεις που μένουν για το Ελληνικό.

Στις προθέσεις του είναι επίσης να υπάρξει μία νέα δομή στο υπουργείο Εξωτερικών με αντικείμενο την επιχειρηματική εξωστρέφεια τόσο σε σχέση με την ενίσχυση των εξαγωγών, όσο και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Οργάνωση της κυβέρνησης και το Μαξίμου

Το πρώτο νομοσχέδιο πάντως εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές θα αφορά στην οργάνωση της κυβέρνησης.

Οι γενικοί γραμματείς εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 30% και ακόμη περισσότερο οι ειδικοί γραμματείς, ενώ πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να δημιουργηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ένα ισχυρό διοικητικό κέντρο που θα παρακολουθεί και θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο.

Αφήνει εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί εκεί που θα κρίνει ότι χρειάζεται «εξειδικευμένη γνώση για να μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα ζητήματα που ο ίδιος αναδεικνύει σε πολιτικές προτεραιότητες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει και στο γεγονός ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα γίνει υπουργείο παρά τω πρωθυπουργώ και σε αυτό θα ενσωματωθεί και η πολιτική απλοποίησης όλων των διαδικασιών του Δημοσίου.

«Πρέπει να μπορούμε ν’ απλοποιούμε και διαδικασίες. Γι’ αυτό και στην ουσία αυτό το οποίο είναι μία μετεξέλιξη του παλιού Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναλαμβάνει πρωτεύοντα ρόλο, υπό την αυστηρή δική μου εποπτεία, για να περάσουμε επιτέλους γρήγορα στη νέα ψηφιακή εποχή και να διευκολύνουμε τους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη στο Star.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα