18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η αποτυχία των Ευρωπαιων ηγετών να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα γίνει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν αλλά και η ανάδειξη των δύο τελικών υποψηφίων για την αρχηγία των Τόρις στη Βρετανία είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνη Τύπο όπως και το νέο επεισόδιο στις ιρανο-αμερικανικες σχεσεις.

Για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

“Διχασμός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα της Ε.Ε” αναφέρει η DW.
“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να συμφωνήσουν για τους υποψηφίους στη διάρκεια των σχετικών συζητήσεων στις Βρυξέλλες” αναφέρει το BBC.
Έως τις πρώτες πρωινές ώρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν κατορθώσει να αποφασίσουν για τους υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν αλλά και για άλλες θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα και πλέον θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος στις 30 Ιουνίου. Υπήρξε έντονη διαφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες και μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ακριβώς στο πώς απέτυχαν να συμφωνήσουν, σχολιάζει το Politico.
Είναι επομένως νεκρή… η διαδικασία Spitzenkandidaten; Εξαρτάται ποιον ρωτάς. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι “οι επικεφαλής υποψήφιοι” των τριών μεγάλων ευρωομάδων έχουν ήδη βγει εκτός κούρσας για την προεδρία της Κομισιόν. Όμως η Γερμανιδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν συμφώνησε με αυτή την εκτίμηση καθώς δηλωσε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ είπε χθες πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για κανέναν από τους τρεις υποψήφιους (Βέμπερ, Τίμερμανς, Βεστάγκερ) αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να αλλάξει. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στην ίδια γραμμή με την Μέρκελ είπε πως “προς το παρόν δεν υπάρχει πλειοψηφία για κανέναν υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν” αλλά προσέθεσε οτι “είμαστε στο ημίχρονο”.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι οι εργώδεις προσπάθειες που συντελέστηκαν έως και χθες για να μπει τέλος στην υποψηφιότητα Βέμπερ. Όλα ξεκίνησαν πολύ νωρίς και από μια προσωπική επίθεση του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Έπειτα υπήρξε μια προσπάθεια να προσδιοριστούν τα κριτήρια για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν που θα έπρεπε να είχε “εκτελεστική εμπειρία” κάτι στο οποίο κάποιοι αναφέρθηκαν και χθες. Τώρα όλοι οι αντίπαλοι του υποψηφίου του ΕΛΚ έχουν συντονιστεί με τις ευρωομάδες τους στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να ενισχύσουν το μήνυμα ότι μπορεί να μην ξέρουν τι ακριβώς θέλουν, αλλά ένα είναι σίγουρ ότι δεν θέλουν τον Βεμπερ. Αλλά ο Βέμπερ είναι ακόμα ο υποψήφιος του ΕΛΚ. Οι συμμετέχοντες του προ -συνεδρίου του ΕΛΚ ανέφεραν πως υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια να στηριχθεί έως το τέλος ο Βέμπερ καθώς θεωρούν ότι “η επίθεση δεν είναι εναντίον του αλλά εναντίον της ευρωομάδας”. Οι Ισπανοί επεσήμαναν ότι αυτή η πολιτική- κομματική μάχη μπορεί να τελειώσει με πικρία. “Κανείς δεν θέλει να δει οι διορισμοί να προκαλούν προσωπικές επιθέσεις ή πολιτικές επιθέσεις εναντίον ευρωομάδων ή χωρών” ένας Ισπανός διπλωμάτης είπε χθες. Από την πλευρά του ο Βέμπερ δηλώνει “έτοιμος για τη μάχη”. Ένα είναι σίγουρο: Ο Βέμπερ επέζησε για ακόμα μια φορά χθες. Αλλά δεν βγαίνεις πιο ισχυρος, παρά τα οσα λένε οσοι μάχονται αν δέχεσαι χτυπήματα πέντε φορές μέσα σε δύο εβδομάδες και τα πράγματα ίσως εξελιχθούν ακόμα πιο άσχημα καθώς κανείς δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου. Ο ένας εκ των δύο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Φίλιπ Λάμπερτς δήλωσε ότι “οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη πει επισήμως στον Βέμπερ ότι δεν θα τον ψηφίσουν”.

Η κίνηση δεν ηταν είδηση για τον Βέμπερ. Ο συντονισμός ανάμεσα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πολιτικές ομάδες έγινε τόσο μυστικά που το ΕΛΚ έμαθε τελευταία στιγμή ότι ο Βέμπερ δεν έχει τη στήριξη που χρειάζεται και μάλιστα κάποιοι το έμαθαν μόλις χθες. Πάντως επί της ουσίας η απόφαση να μην στηριχθεί ο Βέμπερ θα μπορούσε να αποτελεί μια κίνηση του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου τουλάχιστον των δυο μεγαλύτερων ευρωομάδων να “σκοτώσουν” εντελώς το σύστημα Spitzenkandidat και ως μια πρόσκληση όχι να βγάλουν μόνο εκτός τον Βεμπερ αλλά όλη τη διαδικασία καθώς αυτό δεν ευνοεί ούτε τον “εκλεκτό” των Σοσιαλδημοκρατών, Τίμερμανς ή την Βεστάγκερ. Διπλωμάτες και από τα δύο στρατοπεδα απλά χαμογέλασαν όταν ρωτήθηκαν από το Politico για αυτούς τους δύο υποψήφιους. “Δεν μπορείς να ζητάς από το ΕΛΚ να αυτοκτονήσει δύο φορές” δηλαδή να εγκαταλείψει τον Βέμπερ αλλά και να ψηφίσει υπερ ενός εκ των άλλων δύο. “Το ΕΛΚ είναι ακόμα η μεγαλύτερη ευρωομάδα”. Πάντως ούτε στο ευρωκοινοβούλιο υπάρχει συμφωνία για κάποιον εκ των τριών. Υπάρχει σχέδιο Β: Φυσικά αρκετά ονόματα ακούστηκαν χθες περιλαμβανομένου και αυτό του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Βελγίου, Σαρλς Μισέλ για την προεδρία του Συμβουλίου ή του Κροάτη πρωθυπουργού Αντρέι Πλενκοβιτς για την Κομισιόν σύμφωνα με διπλωμάτες. Πράγματι αρκετά ονόματα ακούστηκαν.

Σήμερα, εκτός Βρετανίας οι 27 θα συζητήσουν για την εμβάθυνση της ΟΝΕ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο θα παραστούν στις σημερινές εργασίες που προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί μετά από 2,5 ώρες. Πάντως σε άρθρο του στο POLITICO ο Σεντένο ισχυρίζεται ότι το ευρώ αυτό που χρειάζεται περισσότερο τώρα είναι εμπιστοσύνη.
Πόσο θα χρειαστεί να μιλήσουν; Σήμερα απλά αναμενεται να καταθέτουν προτάσεις χωρίς να υπάρξει κάτι συγκεκριμένο.

Για τον ESM:

Οι αλλαγές στη Συνθήκη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα εξελίξουν το Ταμείο ως δικλείδα ασφαλείας της Ε.Ε προκειμένου να διαχειρίζεται τις προβληματικές τράπεζες συμφωνήθηκε ήδη επί της αρχής. Αλλά ο,τι αλλο αφορά τη λειτουργία του δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί ή ίσως αφεθεί για του χρόνου.
Για τον προϋπολογισμό: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της ρουμανικής Προεδρίας και έλαβε υπό σημείωση τα διάφορα στοιχεία της δέσμης του ΠΔΠ, κάλεσε δε τη φινλανδική Προεδρία να συνεχίσει το έργο αυτό και να επεξεργαστεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Επί της βάσης αυτής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει ανταλλαγή απόψεων τον Οκτώβριο του 2019, έχοντας στόχο να καταλήξει σε συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.
Για τραπεζική ένωση: Αυτό που δεν έχει ακόμα καταλήξει καπου είναι η τραπεζική ένωση καθώς την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι περισσότερο από το “να αναγνωρίσουν ότι απαιτείται περαιτέρω τεχνική εργασία”.

Στη Βρετανία:

O τελευταίος γύρος στην κούρσα διαδοχής στο Συντηρητικό κόμμα είναι το κεντρικό θέμα στις περισσότερες βρετανικές εφημερίδες.
“Ο Μπόρις παίρνει την εκδίκηση του” είναι ο τίτλος της Daily Mail. Αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον κατηγορήθηκε ότι δάνεισε τις ψήφους των υποστηρικτών του στον Τζέρεμι Χαντ για να εκδικηθεί τον Μάικλ Γκόουβ για το πισώπλατο χτύπημα που δέχθηκε την προηγούμενη φορά. Φίλος του Γκόουβ δήλωσε στην εφημερίδα ότι υπήρξε “θύμα” “σκοτεινών συναλλαγών”.
Η Daily Telegraph δημοσιεύει την ίδια ιστορία και τον ίδιο περίπου τίτλο: “Ο Μπόρις πήρε την εκδίκηση του” ενώ η Daily Express αναφέρει πως ο Γκόουβ βγήκε εκτός κούρσας σε μια στιγμή “γλυκιάς εκδίκησης” για τον Μπόρις.
Από την πλευρά τους οι Times ισχυρίζονται ότι οι υποστηρικτές του Τζόνσον καυχήθηκαν για την εκδίκηση που πήραν εναντίον του Γκόουβ. Ανώνυμη πηγή μιλώντας στην εφημερίδα δήλωσε “ο Γκόουβ μας μαχαίρωσε πισώπλατα – κάναμε το ίδιο αυτή τη φορά”.
“Ήταν κατασκευασμένο το αποτέλεσμα” αναρωτιέται ο Guardian. Αναφέρει ότι το στρατόπεδο του Τζόνσον πιστεύει ότι ο Χαντ που έως τώρα θεωρούνταν “σκυλάκι της Μέι” από κάποιους στο Γουέστμινστερ είναι πιο εύκολος αντίπαλος απο ό,τι θα ήταν ο Γκόουβ.

Οι Financial Times σχολιάζουν ότι οι βουλευτές των Συντηρητικών που κάποτε θεωρούνταν “το πιο εξηζητημένο εκλεκτορικό σώμα στον κόσμο” τώρα πια στη σκιά σκοτεινών φημολογιών για ανταλλαγή ψήφων κάποιος βουλευτής ισχυρίστηκε ότι “καλύτερα πια να λέμε ότι είμαστε παραπλανημένοι”.
Η Daily Mirror σχολιάζει πως μετά από όλα αυτά οι υποψήφιοι για επομενοι πρωθυπουργοί είναι ο “επαίσχυντος Τζόνσον” και ο “ανάλγητος Χαντ” και οι ψηφοφοροι δεν έχουν λόγο σε αυτό.
Αλλά η Daily Telegraph εκτιμά ότι τελικά η χώρα έχει αυτό που χρειαζόταν εδώ και τρία χρόνια: μια ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος. Θεωρεί ότι η διαδικασία είναι μια ιστορική ευκαιρία για να σκεφθούν οι υποψήφιοι τι σκέφτονται οι ψηφοφόροι πέραν και εκτός του κόσμου γύρω από το Γουεστμινστερ.

Ξεκίνησε ήδη η επόμενη φάση της ψηφοφορίας για να εκλεγεί ο επόμενος αρχηγός των Συντηρητικών εν μέσω έντονων φημών ότι υπήρξε τακτική ψήφος χθες για να βγει εκτός κούρσας ο Μάικλ Γκόουβ. Η ομάδα του Τζόνσον διέψευσε ότι συνέβη αυτό – αλλά τουλάχιστον ένας υποστηρικτής του δήλωσε ξεκάθαρα ότι κάποιοι υποστηρικτές του Τζόνσον αντάλλαξαν ψήφους για να βγει εκτός κούρσας ο Γκόουβ. Από τη χθεσινή ψηφοφορία βγήκαν τελικοί υποψήφιοι οι Τζόνσον και Χαντ και τώρα θα δώσουν τη μάχη για το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός. Ο Χαντ υποσχέθηκε στον Τζόνσον ότι θα “δώσει τη μάχη της ζωής του” τις επόμενες εβδομάδες. Ο τερματισμός του Τζόνσον στην τελική φάση της ψηφοφορίας ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενος καθώς σε όλες τις ψηφοφορίες έβγαινε πρώτος με διαφορά. Χθες διεξήχθησαν δύο γύροι ψηφοφοριών που έφεραν αποτέλεσμα να βγουν εκτός κούρσας ο υπουργός Εσωτερικών Σαχίντ Τζαβίντ και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γκόουβ. Οι Τζόνσον και Χαντ έχουν τώρα έως τα μέσα Ιουλίου χρόνο να πείσουν τα 160.000 μέλη του κόμματος να τους ψηφίσουν.

Για Ιράν – ΗΠΑ:

Ανησυχία προκαλεί το χθεσινό νέο συμβάν όπου το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό στρατιωτικό drone. Υπάρχουν συγκεκριμένα ανησυχίες για στρατιωτική σύρραξη ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εγκρίνει στρατιωτικά χτυπήματα ως αντίποινα εναντίον του Ιράν προτού αλλάξει γνώμη, σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι New York Times επικαλούμενοι ανώτατους αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο αναφέρουν ότι τα χτυπήματα είναι σχεδιασμένα εναντίον συγκεκριμένων στόχων. Είπαν ότι η επιχείρηση ήταν ήδη σε εξέλιξη και στα “πρώτα της στάδια” όταν ο κ Τραμπ άλλαξε γνώμη και έδωσε εντολή να σταματήσουν. Ο Λευκός Οικος έως τώρα δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά.
Στο νέο επεισόδιο του σίριαλ της ιρανο-αμερικανικής αντιπαράθεσης, χθες, πρωταγωνιστεί η κατάρριψη ενός αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή. Το περιστατικό σημειώνεται λίγες ημέρες μετά τη δολιοφθορά σε δύο δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ, για την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επιρρίπτουν την ευθύνη στο Ιράν. Κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους το drone καταρρίφθηκε, όταν βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τα Στενά του Ορμούζ, από ιρανικό πύραυλο εδάφους- αέρος. Αμερικανός αξιωματούχος -μίλησε ανωνύμως- εξήγησε ότι το drone ήταν ένα MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Επιμένοντας ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον διεθνή εναέριο χώρο, ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM), αμφισβήτησε την αναφορά του Ιράν σύμφωνα με την οποία το αεροσκάφος των ΗΠΑ πετούσε πάνω από ιρανικό έδαφος και υποστήριξε πως «οι ιρανικές αναφορές πως το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Ιράν είναι ψευδείς». Κατά τον ίδιον, «ήταν μια απρόκλητη επίθεση σε ένα περιουσιακό στοιχείο επιτήρησης των ΗΠΑ στον διεθνή εναέριο χώρο». Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε την παραβίαση του ιρανικού εναέριου χώρου, όπως τη χαρακτήρισε, από στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ, προειδοποιώντας για τις συνέπειες τέτοιων «προκλητικών» μέτρων.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα