back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μια γιορτή για τους πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

«Αθήνα, η νέα μου γειτονιά»

Με ήχους από την Αφρική, χορούς από την Συρία, γεύσεις από το Αφγανιστάν, τη Νότια Αφρική και τη Συρία, θα πλημμυρίσει το κέντρο της Αθήνας το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης Curing the Limbo και το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν μια ξεχωριστή γιορτή, με τίτλο «Αθήνα, η νέα μου γειτονιά» στο Τρίγωνο, στη διασταύρωση των οδών Αιόλου και Χρυσοσπηλιωτίσσης, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στις 7.00 το απόγευμα.

«Είναι μια ανοιχτή δημόσια γιορτή για όλους, με στόχο να συστήσουμε τους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Curing the Limbo στους πολίτες της Αθήνας» αναφέρει στον Αθήνα 9.84 η Κατερίνα Αποστολοπούλου υπεύθυνη επικοινωνίας του συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων. «Προσπαθούμε να διασυνδέσουμε τους πρόσφυγες με τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας και να δούμε πως θα συμπορευθούμε για το κοινό όφελος. Συγχρόνως επιχειρούμε να βελτιώσουμε τις γειτονιές της πόλης δημιουργώντας νέες συνεργατικές δράσεις».

 Curing the Limbo

Η εκδήλωση

Έκθεση δρόμου

Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί η καλλιτεχνική έκθεση δρόμου «Αθήνα, η νέα μου γειτονιά» που επιδιώκει να συστήσει τους συμμετέχοντες, αναγνωρισμένους πρόσφυγες του προγράμματος Curing the Limbo στους κατοίκους της πόλης, μέσα από τις δικές τους αφηγήσεις και εικόνες, κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα.

Οι αφηγήσεις προέκυψαν από μια σειρά ερευνητικών συνεντεύξεων, που συντόνισε η ομάδα του συνΑθηνά, με σκοπό να διερευνηθούν οι εμπειρίες και οι καθημερινές πρακτικές των προσφύγων στην πόλη. Το οπτικό υλικό της έκθεσης έχει παραχθεί μέσω των εργαστηρίων φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο στην Αθήνα, από την ομάδα του I love Athens project – Ἄι Λάβ Ἄθενς πρότζεκτ & τον George-Kwnstantinos Malekakis την πρωτοβουλία Urban Layers καθώς και από τα μαθήματα οπτικοακουστικής έκφρασης και γλωσσών του Curing the Limbo που επιμελείται το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μουσική, χορός, γεύσεις, παιχνίδι

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μουσικοχορευτικά δρώμενα με τη συμμετοχή των Ubuntu Drum and Dance Theatre και The Syrian & Greek Youth Forum / SGYF και ένα ανοιχτό δείπνο (community dinner) με γεύσεις από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Νότια Αφρική. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφέρει δημιουργική απασχόληση-παιχνίδια για παιδιά όλων των ηλικιών η ομάδα Μικρή Ουτοπία.

Curing the Limbo του δήμου Αθηναίων

Στοχεύοντας στην ενεργοποίηση και ένταξη των προσφύγων, το πιλοτικό πρόγραμμα Curing the Limbo του δήμου Αθηναίων συνεχίζει τις δράσεις του, με 120 ωφελούμενους, 30 άτομα ομάδα συντονισμού και έναν όμορφο χώρο στον 2ο όροφο του Σεράφειου.

Μέσω του προγράμματος οι πρόσφυγες παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, δημιουργικής έκφρασης και νέων τεχνολογιών σε ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποκτούν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή κατοικία και σε συμβούλους εργασίας. Παράλληλα, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών σχεδιάζουν σειρά από συμμετοχικές δράσεις όπου οι πρόσφυγες αλληλεπιδρούν με τους κατοίκους της Αθήνας.

Το Curing the Limbo (2018-2021) είναι ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Catholic Relief Services (CRS), της International Rescue Committee (IRC) και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της Πρωτοβουλίας Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA).

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα