back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Λευκός Οίκος προς Ιράν: Μην νομίζετε πως η σύνεση των ΗΠΑ κρύβει αδυναμία

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα στο Ιράν να μην παρερμηνεύσει την σύνεση και αυτοσυγκράτηση των Ηνωμένων Πολιτειών ως αδυναμία έστειλε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

Μιλώντας στο πλευρό του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Μπόλτον τόνισε πως ουδείς εκχώρησε στην Τεχεράνη «άδεια κυνηγιού στην Μέση Ανατολή».

Η δήλωση Μπόλτον ήλθε δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε πως ανέστειλε αεροπορικές επιδρομές κατά ιρανικών στόχων όταν ενημερώθηκε για τον αριθμό των ανθρώπων που θα έχαναν την ζωή τους.

Οι βομβαρδισμοί θα ήταν αντίποινα για την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Ο κ. Τραμπ σημείωσε πως τα αμερικανικά πλήγματα θα ήταν δυσανάλογα μεγάλα.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η στρατιωτική λύση βρίσκεται «πάντοτε στο τραπέζι» όμως ξεκαθάρισε πως επιθυμία του είναι να συνάψει συμφωνία με την Τεχεράνη που θα λύσει τις διμερείς διαφορές και να δρομολογήσει την ανάκαμψη της ασθμαίνουσας ιρανικής οικονομίας.

Παράλληλα όμως προανήγγειλε ότι την Δευτέρα η Ουάσιγκτον θα επιβάλει στην Ισλαμική Δημοκρατία νέα δέσμη κυρώσεων, ενισχύοντας τις υφιστάμενες ποινές που έχουν περιορίσει δραστικά τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Η ιρανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ υπό το βάρος κυρώσεων και την στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποσυρθεί από την διεθνή συμφωνία του 2015 για την ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η περσική χώρα έχει διαμηνύσει επανειλημμένα τις τελευταίες δύο ημέρες πως θα αντιδράσει σε οποιασδήποτε παραβίαση των συνόρων της.

Λίγο πριν τις σημερινές δηλώσεις του κ. Μπόλτον ο ιρανός αντιστράτηγος Γολαμαλί Ρασίντ προειδοποίησε πως τυχόν σύρραξη μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο ντόμινο εξελίξεων.

«Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει υπεύθυνα για να προστατεύσει τις ζωές των Αμερικανών στρατιωτών αποφεύγοντας τη λάθος συμπεριφορά στην περιοχή», προσέθεσε, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars.

Οι Φρουροί υποστηρίζουν ότι πέραν του drone είχαν την δυνατότητα να καταρρίψουν και επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος που μετέφερε περίπου 30 άτομα, όμως επέλεξαν να μην το πράξουν. Ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει πως εκτιμά αυτή την απόφαση.

Θετικό το Ισραήλ με το ενδεχόμενο επιβολής νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου σχολίασε σήμερα θετικά την πρόθεση της Ουάσινγκτον για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι νέες “σημαντικές” κυρώσεις θα επιβληθούν από αύριο στο Ιράν.

“Μετά τις αμερικανικές κυρώσεις που προκαλούν παράλυση [στο Ιράν] [η Τεχεράνη] δέχεται πρωτοφανή οικονομική πίεση ως συνέπεια της επιθετικότητας της. Έτσι, άκουσα με ευχαρίστηση τον πρόεδρο Τραμπ να ξεκαθαρίζει χθες, ότι η πίεση θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί,” δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε μία κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, πριν από την διεξαγωγή μιας διάσκεψης ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Ρωσίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα