back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το «μυστικό σχέδιο» του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit

Διαβάστε επίσης

O Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να προχωρήσει στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, εκτιμούν βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος που ανήκουν στην αντιευρωπαϊκή ομάδα European Research Group.

Ως πρωθυπουργός, ο κ. Τζόνσον θα απολύσει τους ανώτερους δημόσιους λειτουργούς και τους υπουργούς της κυβέρνησης που θα αποτύχουν να φέρουν εις πέρας το σχέδιο του, υπογράμμιζαν στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού των Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τζόνσον σκοπεύει να διορίσει τον πρώην ηγέτη των Τόρις, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης με βασική αρμοδιότητα το Brexit. Οι υπουργοί και οι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα υποχρεωθούν να αναβάλλουν τις θερινές τους διακοπές και κάθε εβδομάδα να ενημερώνουν τον πρωθυπουργό για τις προετοιμασίες στην περίπτωση που αποφασισθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ να γίνει χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες , αναφέρουν οι πληροφορίες.

Μια κυβέρνηση υπό τον Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να αγνοήσει τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου της Τερέζα Μέι με την ΕΕ και αντί αυτής να προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση το άρθρο 24 της Γενικής Συμφωνίας Εμπορίου και Δασμών με στόχο την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και την άνευ περιορισμών παροχή υπηρεσιών ενώ παράλληλα θα διεξάγονται και οι συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ οι σύμβουλοι του κ. Τζόνσον τον προτρέπουν να μεταβεί στις ΗΠΑ την 1η Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά το Brexit, για να αρχίσει εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Τραμπ και να εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία για τα βρετανικά συμφέροντα.

Ανώτερη πηγή ανέφερε ότι : «Όλους τους πόρους και τα προϊόντα που χρειαζόμαστε μπορούμε να τα προμηθευτούμε από την Αμερική επομένως εάν συνάψουμε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα έχουμε τη δυνατότητα να υποχρεώσουμε τις Βρυξέλλες να μας προσφέρουν πολύ καλύτερους όρους».

Ένας από τους υποστηρικτές του Μόρις Τζόνσον, ο βουλευτής Όουεν Πάτερσον , στη νέα κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει το υπουργείο Βόρειας Ιρλανδίας , μια θέση στην οποία είχε υπηρετήσει από το 2010 μέχρι το 2012 . Ο κ. Όουεν τυγχάνει σεβασμού όχι μόνο από τους προτεστάντες της Βόρειας Ιρλανδίας – το κόμμα των Δημοκρατικών Ενωτικών – αλλά και από την κυβέρνηση τη Ιρλανδίας.

«Ο κ. Όουεν γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά του και ξέρει πως να κάνει και τις δύο πλευρές να είναι ήρεμες ενώ θα συνεχίζονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» , σημείωσε συνεργάτης του κ. Τζόνσον.

Η εκταμίευση του ποσού των £ 39 δις

Το ποσό των £39 δισ. που έχει συμφωνηθεί ότι θα καταβάλλει η Βρετανία για να φύγει από την ΕΕ η κυβέρνηση Τζόνσον στην αρχή θα το «αποσύρει» από το τραπέζι των συνομιλιών και μόνο όταν υπάρξει συμφωνία με βάση το άρθρο 24 της Γενικής Συμφωνίας Εμπορίου και Δασμών (GATT 24) τότε θα εγκρίνει την εκταμίευση μέρος του ποσού αυτού.

«Δεν πρέπει να πληρώσουμε πένα στην ΕΕ εκτός και εάν συμφωνήσουν να προχωρήσουμε μπροστά με μια συμφωνία GATT 24» , σημείωσε βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος. «Ο Μπόρις έχει σχέδιο και γνωρίζει τι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.

Σε ομιλία που έκανε χθες στο Μπέρμιγχαμ, ο κ. Τζόνσον υπογράμμισε ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για το Συντηρητικό κόμμα επειδή η αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για το Brexit έχει ως αποτέλεσμα στις δημοσκοπήσεις οι Τόρις να έχουν περιορισθεί στο 17% και στις ευρωεκλογές να συγκεντρώσουν μόνο το 9% των ψήφων.

«Πριν από το χάραμα αυτή η ώρα είναι σκοτεινή» , σημείωσε στους υποστηρικτές του ο Μπόρις Τζόνσον που έσπευσε να τονίσει ότι – «Εγώ είμαι ο άνθρωπος που θα κάνει το Brexit πραγματικότητα». Έκανε σαφές ότι – «θα διαχωρίσει τα στοιχεία της συμφωνίας αποχώρησης» – όπως τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών την οποία και αποδέχεται , ενώ παράλληλα θα επιδιώξει – «να ανατρέψει τη συμφωνία για την καταβολή των £ 39 δισεκ.»

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι με προσπάθεια και αφοσίωση θα πετύχουμε το στόχου στόχο μας και η κοινή λογική θα πρυτανεύσει. Αλλά επίσης θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για μια μη- συμφωνία Brexit», κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο «άγριος καυγάς» στο διαμέρισμα της Κάρι Σίμοντς

Η φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον είναι σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής, οι πηχυαίοι όμως τίτλοι των εφημερίδων κάθε άλλο παρά άνετη κάνουν την ανάγνωση για τους βασικούς συντελεστές της εκστρατείας του για την κατάκτηση της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος και κατ΄επέκταση της πρωθυπουργίας.

“Γιατί ο Μπόρις δεν θα μας πει τι συνέβη;” , αναρωτιέται η Sunday Express.

Ο «άγριος καυγάς» στο διαμέρισμα της φίλης του Τζόνσον, της Κάρι Σίμοντς, έχει προκαλέσει «έντονη οξύτητα» στη διαμάχη για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι, σύμφωνα με τους Sunday Times.

Η εφημερίδα επισημαίνει τις δηλώσεις του αντιπάλου του Τζόνσον, του υπουργού των Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος προειδοποιεί ότι ο κ. Τζόνσον – «δεν αξίζει να ηγείται της χώρας εκτός αν δώσει εξηγήσεις σχετικά με τον χαρακτήρα του».

Οι Sunday Times επίσης αναφέρονται στα σχόλια υπουργού της κυβέρνησης Μέι που εκτιμά ότι η «ζωηρή» ιδιωτική ζωή του πρώην υπουργού των Εξωτερικών ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας, «γιατί ο Τζόνσον θα μπορούσε να είναι ευάλωτος σε εκβιασμό από άλλα κράτη».

Η Sunday Telegraph μας δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το ζευγάρι που κατέγραψε – ηχογράφησε – το περιστατικό τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Μας ενημερώνει ότι ένας από αυτούς είναι παραγωγός θεατρικών έργων και υποστηρικτής της παραμονής της χώρας στην ΕΕ που κάποτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καυχήθηκε ότι έκανε μια αγενή χειρονομία κατά του κ. Τζόνσον.

Η Sun υπογραμμίζει ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι ο Τζόνσον έπεσε θύμα «συνωμοσίας που οργάνωσαν αριστεροί αντίπαλοί του».

Η ίδια εφημερίδα χλευάζει την ανησυχία των γειτόνων της κυρίας Σίμοντς, σημειώνοντας ότι ήταν τόσο μεγάλη που έδωσαν αμέσως την ηχογράφηση του επεισοδίου στον Guardian.

Παρ ‘όλα αυτά, η Sun έχει τη γνώμη ότι Μπόρις Τζόνσον δεν έπραξε σωστά αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις για το τι ακριβώς συνέβη στο σπίτι της φίλης του με το επιχείρημα ότι θέλει – «να ξεχάσει το συμβάν και να προχωρήσει μπροστά».

Ο Τζόνσον δήλωσε κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκδήλωσης στο Μπέρμιγχαμ πως πιστεύει ότι τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος μάλλον προτιμούν να μάθουν για τα σχέδιά του για την Βρετανία, παρά για το περιστατικό.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα