back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι ζωγράφοι που εκπροσωπούν την εξαίρεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

Με κεντρική μορφή τον Γιώργο Μπουζιάνη η έκθεση «Εξαιρέσεις: Όψεις του εξπρεσιονισμού στην Ελλάδα» εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 20 Ιουνίου στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο. Παρουσιάζονται έργα ελλήνων ζωγράφων και εικαστικών που εκπροσωπούν την εξαίρεση ως προς τα καλλιτεχνικά ρεύμα που επικρατούσαν στην Ελλάδα και την ευρώπη κατά τη δεκαετία του ’30 και του ’40. Η πλειονότητα των έργων που περιλαμβάνει η έκθεση ανήκουν σε γυναίκες δημιουργούς και δεν έχουν εκτεθεί ποτέ μέχρι σήμερα.  

Ρεαλιστικές αποδόσεις με εξπρεσιονιστικές τάσεις

Ο Γιώργος Μπουζιάνης μαζί με τον χαράκτη Γιώργο Οικονομίδη είναι οι μόνοι που είχαν άμεση σχέση με τους εξπρεσιονιστές της Γαλλίας και τις Γερμανίας και η επιρροή τους σε έναν νέο κύκλο καλλιτεχνών εκείνης της εποχής θα δημιουργήσει έναν νέο δρόμο μακριά από τις κυρίαρχες τάσεις του Παρισινού μοντερνισμού, με ρεαλιστικές αποδόσεις στο ανθρώπινο στοιχείο.  

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης ο Κώστας Μπιτζάνης πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ έκανε έναν μικρό απολογισμό για τον εικαστικό τομέα του φορέα. «Η μεθοδευμένη προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια» δήλωσε ο κος Μπιτζάνης «είχε ως αποτέλεσμα να προσελκύσουμε 60.οοο επισκέπτες στην Δημοτική Πινακοθήκη και στο κέντρο Τεχνών του δήμου και αυτό εγγράφει τους δύο αυτούς χώρους στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης». Ενώ συμπλήρωσε ότι για πρώτη φορά είχαν οι χώροι αυτοί έναν μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό.  

 Την επιμέλεια της έκθεσης «Εξαιρέσεις: Όψεις του εξπρεσιονισμού στην Ελλάδα» υπογραφει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος. Φιλοξενούνται μεταξύ άλλων έργα των Γιώργου και  Ελένης Ζογγολοπούλου, Γιώργου Βακαλό και Αγλαΐας Παπα. Θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου του 2020 με ελέυθερη είσοδο για το κοινό. 

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα