back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εξώδικα σε οφειλέτες στέλνει η ΔΕΗ – 300.000 εντολές αποκοπής ετησίως

Διαβάστε επίσης

Με την αποστολή εξωδίκων σε όλους τους καταναλωτές που έχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τη ΔΕΗ, αλλά και τιτλοποίηση οφειλών με στόχο την άμεση είσπραξη 400-500 εκατ. ευρώ, προσδοκά η διοίκηση της επιχείρησης να ελέγξει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που στο σύνολο τους ανέρχονται σε 2,7 δις ευρώ και από αυτά το 1 και πλέον δις ευρώ, προέρχεται από τους λεγόμενους τελικούς καταναλωτές.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης στο περιθώριο τελετής για την υπογραφή της σύμβασης δανειοδότησης με την Παρευξείνια Τράπεζα, η επιχείρηση έχει αποδοθεί σε αγώνα δρόμου για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προσλαμβάνοντας περίπου 40 εξειδικευμένους εργολαβικούς εργαζόμενους, αλλά και προωθώντας το σχέδιο της τιτλοποίησης που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Άμεση αποστολή εξωδίκων

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε άμεση αποστολή εξωδίκων με πρώτο στόχο την εξόφληση του χρέους των λεγόμενων τελικών πελατών που διαμορφώνεται ανέρχεται σε 1,05 δισ. ευρώ.

Το σύνολο του χρέους μαζί με τις οφειλές των μεγάλων βιομηχανιών (Υψηλής Τάσης) και τις οφειλές που έχουν διακανονιστεί ανέρχεται σε 2,7 δις ευρώ και παραμένει μάλλον σταθερό παρά το γεγονός ότι έχει ανακοπεί ο ρυθμός δημιουργίας νέων οφειλών. Αυτό σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ οφείλεται στο γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί οι τελικοί καταναλωτές. Αυτοί είναι περίπου 890.000 καταναλωτές και εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:

• επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και εξοχικά που δεν ηλεκτροδοτούνται πλέον,

• καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας,

• επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ και

• καταναλωτές που έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας (η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, δεν βρήκαν άλλον προμηθευτή και ηλεκτροδοτούνται με αυξημένο κατά 10% τιμολόγιο) οι οποίοι εκτιμάται ότι φθάνουν στους 200.000.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης 65.000-70.000 τελικοί καταναλωτές χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ.

Στην κατηγορία αυτή θα δοθεί καταρχήν έμφαση για την είσπραξη των χρεών με τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού, που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα θα προσληφθούν περίπου 40 εργολαβικοί εργαζόμενοι για να ετοιμάσουν τους φακέλους των οφειλών ανά περιοχή (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, υπόλοιπη Ελλάδα), και οι υποθέσεις θα ανατεθούν σε δικηγορικά γραφεία τα οποία θα αναλάβουν να διεκδικήσουν με κάθε ένδικο μέσο τις οφειλές.

Οι στόχοι

Οι στόχοι εκτός από την ανάκτηση ενός σημαντικού μέρους των οφειλομένων είναι ακόμα δύο:

  • -Πρώτον, να γίνει εκκαθάριση του πελατολογίου. Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, αν η ΔΕΗ αποδείξει στις φορολογικές υπηρεσίες ότι υπάρχουν ποσά ανεπίδεκτα είσπραξης τότε θα μπορέσει να προχωρήσει σε διαγραφή και θα διεκδικήσει επιστροφή ή συμψηφισμό του φόρου εισοδήματος που έχει ήδη καταβάλει για τα ποσά αυτά, ο οποίος φτάνει σε 29%.
  • -Δεύτερον, να βελτιωθεί το τίμημα από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαδικασία που προχωρά παράλληλα με στόχο να εισπραχθούν 400-500 εκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του καλοκαιριού.

Οφειλές δύο κατηγοριών

Μέσω της διαδικασίας αυτής θα εκχωρηθούν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οφειλές δύο κατηγοριών (με καθυστέρηση μέχρι 60 ημέρες και από 90 ημέρες και πάνω). Την τιτλοποίηση έχουν αναλάβει η Financity για το πακέτο των οφειλών μέχρι 60 ημέρες και η Deutsche Bank για τις οφειλές με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απέδωσε τη διόγκωση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην αύξηση των καθολικών πελατών αλλά και σε εσωτερικές αδυναμίες της επιχείρησης ενώ επέρριψε ευθύνες και στον Διαχειριστή του Δικτύου τονίζοντας ότι «τον διακόπτη τον έχει ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος μας αντιμετωπίζει χειρότερα σε σχέση με άλλους προμηθευτές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η ΔΕΗ στέλνει στο ΔΕΔΔΗΕ περί τις 300.000 εντολές αποκοπής το χρόνο από τις οποίες υλοποιείται το 20 με 25%.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε κατηγορηματικά εξάλλου πως δεν ισχύει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για 300 εκατομμύρια ευρώ ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας και με την τιτλοποίηση θα πάμε ακόμα καλύτερα». Πάντως παραδέχθηκε ότι η ρευστότητα των 400 εκατ που θα εξασφαλιστεί μέσω της τιτλοποίησης είναι επαρκής έως το τέλος του 2019.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα