back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

G20 στην Ιαπωνία στις 28 και 29 Ιουνίου

Διαβάστε επίσης

Με περισσότερους απο 18 ηγέτες θα συναντηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο της G20.

Τετ α τετ θα έχουν ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι δύο άνδρες είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν να συναντηθούν στη σύνοδο, η οποία είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου στην Οσάκα.Το Σάββατο η εφημερίδα New York Times ανέφερε σε ρεπορτάζ της ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλαπλασιάσει τις ψηφιακές διεισδύσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο και σε άλλους στόχους στη Ρωσία για να απευθύνουν προειδοποίηση στη Μόσχα, η οποία είναι ύποπτη ότι κάνει το ίδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, και για να προετοιμάσουν ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση σε περίπτωση μείζονος σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουν το θέμα του Ιράν στο περιθώριο της συνόδου G20 που θα διεξαχθεί στα τέλη της εβδομάδας στην Ιαπωνία.

«Στο περιθώριο της G20 θα έχω συνομιλίες και προφανώς θα έχω μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ» είπε στους δημοσιογράφους ο Μακρόν μετά τη λήξη της συνόδου για τη Μεσόγειο που φέτος πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία.

Η Γαλλία έχει εντείνει τις πρωτοβουλίες της για να κατευνάσει τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα έστειλε στην Τεχεράνη τον διπλωματικό σύμβουλό του, τον Εμανουέλ Μπον. Ο τελευταίος συναντήθηκε με πολλούς υψηλόβαθμους Ιρανούς «με στόχο να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», εξήγησε η γαλλική προεδρία.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ συζήτησε εκτενώς το θέμα του Ιράν με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στη Χάβρη.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθούν στο πλαίσιο της διάσκεψης εν μέσω των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών.

Καμία συζήτηση για το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ και τις διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων που έχουν πάρει αντικυβερνητικό χαρακτήρα δεν θα επιτρέψει η Κίνα να διεξαχθεί στη διάσκεψη της G20, αυτήν την εβδομάδα, στην Ιαπωνία.

Εκατομμύρια πολίτες έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους αυτόν τον μήνα στο Χονγκ Κονγκ, αρχικά για το επίμαχο νομοσχέδιο που επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην Κίνα και στη συνέχεια διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομικοί βία και αξιώνοντας την παραίτησή της επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ.

Από το Πεκίνο ωστόσο κατέστη σαφές ότι η περίπτωση του Χονγκ Κονγκ δεν θα συζητηθεί μεταξύ των δύο ηγετών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα