back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μέτε Φρέντερικσεν: ποια είναι η νέα πρωθυπουργός της Δανίας;

Διαβάστε επίσης

H σοσιαλδημοκράτισσα Μέτε Φρέντερικσεν είναι -όπως αναμενόταν- η νέα πρωθυπουργός της Δανίας. Έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν σχεδόν τρεις εβδομάδες κατάφερε να συγκροτήσει κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας σε συνεργασία με το λεγόμενο κόκκινο μπλοκ (αριστερά κόμματα).

Το κεντροαριστερό μέτωπο έχει καταλάβει 91 από τις 179 έδρες στο Folketinget (το κοινοβούλιο της χώρας).

Τέτοιου είδους κυβερνητικά σχήματα δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά τον κανόνα στην Δανία, το κοινοβούλιο της οποίας είναι πάντα πολυκομματικό. Για παράδειγμα, έπειτα από τις εκλογές της 5ης Ιουνίου στο Folketinget εισήλθαν 11 κόμματα.

Το προφίλ της Φρέντερικσεν

Στα 41 της χρόνια, η Φρέντερικσεν είναι η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας και μόλις η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα μετά την, επίσης, σοσιαλδημοκράτισσα Χέλε Τόρινγκ-Σμιτ (2011-2015).

Η Φρέντερικσεν εκλέγεται στο κοινοβούλιο της Δανίας από την ηλικία των 24 ετών και χρημάτισε υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση της Τόρινγκ-Σμιτ. Το 2015, όταν η προκάτοχός της εγκατάλειψε την πολιτική, ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος.

Πτώση των Φιλελευθέρων

Η παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, που ανήκει σε ένα από τα φιλελεύθερα κόμματα της Δανίας, άνοιξε τον δρόμο για την Φρέντερικσεν. Οι Φιλελεύθεροι με τους κυβερνητικούς τους εταίρους κυβερνούσαν τα 14 από τα τελευταία 18 χρόνια.

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το κεντροδεξιό στρατόπεδο συγκέντρωσε μόνο 75 έδρες.

Η σκληρή γραμμή στην μεταναστευτική πολιτική

Από το 2001 το ακροδεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα πρόταξε αντιμεταναστευτική ατζέντα. Εν τω μεταξύ, η σκληρή γραμμή του συγκεκριμένου κόμματος υιοθετήθηκε ως ένα βαθμό από όλα τα κόμματα ουσιαστικά, ακόμη και από τους Σοσιαλδημοκράτες της Φρέντερικσεν, η οποία, βέβαια, προεκλογικά είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση, επίσης, στην περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική, ανακοινώνοντας ανάκληση των περικοπών στην υγεία και την παιδεία. Ένα μέρος των υψηλών ποσοστών που συγκέντρωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες οφείλεται  στις δεσμεύσεις τους για αύξηση των κρατικών δαπανών, με φόντο το εκτεταμένο κύμα αγανάκτησης που επικρατεί στη χώρα, καθώς πολλοί ψηφοφόροι εκτιμούν ότι τα επιδόματα που δίνονται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες οδηγούν σε βαθμιαία αποδυνάμωση του κράτους πρόνοιας.

Περικοπές σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες οδήγησαν στο κλείσιμο του ¼ των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας την τελευταία δεκαετία, ενώ πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς Δανούς δεν πιστεύουν ότι το σύστημα δημόσιας υγείας προσφέρει τις κατάλληλες θεραπείες, οδηγώντας πάνω από το 1/3 των πληθυσμού της χώρας να κάνει ιδιωτική ασφάλιση. Το ποσοστό όσων είχαν ιδιωτική ασφάλιση το 2003 ήταν μόλις 4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Στο πλαίσιο άλλων περικοπών που επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία, μπήκε λουκέτο στο 1/5 των δημόσιων σχολείων, ενώ οι κατά κεφαλήν δαπάνες για υπηρεσίες όπως οίκοι ευγηρίας, καθαρισμός οικίας και κέντρα αποκατάστασης έπειτα από ασθένεια για Δανούς άνω των 65 ετών μειώθηκαν κατά ¼.

H Φρέντερικσεν έχει δεσμευθεί ότι οι δημόσιες δαπάνες και οι δαπάνες πρόνοιας θα αυξάνονται κατά 0,8% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, ότι θα αυξηθεί η φορολογία για τις επιχειρήσεις και τους ευπορότερους, καθώς και ότι θα ανασταλούν κάποιες αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στις συντάξεις.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα