12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η συνεχιζόμενη κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι ένα από τα βασικα θέματα στον διεθνή Τύπο

Για Ιταλία:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετέθεσε για την επόμενη εβδομάδα τη λήψη απόφασης για την ενεργοποίηση της νομικής διαδικασίας περί υπερβολικού χρέους εναντίον της Ιταλίας, ενώ πιθανότατα θα εισηγηθεί να δοθεί περισσότερος χρόνος από τον προβλεπόμενο στη Ρώμη, προκειμένου να λάβει διορθωτικά μέτρα. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, στη χθεσινή συνεδρίαση των επιτρόπων έγινε μια μικρής διάρκειας συζήτηση για την Ιταλία και αποφασίστηκε τελικά να παραπεμφθεί το θέμα στην προσεχή εβδομάδα, όπου θα ληφθεί και η απόφαση. Η αναβολή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ιταλική κυβέρνηση, ώστε ανάλογα να προσαρμόσει η Κομισιόν και την τελική εισήγησή της, που θα συζητηθεί στο Εurogroup στις 8 Ιουλίου και στο Συμβούλιο ΕCO-FIN την επόμενη μέρα. Αθέτηση δεσμεύσεων Είναι προφανές ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια, η Ιταλία εμφανίζει υπερβολικό χρέος, ενώ η παράβαση έγκειται στο ότι αντί να μειώνεται όπως έχει δεσμευθεί έναντι των Βρυξελλών, αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος και του χρόνου χωρίς τη λήψη μέτρων.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Εurostat του Απριλίου, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε το 2018 στο 132,2% του ΑΕΠ ή περίπου 2,3 τρισ. ευρώ, από 131,4% το 2017. Για το 2019 το πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας αυτής προβλέπει ότι το χρέος θα αυξηθεί στο 132,6%, ενώ το 2020 θα μειωθεί στο 131,3%. Ωστόσο με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν της 5ης Μαΐου, το ιταλικό χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 133,7% και του χρόνου στο 135,2% του ΑΕΠ, δηλαδή υπάρχει σαφέστατη απόκλιση και απειλή δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Κομισιόν θα κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού χρέους στις 2 Ιουλίου, ωστόσο σχεδιάζει να προτείνει μεγαλύτερη διορία στην ιταλική κυβέρνηση κατά τρεις μήνες, δηλαδή αντί να κληθεί να λάβει μέτρα σε ένα τρίμηνο, να το κάνει σε ένα εξάμηνο, που σημαίνει ότι η Ρώμη θα έχει μπροστά της μια περίοδο μέχρι το τέλος του έτους. Επιλέγοντας την τακτική αυτή, στην ουσία η Επιτροπή Γιούνκερ βγάζει το ιταλικό ζήτημα από πάνω της και το μεταφέρει στην επόμενη Κομισιόν, που θα αναλάβει την 1η Νοεμβρίου. Από την άλλη, η κίνηση αυτή έχει λογική σε μια περίοδο που εντείνονται οι πιέσεις προς τις Βρυξέλλες να ακολουθηθεί μια πιο ήπια δημοσιονομική πολιτική, ώστε η Ευρωζώνη να μην ξαναπέσει στην ίδια παγίδα της τελευταίας κρίσης, όπου τα μέτρα λιτότητας βύθισαν πολλές χώρες σε ύφεση

Στη Βρετανία:

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι το βασικό πρόσωπο και στις σημερινές βρετανικές εφημερίδες… με μια συγκεκριμένη φράση: “Κάντο ή πέθανε” που είναι και ο πρωτοσέλιδος τίτλος για τους Times, Guardian, Financial Times, Express και i.
Η φράση ανήκει στον Τζόνσον απο ραδιοφωνική του συνέντευξη και αφορά τη δέσμευσή του να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε έως τις 31 Οκτωβρίου όταν γίνει πρωθυπουργός.
Οι Times αναφέρουν πως η στάση του έχει προκαλέσει ενόχληση στις Βρυξέλλες με έναν διπλωμάτη να αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα σχέδια του “είναι εκτός πραγματικότητας”
Η Daily Express αναφέρει ότι “η θαρραλέα δέσμευση” του Τζόνσον για το Brexit ανεβάζει τη δημοτικότητα του.

Για ΗΠΑ – Τουρκία:

Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, η Ουάσιγκτον ανανεώνει τις προειδοποιήσεις της για τις κυρώσεις που θα αντιμετωπίσει η Αγκυρα εάν επιμείνει, τελικά, στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, αναφέρει το Reuters. “Ολα δείχνουν ότι η Ρωσία πρόκειται να παραδώσει το σύστημα αυτό στην Τουρκία και αυτό θα έχει επιπτώσεις”, δήλωσε χθες η απεσταλμένη των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον. “Θα υπάρξει αποσύνδεση (της Τουρκίας) από το σύστημα των F-35, καθώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τα αεροσκάφη μας να επηρεαστούν ή να αποσταθεροποιηθούν μέσω ενός ρωσικού συστήματος μέσα στην ίδια τη Συμμαχία μας”, προσέθεσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος. Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε διαμηνύσει για ακόμη μία φορά ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων είναι μη αναστρέψιμη απόφαση. «Ελπίζω ότι θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τους S-400 που αγοράσαμε από τη Ρωσία τον ερχόμενο μήνα», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). “Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που χρειάζεται να ζητήσει άδεια ή να υποκύψει σε πιέσεις. Οι S-400 συνδέονται ευθέως με την εθνική μας κυριαρχία και δεν θα κάνουμε πίσω”, προσέθεσε.

Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G20 που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στην Ιαπωνία. Το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 δεν είναι ένα νατοϊκό πρόβλημα, είπε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, πρέσβης Μπασάτ Όζτουρκ, στη συνέντευξη στο Πρακτορείο Anadolu. Αργά το απόγευμα, ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας Ντένις Μαντούροβ δήλωσε πως σύντομα θα ξεκινήσει η παράδοση των S-400 στην Τουρκία. Στις δηλώσεις του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιnterfaks, ο Μαντούροβ είπε πως πολλές χώρες ενδιαφέρονται με τα S-400.

Για Ελλάδα:

“Η Λέρος δεν είναι Λέσβος” αναφέρει η DW. Στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέρου υπάρχουν συρματοπλέγματα, αστυνομικοί και φύλακες. Σε αντίθεση όμως με τα κέντρα υποδοχής σε Λέσβο και Σάμο το μικρό νησί με τους 8.500 κατοίκους και τους 1.300 πρόσφυγες δεν εμφανίζεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ένας από τους λόγους είναι ότι στη Λέρο η συνύπαρξη μεταξύ ντόπιων και προσφύγων λειτουργεί καλύτερα από ό,τι αλλού, δηλώνει ο Μπόρις Τσεσιρκόφ, συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά: «Δεν είναι εύκολο να στεγάσεις περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες σε ένα μικρό νησί. Σύρους, Αφγανούς, Ιρακινούς ή Αφρικανούς. Φέτος ήρθαν εδώ και πολύ Παλαιστίνιοι. Και η Λέρος τα κατάφερε μια χαρά. Πρόσφυγες και κάτοικοι του νησιού συνυπάρχουν ειρηνικά. Υπάρχει για παράδειγμα ανταλλαγή μεταξύ ντόπιων και προσφύγων ακόμα και στα καθημερινά ψώνια. Πρόκειται βέβαια για μια μικρή κοινωνία. Παρόλα αυτά όμως η Λέρος είναι υπόδειγμα». Στο πλευρό των προσφύγων στη Λέρο βρίσκεται και η αυστριακή ΜΚΟ Echo, η οποία προσπαθεί με μαθήματα μουσικής, υπολογιστών και γλώσσας να δώσει στους πρόσφυγες την αίσθηση μιας κανονικότητας. Μια από τις ιδρύτριές της, η Καταρίν Καχάνε, θεωρεί ότι η Λέρος έχει ρόλο προτύπου για ολόκληρη την Ευρώπη: «Τα νησιά του Αιγαίου έχουν τον χαρακτήρα μοντέλου, όπου μπορούν να δοκιμαστούν διάφορα πράγματα με όφελος για την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως για παράδειγμα, η κατανομή προσφύγων. Στη Λέρο η κατανομή λειτουργεί καλά γιατί, όπως διαπιστώνουμε η ζωή εδώ βρίσκεται σε μια ισορροπία. Για μας είναι σημαντικό να δείξουμε επιτόπου σε ενδιαφερόμενους από την Ευρώπη πώς λειτουργεί εδώ η κατάσταση και να γνωρίσουν από κοντά αυτό για το οποίο τόσες και τόσες συζητήσεις διεξάγονται: τους πρόσφυγες, στην πλάτη των οποίων οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν αποφάσεις».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα