back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σ. Αναγνωστοπούλου: «Πατριωτική η Συμφωνία των Πρεσπών καθώς εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον»

Διαβάστε επίσης

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν καταλύτης που έσπασε το δόγμα της αδράνειας και της εσωστρέφειας» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών όπου προχώρησε σε απολογισμό της θητείας της τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρώτον, έκλεισε ένα πρόβλημα σχεδόν τριάντα χρόνων στην περιοχή, με ειρηνικό τρόπο και με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για τα συμφέροντα της χώρας», ενώ προσέθεσε πως η Συμφωνία είναι μια πατριωτική συμφωνία καθώς όχι μόνο εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον, αλλά και με την έννοια της αναβάθμισης του συμφέροντος της χώρας σε όλη την περιοχή.

Η κ Αναγνωστοπούλου εξήγησε επίσης τη σημασία της Συμφωνίας λέγοντας πως σε μια περιοχή αστάθειας, αναθεωρητισμών και αντιπαραθέσεων, η Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία επανέφεραν στα Βαλκάνια το δόγμα της σταθερότητας, της συμφιλίωσης και της αλληλεγγύης, καθώς και της αλληλεξάρτησης. «Αυτό είναι σημαντικό», όπως σημείωσε, «όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την ΕΕ».

«Ένας άλλος λόγος που ήταν σημαντική η Συμφωνία των Πρεσπών είναι, βλέποντας τι γίνεται στην περιοχή μας, κυρίως με την Τουρκία, το να έχει η χώρα τα βόρεια σύνορά της ανεξέλεγκτα, να είναι δηλαδή μια μαύρη τρύπα, αυτό δημιουργούσε κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας» τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου και παρατήρησε πως «χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε αυτά που επιτεύχθηκαν και στη Σύνοδο Κορυφής σε ό,τι αφορά την Κύπρο για την προκλητική δραστηριότητα της Τουρκίας».

Σημείωσε παράλληλα, πως η Ελλάδα βρέθηκε πρωταγωνίστρια σε όλους τους οικονομικούς, ενεργειακούς και πολιτιστικούς δρόμους που αναπτύσσονται στα Βαλκάνια. Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διμερείς και τριμερείς συμφωνίες της χώρας και στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Συμβούλιο των Νότιων χωρών της ΕΕ.

Εστιάζοντας περαιτέρω στα θέματα της αρμοδιότητας της σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Αναγνωστοπούλου έδωσε έμφαση στο άνοιγμα των δύο διασυνοριακών δρόμων στη Φλώρινα και στην Πέλλα. «Ήταν μια μεγάλα αναβάθμιση των περιοχών αυτών, ήταν ένα αίτημα από τις τοπικές κοινωνίες τουλάχιστον 40 χρόνων» προσέθεσε.

Επίσης, ειδική μνεία έκανε στη διυπουργική επιτροπή Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για τις οικονομικές σχέσεις, αλλά κυρίως για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ό,τι αφορά εμπορικά σήματα και εμπορικές ονομασίες.

«Ήδη συστήθηκε και συνεδρίασε η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, παρακολουθεί τις οικονομικές κοινότητες των δύο χωρών, επιλύει προβλήματα και πάνω από όλα παρακολουθεί την πιστή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κατορθώσαμε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στην απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ η διαδικασία της ευρωπαϊκής ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας να εξαρτάται άμεσα από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», ενημέρωσε.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων η κα Αναγνωστοπούλου εξήγησε τους λόγους που δεν πήραν ενταξιακή ημερομηνία τόσο η Βόρεια Μακεδονία, όσο και η Αλβανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπουργού πάντως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα είναι πιο εύκολο να δοθεί στην πρώτη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς υπάρχουν πλέον περισσότερα κράτη – μέλη που έχουν πειστεί ως προς αυτό αλλά και την ανάγκη αποσύνδεσης των δύο υποψήφιων κρατών – μελών.

Σε ό,τι αφορά τη γειτονική Αλβανία η κα Αναγνωστοπούλου έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι στο κείμενο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που επικυρώθηκε και από τη Σύνοδο Κορυφής, “για πρώτη φορά η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ εξαρτάται από τον σεβασμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας, των δικαιωμάτων της αυτοπροσδιορισμού και του σεβασμού του περιουσιακού της. Πρώτη φορά αυτό έγινε αποδεκτό από την ΕΕ» υπογράμμισε.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα