back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Στράγγιξαν» τη ρευστότητα με repos

Διαβάστε επίσης

Έκρηξη εσωτερικού δανεισμού μέσω πράξεων repos καταγράφεται στο ετήσιο δελτίο δημόσιου χρέους, που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, στο τέλος του 2018, το Δημόσιο είχε χρησιμοποιήσει το 75% των διαθεσίμων των φορέων του για την έκδοση πράξεων repos. Συγκεκριμένα, το νέο βραχυχρόνιο χρέος έφθασε στα 9,59 δις. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των repos σε 24,52 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με το δελτίο, τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2018 στα 26,8 δισ. ευρώ, έναντι 948 εκατ. ευρώ που ήταν το τέλος του 2017. Αυξήθηκαν, δηλαδή κατά 25,87 δισ. ευρώ και επαρκούν για την κάλυψη των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών των δύο τουλάχιστον επόμενων ετών ακόμα και υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. 

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ στο ετήσιο δελτίο του 2018,«μετά την ομαλή εκπλήρωση των οροσήμων που, έναν χρόνο πριν, αποτελούσαν ζητούμενα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας (επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος στήριξης, δημιουργία ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, εφαρμογή μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων), οι εναπομένουσες δυσχέρειες στο εσωτερικό περιβάλλον συγκεντρώνονται γύρω από τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, τις πηγές και τις δυνατότητες χρηματοδότησής της. Στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των συναφών αδυναμιών κινείται η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και τα εργαλεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (δευτερογενής αγορά δανείων, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μηχανισμός εξωδικαστικού συμβιβασμού)». 

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2019/06/PubDebt_Annual_2018_GRE-1.pdf”]

Σοφία Δήμτσα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα