back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ερευνητές: η κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί τον καύσωνα, συνδέεται όμως με την έντασή του

Διαβάστε επίσης

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Ευρώπη αποτελεί την πιο απτή απόδειξη ότι η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ατζέντα -αν και όχι στη χώρα μας- είναι απολύτως επίκαιρη και η ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσης επιτακτική.

Οι ειδικοί εξηγούν:

“Τα ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Γι’ αυτό, παρουσιάζονται συχνότερα κύματα καύσωνα. Πρόκειται για συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την χρήση ορυκτών καυσίμων και τις παραγόμενες από την καύση τους εκπομπές αερίων”, διευκρινίζει ο Στέφαν Ράμστορφ, συνεπικεφαλής του τμήματος Ανάλυσης Γεωσυστημάτων του Ινστιτούτου για την Έρευνα του Πότσνταμ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ. Ο Ράμστορφ επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με έρευνες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Τα θερμότερα καλοκαίρια στην Ευρώπη από το 1500 σημειώθηκαν ανεξαιρέτως μετά το 2000: 2018, 2010, 2003, 2016, 2002. Τα μηνιαία ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε ολόκληρο τον πλανήτη σημειώνονται σήμερα πέντε φορές πιο συχνά από ό,τι παλαιότερα.

“Δεν είναι εύκολο να αποδοθούν με βεβαιότητα μεμονωμένα ακραία καιρικά φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή. Η συχνότητα των φαινομένων, ωστόσο, συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη“, τονίζει ο Μοτζίμπ Λατίφ του Κέντρου Χέλμχολτς για την Έρευνα των Ωκεανών στο Κίελο της Γερμανίας (GEOMAR). “Αυτό που μπορεί, όμως, να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περισσότερες ακραίες θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών”, συμπληρώνει, αναφερόμενος κυρίως στη Γερμανία.

“Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούνται τόσο συχνά όσο και παλαιότερα από ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες. Ανέκαθεν, υπήρχαν θερμές περίοδοι. Οι κλιματικές αλλαγές είναι πολύ περίπλοκες και δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα παρατηρώντας μεμονωμένες ημέρες ή εβδομάδες“, υπογραμμίζει η Γκάμπριελ Χέγκερλ, καθηγήτρια Επιστήμης Κλιματικών Συστημάτων στην σχολή Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. “Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε”, συνεχίζει, “είναι κατά πόσον σε παρόμοιες καιρικές συνθήκες παρατηρούνται σήμερα υψηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι στο παρελθόν“.

Ο Κρίστιαν Φράντσκε, επιστημονικός συνεργάτης στο ερευνητικό πεδίο Δυναμική και Ποικιλομορφία του Κλιματικού Συστήματος στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, δηλώνει: “Τα κύματα καύσωνα δεν είναι νέο φαινόμενο. Τα μεμονωμένα φαινόμενα δεν πρέπει να αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Ο καύσωνας είναι φυσικό καιρικό φαινόμενο. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα κύματα καύσωνα αποκτούν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια και εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα“.

Παράλληλα, εξηγεί ότι στην ένταση του καύσωνα καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η υγρασία του εδάφους: όσο μεγαλύτερη ξηρασία υπάρχει, τόσο πιο έντονο είναι το κύμα καύσωνα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα