back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καύσωνας – ρεκόρ στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Πολλές χώρες της Ευρώπης πλήττονται από πρωτοφανή για την εποχή του καύσωνα, με την θερμοκρασία να χτυπάει κόκκινο και τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι το φαινόμενο θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε σε επίπεδα ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο καταγράφοντας εχθές μεταξύ άλλων 38,9 βαθμούς Κελσίου στην Τσεχία και 38,6 στη Γερμανία. Σήμερα η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμα περισσότερο, και κυρίως στην Γαλλία που υποφέρει από τον καύσωνα εδώ και κάποιες ημέρες.

Τα θύματα του καύσωνα

Σήμερα το πρωί σε χωριό της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία, ένας 17χρονος πέθανε από θερμοπληξία μόλις είχε βγει από μία πισίνα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Ιουνίου πνίγηκαν 90 άνθρωποι όταν μπήκαν για να δροσιστούν σε λίμνες και ποτάμια ενώ στην Λιθουανία έχει αναφερθεί επίσης ο πνιγμός 27 πολιτών με παρόμοιο τρόπο.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες τρεις ηλικιωμένοι έχασαν την ζωή τους στο Μονπελιέ της Γαλλίας όταν βούτηξαν απότομα στην θάλασσα με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο από ψυχρό σοκ, ενώ από πνιγμό έχασαν την ζωή τους και τρεις άνθρωποι στην Γερμανία.

Κατανάλωση ενέργειας και νερού

Τα ρεκόρ δεν σπάει μόνο η θερμοκρασία αλλά και η κατανάλωση ενέργειας, κυρίως εξαιτίας της συνεχόμενα αυξανόμενης χρήσης κλιματιστικών που θεωρούνται ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Στην Πολωνία η κατανάλωση ενέργειας ξεπέρασε χθες κάθε προηγούμενο στην ιστορία της χώρας, ενώ στην Γαλλία η ζήτηση ανήλθε στα 59,4 γιγαβάτ, πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 59,5 γιγαβάτ που είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια.

Στη Γερμανία, στις πόλεις Λέχνε και Μπαντ Εϊνχάουζεν (120.000 κάτοικοι), οι αρχές έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Η χρήση πόσιμου νερού θα περιοριστεί μόνο για “ζωτικές ανάγκες” και οι κάτοικοι απειλούνται με πρόστιμα ύψους έως και 1.000 ευρώ.

Γαλλία

Πάνω από 70 πόλεις σε όλη τη χώρα παραμένουν από χθες σε πορτοκαλί συναγερμό ενώ από το πρωί 4 πόλεις μπήκαν σε κόκκινο συναγερμό. Ο υδράργυρος θα ανέβει, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία σε επίπεδα – ρεκόρ με την θερμοκρασία να φτάνει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ ήταν στις 12 Αυγούστου 2003 στη Νότια Γαλλία, στην περιφέρεια Saint-Christol-lès-Alès όπου το θερμόμετρο κατέγραψε 44,1°C. Ήδη από χθες καταγράφηκε η μεγαλύτερη θερμοκρασία ιστορικά για τον μήνα Ιούνιο με 42°C στην Αρντές. Πάλι το 2003 είχε καταγραφεί το προηγούμενο ρεκόρ του μήνα στην ιστορία της χώρας και συγκεκριμένα στις 21 Ιουνίου με 41,5°C.

Πολλά δημοτικά σχολεία έχουν κλείσει εντελώς τις πόρτες τους ενώ άλλα ζητούν απλώς από τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Παράλληλα, οι εξετάσεις στα λύκεια που είχαν προγραμματιστεί για χθες και σήμερα, αναβλήθηκαν για την επόμενη εβδομάδα. Ο καύσωνας δυσκολεύει τέλος και την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικείου Ποδοσφαίρου επιβάλλοντας μικρές ολιγόλεπτες διακοπές για να δροσίζονται οι παίκτριες.

Επιμέλεια: Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα