Search

Που «συμφώνησαν» ότι διαφωνούν ο Έλληνας Ναύαρχος με τον Τούρκο Στρατηγό

272

«Του έθεσα τις απόψεις μας όπως και εκείνος τις δικές τους», δήλωσε ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ, στις Βρυξέλες, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Επειδή πρόκειται για πρώην Στρατιωτικούς και μάλιστα αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των κρατών τους, ο Έλληνας Ναύαρχος και ο Τούρκος Στρατηγός, τα είπαν, απλά ξεκάθαρα , με στρατιωτική λιτότητα και χωρίς διπλωματικές φανφάρες. Η δήλωση του Β. Αποστολάκη είναι ρεαλιστική και αρκετά σαφής. Ελλάδα και Τουρκία, στα μείζονα θέματα, Αιγαίο, Κυπριακό και οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, διατηρούν τις απόψεις τους, χωρίς διάθεση υποχωρήσεων ή συμβιβασμών. Απόψεις, που ως εθνικές θέσεις, είναι διαμετρικά αντίθετες και σε τροχιά σύγκρουσης.

Τι είπαν ή μάλλον , σε ποια θέματα «συμφώνησαν» ότι διαφωνούν, οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας;

  • Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε δεκάδες νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου.
  • ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ: Η Τουρκία παρότι αναγνωρίζει ότι η Μεγίστη είναι ελληνικό νησί, όμως επιμένει ότι, δεν ανήκει στον Αιγαίο, αλλά στην αν. Μεσόγειο και δεν έχει επιρροή στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών . Το Καστελόριζο, κατά την τουρκική άποψη, δεν διαθέτει ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα. Άρα δεν υπάρχουν συνορεύουσες θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά μόνο μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.
  • Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία των ελληνικών αρχών στο FIR Αθηνών και επιμένει ότι για περιστατικά «Έρευνας και Διάσωσης» τα τουρκικά σωστικά μέσα θα δρουν το μισό Αιγαίο (πέραν του 25ου μεσημβρινού). Επισημαίνουμε ότι ο 25ος Μεσημβρινός διχοτομεί το Αιγαίο. Ξεκινά από τα παράλια του Νέστου ποταμού, δυτικά της Ξάνθης, διέρχεται δυτικά της Λήμνου, περνά σε απόσταση αναπνοής από το Στενό του Καφηρέα (Εύβοια), διασχίζει την Τήνο και καταλήγει δυτικά στο Ηράκλειο Κρήτης.
  • Η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει σεισμικές και άλλες έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου.
  • Η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, που εκτείνεται πέρα από τα 6 ν.μ. Άρα δεν υπάρχουν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, σε αυτό το διάστημα, κατά την τουρκική άποψη. Και ο Χ.Ακάρ, είπε ότι καλό θα είναι, να μην παρενοχλούνται τα τουρκικά αεροσκάφη όταν ασκούνται στο Αιγαίο.
  • Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Άρα δεν έχει κυριαρχικά ή άλλα δικαιώματα στην ΑΟΖ της Κύπρου και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διμερείς διακρατικές συμφωνίες ή ενεργειακές συμφωνίες και συμβάσεις με πολυεθνικές εταιρίες, χωρίς τη συμμετοχή της ΤΔΒΚ.
  • Ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης, κατέστησε σαφές στον κ. Ακάρ, ότι, στην περίπτωση, που η Τουρκία, στείλει γεωτρύπανα ή πλωτά μέσα στην περιοχή του Καστελόριζου για υποθαλάσσιες έρευνες, η δυναμική απάντηση της Ελλάδας είναι μονόδρομος. Ουσιαστικά, ο Β. Αποστολάκης προειδοποίησε ότι, υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου, συνιστά «αιτία πολέμου» για την Ελλάδα.
  • Τα ΜΟΕ και οι καλές προσωπικές σχέσεις των δύο υπουργών, λειτουργούν αποτρεπτικά στην αποφυγή άχρηστων εντάσεων. Ξεκάθαρη η δήλωση του Β. Αποστολάκη, «με τον κύριο Akar έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας. Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις». Ωστόσο τα ΜΟΕ που συζητούνται, μεταξύ των αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, δεν αγγίζουν την «βαριά» ατζέντα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, ή ακριβέστερα των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος της ελληνικής Κυριαρχίας.

Από τα παραπάνω και επειδή τα αφηγήματα περί ελληνοτουρκικής φιλίας ή «εξημέρωσης του θηρίου» μέσω της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε., έχουν εκκωφαντικά καταρρεύσει, απαιτείται επιτέλους η αφύπνιση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και η διαμόρφωση μιας συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής, που θα θωρακίζει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά θα απαντά και στις γεωπολιτικές και ενεργειακές προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο.

Χρήστος Καπούτσης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *