back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

G20: Νέα ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, μετά τις συνομιλίες που είχε στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Xihnua οι δύο πλευρές θα αρχίσουν και πάλι τις συνομιλίες, που οδηγήθηκαν αιφνιδίως σε ναυάγιο τον περασμένο μήνα. Παράλληλα οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποσύρουν όσο αυτές διαρκούν την απειλή για πρόσθετους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν αυξήσει από το 10% στο 25% τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε εξάλλου “εξαιρετική” την συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Κίνας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σχετικά με το αν σημειώθηκε πρόοδος για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

“Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Σι, εξαιρετική θα έλεγα”, δήλωσε ο Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την πλευρά των ΗΠΑ, όπως και της Κίνας.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη ότι ο Κινέζος πρόεδρος θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για μία εμπορική συμφωνία την έξοδο της Huawei από τη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ. Αυτό ενδεχομένως να είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις των δύο πλευρών, αφού οι ΗΠΑ κατηγορούν τους Κινέζους για κατασκοπεία μέσω του κολοσσού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αλλά και για κλοπή τεχνολογίας.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα