back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Reuters: Αντιδράσεις προκαλεί η επιλογή Τίμερμανς

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται από το πρωί οι διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου με τα κράτη μέλη ή και κρατών μελών μεταξύ τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής η οποία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες.

Οι 28 αρχηγοί κρατών καλούνται να επιλέξουν επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών με πρώτο τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Επικρατέστερος για τη θέση αυτή είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς.

Στο μεταξύ η προώθηση της επιλογής του Φρανς Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, φέρεται να έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως εκ μέρους των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης – όπως της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας – έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή του Ολλανδού υποψήφιου των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, ο οποίος μιλάει έξι διαφορετικές γλώσσες, αποτέλεσε «κοινή επιλογή» της Γερμανίας και της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια των άτυπων διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στην πρόσφατη Σύνοδο των G20, στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, οι ηγέτες των ανατολικών χωρών, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, αντιτάχθηκαν στην επιλογή αυτή, επικαλούμενοι τις επανειλημμένες κατηγορίες του Τίμερμανς εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, με αφορμή το μεταναστευτικό.

«Φοβάμαι ότι αυτό το άτομο δεν είναι το σωστό για να ενώσει την Ευρώπη» δήλωσε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας.

Πάντως, τόσο ο Ντόναλντ Τουσκ όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχουν  ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Ολλανδού, ο οποίος εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν θα σηματοδοτήσει μία καθοριστική νίκη των Σοσιαλιστών και των Κεντρώων έναντι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Για να γίνει αυτό, ωστόσο, θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον του 72% των κρατών μελών της Ε.Ε., τα οποία θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Η διαδοχή Ντράγκι

Όσον αφορά τον διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε δεύτερο χρόνο, λόγω της έλλειψης συναίνεσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου, κατ’ αρχήν συμφωνία φέρεται να υπάρχει για τις θέσεις α) του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία προορίζεται ο Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ, β) του Ύπατου Αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική, η οποία και πάλι φέρεται να «πηγαίνει» στο ΕΛΚ, και γ) του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την οποία προωθείται κάποια προσωπικότητα από την κεντρώα φιλελεύθερη συμμαχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία έως το βράδυ, τότε οι «28» ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις το πρωί της Δευτέρας.

Στόχος είναι να κλείσουν – όσο το δυνατόν συντομότερα – όλες οι εκκρεμότητες ως προς τη στελέχωση των πέντε κορυφαίων χαρτοφυλακίων, δεδομένου ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 2 Ιουλίου.

 Η Άγκελα Μέρκελ για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ως θετικό παράδειγμα επίλυσης διαφορών χαρακτήρισε η Άγκελα Μέρκελ τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της εν όψει της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή.

«Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι γείτονές μας και έχουν προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν υλοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Καγκελάριος της Γερμανίας.

Παρ’ όλα αυτά, εκτίμησε ότι ο δρόμος είναι «ακόμη δύσβατος», καθώς «υπάρχουν κάποιες εντάσεις, τις οποίες πρέπει να υπερβούμε», ενώ «πρέπει να υλοποιηθεί ένας αριθμός υποχρεώσεων προκειμένου όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στα θετικά παραδείγματα της περιοχής, παραπέμποντας στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ένα θετικό παράδειγμα είναι η επίλυση της διένεξης για το όνομα της χώρας, η οποία τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Αυτή η διαμάχη διήρκεσε χρόνια και με το πολιτικό θάρρος τόσο του Βορειομακεδόνα Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατέστη δυνατό να επιλυθεί, ώστε τώρα να υπάρχει η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να μπορεί ήδη να γίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ». δήλωσε η Μέρκελ.

Και συμπλήρωσε: «Αυτό το θετικό παράδειγμα πρέπει να μας ενθαρρύνει προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια θα πραγματοποιηθεί για πέμπτο διαδοχικό έτος, με τη συμμετοχή των χωρών της περιοχής, κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών οργάνων.

Μακρόν: Ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ πιθανόν να αποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τρία από τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ θα αποφασιστούν κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ενώ η απόφαση για τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πιθανόν να ληφθεί σε δεύτερο χρόνο.

“Για εμένα είναι σημαντικό να μπορέσουμε να βγούμε από το Συμβούλιο αυτό με απαντήσεις και με μια νέα ομάδα”, είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

“Αυτή είναι η νέα ομάδα για την οποία θα αποφασίσουμε, για τρία ονόματα σήμερα, για την ΕΚΤ πιθανόν λίγο αργότερα”, είπε.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα