back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής: Διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο

Διαβάστε επίσης

Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας για τις θέσεις των επικεφαλής των θεσμών ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της δεύτερης μέρας της Συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να ανανεωνει το ραντεβού για αύριο Τρίτη στις 12μ (ώρα Ελλάδος).

Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11», ανέφερε σχετικώς.

Οι 28 επιχείρησαν να συμφωνήσουν στο σενάριο που ήθελε επικεφαλής της Επιτροπής τον Ολλανδό σοσιαλιστή Φρανς Τίμμερμανς, στέλνοντας τον Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο, η Ιταλία και ο χώρες του Βίζενγκραντ φέρεται να αντιδρούν στο συγκεκριμεπνο σχεδιασμό.

Το προκρινόμενο σενάριο ήθελε την Μάργκαρετ Βερστάγκερ να αναλαμβάνει καθήκοντα Ηπατης Εκπροσώπου και την Κατερίνα Γκεοργκίεβα την προεδρία του Συμβουλίου. Ωστόσο η βουλγαρική πλευρά επισημαίνει ότι η υποψηφιότητά της δε βρίσκεται πλέον στο τραπέζι.

Τη σημασία να επιτευχθεί ευρύτερη συνεννόηση χωρις να αγνοηθούν οι αντιδράσεις της Ιταλίας και των χωρών του Βίζενγκραντ επεσήμανε η Καγκελαριος Άγκελα Μέρκελ. Τη δυσφορία του καθώς οι 28 αδυνατούν να φτάσουν σε συμφωνία, στέλνοντας άσχημη εικόνα, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν.

Τσίπρας: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί»

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Ο πρωθυπουργός θα εκπροσωπηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως οι διαφωνίες μεταξύ των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέστησαν δύσκολη τη συμφωνία. «Θα βρούμε μια λύση αύριο», είπε ο Σάντσεθ μετά τη διακοπή των συνομιλιών. «Αισθάνομαι τεράστια απογοήτευση βλέποντας πως η συμφωνία είναι πολύ δύσκολη λόγω των διαφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ολονύχτιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για τους ηγέτες της ΕΕ

Σε έναν πραγματικό μαραθώνιο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συνέχιζαν μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας τις διαβουλεύσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην προσπάθεια ανάδειξης του νέου επικεφαλής της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών θεσμών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα