back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Τσίπρας ως άλλος Ελευθέριος Βενιζέλος και Α. Παπανδρέου και η επόμενη μέρα

Διαβάστε επίσης

Η προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο της Κρήτης τη Δευτέρα το βράδυ, δηλαδή λίγες ώρες πριν την αποψινή του εμφάνιση μετά από πολλά χρόνια στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ήταν ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις.

Και αυτό διότι σε ορισμένα σημεία ο Α. Τσίπρας προετοίμασε το έδαφος για την επόμενη ημέρα, παρά το γεγονός πως για λόγους «κομματικού πατριωτισμού» και ενθάρρυνσης του στελεχιακού δυναμικού δήλωσε για μια ακόμη φορά πως είναι εφικτή η ανατροπή στις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Από το Ηράκλειο της Κρήτης, το πάλαι ποτέ απόρθητο κάστρο του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Τσίπρας, συνομιλώντας με το ακροατήριο, ανταποκρίθηκε σε συνθήματα του τύπου «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» και υποδυόμενος τον ρόλο του ιστορικού κληρονόμου των δημοκρατικών αξιών και παραδόσεων της «μεγάλης προοδευτικής παράταξης» όχι μόνο οικειοποιήθηκε συνθήματα του Α. Παπανδρέου, με αναφορές στα «περήφανα γηρατεία», τους μη προνομιούχους έλληνες και στην Ελλάδα που ανήκει στου έλληνες και όχι στ τζάκια και την οικογενειοκρατία της δεξιάς, αλλά το πήγε και πάρα πέρα, χρίζοντας εαυτόν ως συνεχιστή και του Ελευθερίου Βενιζέλου με αιχμή τους χειρισμούς του στα εθνικά θέματα.

“Εδώ από το νησί της Κρήτης, του Ε. Βενιζέλου, εμείς οι συνεχιστές της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης του τόπου, βάλαμε μπροστά το συμφέρον της πατρίδας. Από τον Ε. Βενιζέλο έως σήμερα αυτή η παράταξη έβαλε μπροστά το συμφέρον του τόπου, κάναμε την Ελλάδα μεγαλύτερη και ισχυρότερη» ήταν το νόημα των λεγομένων του Α. Τσίπρα μέσα από τα οποία θέλησε να προβάλλει εαυτόν ως αδιαμφισβήτητο ηγέτη του χώρου της κεντροαριστεράς και «δικαιούχο» των δημοκρατικών παραδόσεων της από τον Ε. Βενιζέλο έως τον Α.Παπανδρέου….!!
Οι συγκεκριμένοι συνειρμοί που θέλησε να δημιουργήσει ο Α. Τσίπρας αξιολογούνται υπό το πρίσμα της επόμενης ημέρας και της διαμόρφωσης ενός κλίματος για το που θέλει να οδηγήσει ο ίδιος το κόμμα σε περίπτωση ήττας στις εθνικές εκλογές. Δηλαδή της προσχώρησης του στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία με τον ίδιο προνομιακή εκφραστή της στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδος, έναντι του ΚΙΝΑΛ. Επίσης ο Α. Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς εμφάνισε την Κρήτη ως προνομιακό πεδίο για την ενδυνάμωση της προοδευτικής παράταξης, λέγοντας ότι δεν «ξέρω τι θα γινει στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά την Κρητη δεν θα μας την πάρουν».

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, που ερμηνεύτηκε ως μήνυμα του προς όσους προεξοφλούν την εκπαραθύρωση του από την ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση βαριάς ήττας στις εθνικές εκλογές, ανέφερε με νόημα «Θα συνεχίσουμε για πολλά χρόνια μαζί την προσπάθεια να κάνουμε περήφανους τους έλληνες».
Στην ομιλία του ο Α. Τσίπρας με αφορμή το Μακεδονικό και τα δημοσιεύματα που είδαν πρόσφατα το φώς της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία και ο Κ. Καραμανλής εμφανιζόταν ως πρωθυπουργός να «εκχωρεί δίχως ανταλλάγματα» το ονοματολογικό, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ, χαρακτηρίζοντας τις ηγεσίες της γαλάζιας παράταξης «ψεύτες και πολιτικούς απατεώνες».

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα