back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καύσωνας: Οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Διαβάστε επίσης

Σε επιφυλακή είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας μετά τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ότι τις επόμενες τέσσερις ημέρες στη χώρα μας ο υδράργυρος θα «χτυπήσει» κόκκινο.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών με σκοπό την ενημέρωση του κοινού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι περισσότερο εκτεθειμένοι στη ζέστη.

Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα παιδιά, οι έγκυες, ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπαθείς, σακχαροδιαβητικοί, ασθενείς με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια καθώς και άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, παχύσαρκοι, άνθρωποι που εργάζονται στην ύπαιθρο εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία, αθλητές, άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ ή κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους πρόσφυγες/μετανάστες και σε ανθρώπους σε ένδεια ή σε άτομα τρίτης ηλικίας που ζουν μόνα τους.

Ειδική αναφορά έγινε στις υποχρεώσεις για μέτρα επαγρύπνησης και κλιματισμού κοινόχρηστων χώρων που οφείλουν να έχουν συναρμόδια υπουργεία, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Μέτρα προφύλαξης

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).

Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:

Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.

Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες ( ντους ).

Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λ. π.

Κλείνετε τα εξωτερικά παράθυρα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και αφήνετέ τα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αποφύγετε όσο είναι δυνατό τη χρήση φούρνου και κουζίνας για να μην αυξηθεί περισσότερο η θερμοκρασία του σπιτιού σας.

Μην αφήνετε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο νήπια, ηλικιωμένους, κατοικίδια

Αν παρουσιάσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας

Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

Σκεφτείτε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας! Αν γνωρίζετε ηλικιωμένους, παιδιά, μοναχικά άτομα, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, φροντίστε:

Να μη μένουν μόνοι τους τις ημέρες του καύσωνα

Να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών

Να έχουν πρόσβαση σε δροσερό/κλιματιζόμενο χώρο

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα