back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο πρόεδρος της ΝΔ ανοίγει ολοένα και περισσότερο τα χαρτιά του σε σχέση με την αρχιτεκτονική της κυβέρνησης που θα συγκροτήσει η ΝΔ εάν λάβει την προσεχή Κυριακή την ισχυρή εντολή που ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η χώρα κινδυνεύει να γνωρίσει νέες περιπέτειες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προαναγγέλλει για την επόμενη ημέρα σε περίπτωση νίκης του κόμματός του, ένα υπουργικό συμβούλιο που, όπως λέει, «δεν θα είναι ούτε μικρό, ούτε πολύ μεγάλο». Δεν θα έχει αναπληρωτές υπουργούς- με μία μόνο πιθανή εξαίρεση- ώστε «να υπάρχει καλύτερος συντονισμός ανά υπουργείο», ο οποίος θα επιτευχθεί, όπως εξηγούν συνεργάτες του, διότι οι υφυπουργοί «θα αναφέρονται στον υπουργό και κάθε ένας θα έχει απολύτως διακριτό χαρτοφυλάκιο και ρόλο». Ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να χρησιμοποιήσει στην κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και τεχνοκράτες οι οποίοι θα καταλάβουν κυρίως θέσεις υφυπουργών.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, η συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου δεν θα είναι «αποτέλεσμα ισορροπιών, είτε γεωγραφικών, είτε εσωκομματικών «τάσεων», αλλά θα γίνει στη βάση μίας λογικής «σφιχτής ομάδας εργασίας που θα υπηρετεί μια ενιαία μεταρρυθμιστική στρατηγική».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει γνωστοποιήσει ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν θα συνεδριάζει στην Βουλή αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο ο ίδιος προτίθεται να μετατρέψει σε ένα ισχυρό διοικητικό κέντρο για την παρακολούθηση και τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν ότι πρόθεση του κ. Μητσοτάκη εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές είναι στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να δοθεί σε κάθε υπουργό ένας φάκελος με νομοθετήματα που είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό ώριμα ώστε να διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εξαμήνου για την επόμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το γαλάζιο χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 10 Αυγούστου που θα κλείσει για λίγες ημέρες η Βουλή, θα έχει ψηφισθεί ο νόμος για τη νέα δομή της κυβέρνησης που θα αντανακλά το νέο οργανόγραμμά της, ενώ θα υπάρξει και σημαντική μείωση των γενικών γραμματέων και πολύ περισσότερο των ειδικών γραμματέων.

Σε αυτό τον νόμο θα συμπεριληφθούν ως λοιπές διατάξεις η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι αλλαγές που η ΝΔ θεωρεί αναγκαίες στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και σημειακές αλλαγές στο νόμο της Αυτοδιοίκησης «για να διευκολυνθεί- όπως λένε στην Πειραιώς- η κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών μετά την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων για τις οποίες η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα ισχύσουν από 1-1-2020 (ΕΝΦΙΑ, φόρος επιχειρήσεων, μερίσματα, εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ), καθώς και επενδυτικά κίνητρα (υπεραποσβέσεις, διπλασιασμό της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας).

Το υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζεται να μετατραπεί σε υπουργείο Εξωτερικών και Οικονομικής Διπλωματίας καθώς θα προβλεφθεί σε αυτό και μία νέα δομή στην οποία θα ενοποιηθούν όλες οι δομές της επιχειρηματικής εξωστρέφειας σε σχέση τόσο με την ενίσχυση των εξαγωγών, όσο και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σημαντική ενίσχυση θα υπάρξει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που θα είναι παρά τω πρωθυπουργώ και θα ενσωματωθεί σε αυτό και το κομμάτι της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει θα είναι οριζόντιο και θα αφορά από τις εξαγωγές και τη ρευστότητα μέχρι την χωροταξία και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι μέσα στην πρώτη εβδομάδα θα υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν για το έργο του Ελληνικού, είναι και η δημιουργία αδειοδοτικής αρχής σε επίπεδο υφυπουργού ώστε όταν υπάρχουν καθυστερήσεις από τη διοίκηση, να έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτεί τουλάχιστον τις μεγάλες και τις μεσαίες επενδύσεις από ένα επίπεδο και πάνω.

Στις προτεραιότητες των πρώτων μηνών συμπεριλαμβάνεται και το νομοσχέδιο για την Δικαιοσύνη με κύριο στόχο την επιτάχυνση των δικών, ενώ οριζόντιο αναμένεται να είναι και το νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση. Σε ότι αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η ΝΔ έχει δεσμευθεί ότι θα ακυρώσει σειρά από διατάξεις των νόμων Φίλη- Μπαλτά- Γαβρόγλου και θα προωθήσει ρυθμίσεις για ενίσχυση της αυτοτέλειας του Πανεπιστημίου, την στενότερη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας, τα ξενόγλωσσα προγράμματα, την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων από μία ανεξάρτητη αρχή.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, από τις πρώτες κινήσεις της νέας διακυβέρνησης θα είναι και η ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα είναι η μετεξέλιξη του σημερινού ΚΥΣΕΑ, αλλά και η αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση της απλής αναλογικής. Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται διατεθειμένος να συζητήσει για νέο εκλογικό σύστημα όπου το μπόνους θα είναι μικρότερο των 50 εδρών και συνδεδεμένο με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, ενώ θα καθιερωθεί και η ψήφος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό από τον τόπο κατοικίας τους.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα