back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μεσοποταμία: γεωπολιτικές αναταράξεις και proxy συγκρούσεις

Διαβάστε επίσης

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι το Ιράν «παίζει με τη φωτιά», μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι υπερέβη το όριο που της είχε επιβληθεί ως προς τα αποθέματα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που δικαιούται να διαθέτει εντός των ορίων της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία υπεγράφη το 2015.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο εάν έχει κάποιο μήνυμα να απευθύνει στην ιρανική ηγεσία, ο Ρεπουμπλικάνος απάντησε ότι η Τεχεράνη ξέρει πολύ καλά τι κάνει και την προειδοποίησε ότι «παίζει με τη φωτιά».

Νωρίτερα, η αμερικανική προεδρία είχε ήδη αντιδράσει στην ιρανική ανακοίνωση, τονίζοντας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα» και επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή της να συνεχίσει την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» που εφαρμόζει στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη δήλωση του Τραμπ εξάλλου ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα και δεύτερο δελτίο Τύπου για το θέμα, στο οποίο ενημερώνει ότι ο αμερικανός πρόεδρος συζήτησε για την εξέλιξη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Συνομιλίες κυβέρνησης – Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Αντιπροσωπείες της αφγανικής κυβέρνησης και του ισλαμιστικού ένοπλου κινήματος των Ταλιμπάν θα συναντηθούν την Κυριακή στο Κατάρ για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία η οποία θα προβλέπει μεταξύ άλλων τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, γνωστοποίησαν χθες Δευτέρα αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Η Γερμανία, η οποία συνδιοργανώνει τις συνομιλίες με το Κατάρ, ανέφερε ότι οι αφγανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θα συμμετάσχουν θα βρίσκονται εκεί απλώς ως «πρόσωπα» και ότι οι επαφές θα γίνουν μεταξύ «ίσων».

Μέχρι και σήμερα οι Ταλιμπάν αρνούνται να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση του προέδρου Άσραφ Γάνι, που χαρακτηρίζουν μαριονέτα της Ουάσινγκτον· μια προηγούμενη απόπειρα τα δύο μέρη να καθίσουν γύρω από το τραπέζι απέτυχε έπειτα από μια διαφωνία για το πόσοι και ποιοι θα συμμετείχαν.

Η Γερμανία, χώρα η οποία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στη διεθνή υποστήριξη της αφγανικής κυβέρνησης, και το Κατάρ, το οποίο διατηρεί επαφές με τους Ταλιμπάν, γνωστοποίησαν ότι έστειλαν προσκλήσεις για τον διάλογο στη Ντόχα την προσεχή Κυριακή και Δευτέρα.

Οι αφγανοί αξιωματούχοι «θα συμμετάσχουν μόνο με την προσωπική τους ιδιότητα και σε βάση ισότητας», τόνισε ο Μάρκους Πότσελ, ειδικός επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή, έχει την ευκαιρία να σημειώσει πρόοδο προς την ειρήνη», συνέχισε ο Πότσελ.

«Μια ουσιώδης συνιστώσα κάθε διαδικασίας που οδηγεί σε αυτόν τον στόχο θα είναι η άμεση ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Αφγανών», συμπλήρωσε.

Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο αμερικανός ειδικός αντιπρόσωπος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, ο οποίος διεξήγαγε πολλούς κύκλους συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, κυρίως στο Κατάρ, επίσης τόνισε ότι αυτός ο διάλογος είναι αναγκαία συνθήκη για να συναφθεί η όποια συμφωνία ειρήνης.

«Η αποδοχή των μεν από τους δε, η αναζήτηση συναίνεσης και η αποδοχή της επίλυσης των πολιτικών διαφορών χωρίς βία, αυτά είναι που πρέπει να διδαχθούμε από την τραγωδία των τελευταίων 40 χρόνων», σημείωσε ο Χαλιλζάντ, αναφερόμενος στις συρράξεις που σπαράσσουν το Αφγανιστάν από τη σοβιετική επέμβαση το 1979.

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε την ίδια ημέρα που έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από εκατό άλλοι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους περίπου πενήντα μαθητές, όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε καμικάζι και αμέσως μετά ένοπλοι εισέβαλαν σε κτίριο στο κέντρο της Καμπούλ, ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται τέσσερις άμαχοι — ανάμεσά τους ένα παιδί — και δύο στελέχη των ειδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, η μάχη τερματίστηκε «με τον θάνατο και των πέντε δραστών της επίθεσης». Ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι αποκάλεσε τη χθεσινή επίθεση, η οποία κατ’ αυτόν έγινε εναντίον αμάχων, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ενισχύουν οι ΗΠΑ την παρουσία τους στο Αφγανιστάν…

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Δευτέρα ότι έχει σκοπό να διατηρήσει «πολύ ισχυρή» παρουσία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στο Αφγανιστάν και μετά τη μέλλουσα αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας «εργαστήριο», ή «Χάρβαρντ», για «τους τρομοκράτες».

«Θα διατηρήσω μια πολύ ισχυρή [παρουσία] των υπηρεσιών πληροφοριών εκεί κάτω», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Είναι εργαστήριο για τρομοκράτες (…). Θα το αποκαλούσα το Χάρβαρντ για τους τρομοκράτες», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος.

«Θα ήθελα απλά να αποχωρήσουμε», είπε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που του παραχώρησε το Σάββατο στην Οσάκα της Ιαπωνίας. «Το πρόβλημα είναι ότι απλούστατα μοιάζει να είναι εργαστήριο [παραγωγής] τρομοκρατών», συνέχισε, εκφράζοντας τον φόβο ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να δεχθούν νέες επιθέσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι όταν συζήτησε το θέμα της αποχώρησης των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του από την αφγανική επικράτεια, στρατηγοί επισήμαναν πως προτιμούν να πολεμούν με τρομοκράτες εκεί παρά να τους καταδιώκουν στις ΗΠΑ.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σκέφτεσαι πάντα», συνέχισε ο Ρεπουμπλικάνος. Πρόσθεσε πάντως «θα αποχωρήσουμε, και θα αφήσουμε μια πολύ ισχυρή [παρουσία] των υπηρεσιών πληροφοριών».

Ο Τραμπ ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ έχουν διαπραγματευθεί με διάφορες οργανώσεις, με την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί πολιτική λύση για να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, η αμερικανική εμπλοκή στον οποίο οδεύει να συμπληρώσει 18 χρόνια.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει να κλειστεί συμφωνία ειρήνης με τους Ταλιμπάν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις του Τραμπ μεταδόθηκαν την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι την Κυριακή θα γίνει συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων των Ταλιμπάν και στελεχών της αφγανικής κυβέρνησης στη Ντόχα στο πλαίσιο της προσπάθειας να συναφθεί πολιτική συμφωνία η οποία θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας.

…και καταδικάζουν τις επιθέσεις των Ταλιμπάν

Η προεδρία των ΗΠΑ καταδίκασε την επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά την οποία ακολούθησε εισβολή ενόπλων σε κτίριο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν χθες, στην οποία έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, ανάμεσά τους περίπου πενήντα μαθητές.

«Αυτή η αναίσχυντη επίθεση δείχνει την απόλυτη περιφρόνηση των Ταλιμπάν έναντι των αφγανών συμπατριωτών τους, οι οποίοι έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης», τόνισε ο Λευκός Οίκος σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Επίθεση των Χούθι στη Σαουδική Αραβία

Επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος την οποία εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, εναντίον του αεροδρομίου Άμπχα στη Σαουδική Αραβία λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμερα είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, που ανήκει σε σαουδαραβικά συμφέροντα.

Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη από το 2015 επιβεβαίωσε την επίθεση και πρόσθεσε ότι έγινε στις 00:35, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες και χωρίς να αναφερθεί σε θύματα.

Οι Χούθι, οι οποίοι αναμετρώνται με τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και τη συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ που τις υποστηρίζει στη γειτονική Υεμένη, έχουν κλιμακώσει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις τους εναντίον στόχων στη σαουδαραβική επικράτεια.

Εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε ότι το κίνημα διεξήγαγε «μεγάλη επιχείρηση» εναντίον του αεροδρομίου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες.

Το Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι η κίνηση των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο αποκαταστάθηκε.

Ένας σύρος μετανάστης στη Σαουδική Αραβία σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα ενώ δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε προηγούμενη επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του ίδιου αεροδρομίου. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Χούθι.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα