back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Νέο σενάριο: Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

Διαβάστε επίσης

Νέα προσπάθεια των «28» προκειμένου να καταλήξουν στα ανώτατα ευρωπαϊκά αξιώματα. «Όλοι σήμερα προσέρχονται με μια νέα δυναμική», ανέφερε η Άγκελα Μέρκελ.

Σειρά συναντήσεων είχε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος εκπροσωπεί και τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι ο Φρανς Τίμερμανς στη θέση του προέδρου της Κομισιόν και ο Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία του Κοινοβουλίου αποτελούν μια βάση για κάθε πιθανή συμφωνία.

Πάντως, σύμφωνα με τη Die Welt και το Bloomberg, αλλά και ευρωπαϊκές πηγές, ως πιθανή διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν προωθείται από τον Ντόναλντ Τουσκ η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει επίσης ότι η κ. φον ντερ Λάιεν ήταν πρόταση και του Εμανουέλ Μακρόν.

 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά αξιώματα, η Κριστίν Λαγκάρντ, σήμερα επικεφαλής του ΔΝΤ, ενδέχεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ, αναφέρει η Die Welt. Ως πιθανός διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ εμφανίζεται ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Σλοβάκος, Μάρος Σέφκοβιτς, πιθανολογείται ότι μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

 

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε η κίνηση των ευρωβουλευτών του βρετανικού κόμματος του Brexit να γυρίσουν την πλάτη κατά την ανάκρουση του ευρωπαϊκού ύμνου στην εναρκτήρια πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Την ίδια ώρα, περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να υποστηρίξουν τους Καταλανούς αυτονομιστές ευρωβουλευτές που δεν τους επετράπη από τις ισπανικές αρχές να καταλάβουν την έδρα τους.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα