back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέοι δασμοί από τις ΗΠΑ σε Ευρωπαϊκά προϊόντα

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης ενόψει της επιβολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέων, επιπρόσθετων δασμών, ειδικά σε είδη τυριών και ουίσκι ευρωπαϊκής προέλευσης, σε αντίποινα για αυτές που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις σε βιομηχανίες του αεροναυπηγικού τομέα από πλευράς Βρυξελλών.

Ο νέος κατάλογος συμπεριλαμβάνει περίπου 90 προϊόντα που υπόκεινται σε τιμωρητικούς δασμούς. Σε αυτόν φιγουράρουν διάφορα είδη τυριών, από το Γκούντα ως μπλε ποικιλίες, ιρλανδικά ουίσκι, προϊόντα με βάση το χοιρινό κρέας κ.λπ..

Το σύνολο αυτών των προϊόντων αντιπροσωπεύει τζίρο 4 δισεκ. δολαρίων και προστίθεται σε έναν προηγούμενο κατάλογο, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη 12η Απριλίου και συμπεριλάμβανε προϊόντα αθροιστικής αξίας 21 δισεκ. δολαρίων, διευκρίνισαν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Η κίνηση έχει σκοπό να «γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ΗΠΑ στη διένεξη στην οποία έχει εμπλακεί με την ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη (της) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις» στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του USTR.

Η αμερικανική μομφή αφορά ειδικά την Airbus, τη μεγάλη ανταγωνίστρια της αμερικανικής Boeing, και μια διμερή διαφορά που κρατάει 14 χρόνια. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αλληλοκατηγορούνται ενώπιον του ΠΟΕ ότι χορηγούν παράνομα ενισχύσεις στις δύο σημαντικότερες αεροναυπηγικές βιομηχανίες τους αντίστοιχα.

Η αμερικανική θέση υποστηρίζεται από τη Μπόινγκ, η οποία δοκιμάζεται εξαιτίας σωρείας προβλημάτων στο επιβατικό αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων στο οποίο βασίζει το μέλλον της, το 737 MAX. Όλα τα αεροσκάφη του τύπου παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος επ’ αόριστον έπειτα από δύο πολύνεκρα δυστυχήματα.

Οι πιθανοί τιμωρητικοί δασμοί που εννοεί να επιβάλλει εντέλει η Ουάσινγκτον στο πλαίσιο αυτής της εκρηκτικής διαφοράς υπόκεινται πάντως σε απόφαση επιδιαιτητή, καθορισμένου από τον ΠΟΕ.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ καταγράφηκε πριν καν συμπληρωθούν δύο εικοσιτετράωρα από την εκεχειρία που συμφώνησαν να κηρύξουν Ουάσινγκτον και Πεκίνο στον ολοένα σκληρότερο εμπορικό πόλεμο ανάμεσά τους, έπειτα από μια συνάντηση του Ρεπουμπλικάνου με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters- AFP

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα