back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σήμερα η απόφαση για την Καρόλα Ρακέτε του Sea Watch 3

Διαβάστε επίσης

Σήμερα αναμένεται να διαβιβασθεί ο φάκελος της προανάκρισης από τον ανακριτή στον εισαγγελέα για την υπόθεση της Καρόλα Ρακέτε. Πρόκειται για την πλοίαρχο του Sea Watch 3 -πλοίου της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch στο οποίο επέβαιναν 40 μετανάστες- που συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου διότι το ελλιμένισε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, παρά την απαγόρευση των ιταλικών αρχών.

Η 31χρονη πέρασε τη νύχτα σε κατ’ οίκον περιορισμό και η σημερινή απόφαση θα καθορίσει εάν θα αφεθεί ελεύθερη ή εάν θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον της.

Η Ρακέτε δικαιολόγησε την απόφασή της, εξηγώντας ότι αναγκάστηκε να παρακάμψει την ιταλική κυβέρνηση, διότι η κατάσταση στο πλοίο ήταν απελπιστική. Η ΜΚΟ διέσωσε στις 12 Ιουνίου 53 μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης. Για λόγους υγείας επετράπη στους 13 εξ αυτών να εγκαταλείψουν πρόωρα το σκάφος. Το πλοίο, ωστόσο, δεν έλαβε άδεια ελλιμενισμού.

Η Ρακέτε κατηγορείται για αντίσταση σε στρατιωτικό σκάφος (που προσπάθησε να αποτρέψει την είσοδό του Sea Watch 3 στα ιταλικά χωρικά ύδατα), ενώ ερευνάται για συνέργεια σε παράτυπη μετανάστευση, καθώς σύμφωνα με τον εισαγγελέα Λουίτζι Πατρονάτζιοτο πλοίο δεν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, δεδομένου ότι ιατρός το επισκέφθηκε, παρότι βρισκόταν εκτός λιμανιού.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ευαισθητοποιηθεί και δείχνουν την αλληλεγγύη τους εμπράκτως: μέσα σε μόλις δύο ημέρες έχει συγκεντρωθεί στη Γερμανία περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ για την Ρακέτε μέσω δωρεών, προκειμένου να χρησιμοποιοηθεί για την υπεράσπισή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η ΜΚΟ μέχρι τον Οκτώβριο είχε λάβει δωρεές ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με γερμανικά Μέσα, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί το 1/3 περίπου των προσφύγων και μεταναστών που επιβαίνουν στο Sea Watch 3. Η Γαλλία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο έχουν εκφράσει, επίσης, την προθυμία τους να υποδεχθούν τμήμα των επιβαινόντων.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα