back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Νταβίντ-Μαρία Σασόλι νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε επίσης

O ιταλός σοσιαλιστής Νταβίντ-Μαρία Σασόλι εξελέξη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στον Β’ γύρο της διαδικασίας συγκέντρωσε 345 ψήφους, ενώ ακολούθησαν η ο τσέχος Γιαν Ζαχράντιλ, που ανήκει στην ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, με 160 ψήφους και η γερμανίδα υποψήφια των πρασίνων Σκα Κέλερ με 119 ψήφους.

Στον Α’ γύρο κανείς από τους υποψηφίους δεν είχε συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (332): o Σασόλι 325, ο Ζαχράντιλ 162, η Κέλερ 133, ενώ συμμετείχε και η ισπανίδα Σίρα Ρέσκο (Αριστερά) που συγκέντρωσε 42 ψήφους.

Ο Σασόλι θα βρίσκεται στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί 2,5 έτη -το μισό της κοινοβουλευτικής θητείας- προτού δώσει τη σκυτάλη σε ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της κεντροδεξιάς πολιτικής ομάδας, για τα υπόλοιπα 2,5 έτη.

Ο Σασόλι υποστηρίχθηκε από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μετά την απομάκρυνση του Μάνφρεντ Βέμπερ. 

Ο Σασόλι είναι γνωστός στους Ιταλούς, καθώς έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος στην ιταλική τηλεόραση, δεν είναι, ωστόσο, εξίσου αναγνωρίσιμος εκτός των συνόρων της χώρας του. Στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πάντως, είναι γνωστός, καθώς ως πρώην αντιπρόεδρός του προήδρευε συνεδριάσεων της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Η ανάδειξή του σε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν απροσδόκητη. Oι ευρωπαίοι ηγέτες εξέταζαν το ενδεχόμενο εκλογής του, επίσης, σοσιαλιστή, βούλγαρου Σεργκέι Στάνισεφ, με το σκεπτικό της εκπροσώπησης των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στα κορυφαίας αξιώματα των θεσμών της ΕΕ. Ο ίδιος, εντούτοις, σύμφωνα με αξιωματούχους του Κοινοβουλίου, δεν υπέβαλε υποψηφιότητα.

Αρχικά αναμενόταν το αξιώμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να το διεκδικήσουν γνώριμοι πολιτικοί, όπως ο απερχόμενος Αντόνιο Ταγιάνι και ο βέλγος φιλελεύθερος Γκι Φέρχοφστατ, αλλά δεν έθεσαν υποψηφιότητα. Η πολιτική ομάδα Renew Europe, στην οποία περιλαμβάνεται το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν και οι Φιλελεύθεροι,  τελικά υποστήριξε την τελευταία πρόταση του Συμβουλίου και δεν είχε δικό της υποψήφιο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα