back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σ. Ζαχαράκη: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής

Διαβάστε επίσης

Την διαβεβαίωση ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν προβλέπει πιστοληπτική γραμμή έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Σοφία Ζαχαράκη παίρνοντας αποστάσεις από την δήλωση του υποψηφίου με τη ΝΔ στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας, Μπάμπη Παπαδημητρίου ο οποίος υποστήριξε, μιλώντας στον Real , ότι «εφόσον ο λαός δώσει την εντολή στη ΝΔ, θα φύγει από την λύση που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ για το μαξιλάρι των 37 δισ. και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν και αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, σε μια πιστοληπτική γραμμή που θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι».

Ο κ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει νέο πρόγραμμα, αλλά «είναι αυτό που παίρνεις όταν είσαι σε μεταμνημονιακή κατάσταση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής, ο κ. Παπαδημητρίου μπορεί να εκφράζει τα σενάρια που υπήρχαν πέρυσι στο δημόσιο διάλογο. Εμείς είμαστε σαφείς δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής στήριξης αλλά ούτε και χρήσης για τα κόκκινα δάνεια. Για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους έχουμε δικό μας σχέδιο, το σχέδιο “δεύτερη ευκαιρία” και 120 δόσεις βελτιωμένες όπως τις έχουμε παρουσιάσει», δήλωσε η κ. Ζαχαράκη στην ΕΡΤ.

Το απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Παπαδημητρίου έχει ως εξής:

Μπ.Π: Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες εποπτεύονται γενικώς από τη Φρανκφούρτη. Η εποπτεία λέει ότι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών και τις εμποδίζει να κάνουν πιο καλά τη δουλειά τους θα απορροφηθούν το 2022-2023.

«Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο Πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι, 37 δις. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό. Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή.

Αυτό, όμως, θα αλλάξει. Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν και αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί. Αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάσαμε το 2015 για αυτό η ελληνική οικονομία παρέμεινε κλειδωμένη την ώρα που οι άλλες πήγαιναν καλά. Γιατί να πάει καλά η Πορτογαλία, τι παραπάνω έχουν από μας;».

Ερ: Η πιστοληπτική γραμμή που ανέφερες σημαίνει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα;

Μπ. Π: «Όχι, είναι αυτό που παίρνεις όταν είσαι σε μεταμνημονιακή κατάσταση. Διαλέχτηκε κάτι για την Ελλάδα, που φτιάχτηκε μόνο για εμάς. Το έφτιαξε ο κ. Τσίπρας, επειδή δεν καταλαβαίνει οικονομικά, επειδή δεν νιώθει πως λειτουργεί το σύστημα».

Δ. Τζανακόπουλος: Αποκαλύφθηκε το σχέδιο Μητσοτάκη

Σε ανάρτησή του  ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε: «Τα χρήματα από το χρηματοδοτικό μαξιλάρι στις τράπεζες και η χώρα σε νέο Μνημόνιο με πιστοληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM. Αυτό είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για την ελληνική οικονομία που χωρίς περιστροφές αποκάλυψε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, πρώην ανεξάρτητος οικονομικός σχολιαστής και νυν υποψήφιος με τη ΝΔ».

Να αποδοκιμάσει τις απόψεις Παπαδημητρίου κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Τετάρτη σε κοινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους.

Τσακαλώτος: Τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές η ΝΔ δεν γνωρίζει την συνθήκη με τον ESM

Κριτική στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με το σχέδιό της για τα ταμειακά διαθέσιμα ασκεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κατηγορεί τη ΝΔ πως δεν γνωρίζει ότι η πιστοληπτική γραμμή συνεπάγεται νέο μνημόνιο, όπως και «ότι τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, δεν έχουμε ιδέα εάν έχει καταλάβει η ΝΔ:

Α) Τι είναι, πώς αποκτήθηκε και ποια είναι η χρησιμότητα του “μαξιλαριού ασφαλείας”.

Β) Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και τι όρους περιλαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή».

Καταλήγει δε, πως «τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από τη ΝΔ έχουμε να δούμε από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου».

Αχτσιόγλου: Πιστοληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα

«Πιστοληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει συγκεκριμένα μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα. Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν μπήκαν σε πιστοληπτική γραμμή», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, Έφη Αχτσιόγλου.

Με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter επισημαίνει ότι «η χρήση των αποθεματικών του κράτους για ενίσχυση των τραπεζών σημαίνει μη επίτευξη δημοσιονομικών στόχων με άμεσες συνέπειες για τους πολίτες».

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα