back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νταβίντ Σασόλι και Ζοζέπ Μπορέλ: τα προφίλ των νέων ηγετών της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Νταβίντ Σασόλι εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο 63χρονος Σασόλι εξελέγη έπειτα από δύο γύρους ψηφοφορίας στην πρώτη Ολομέλεια, η οποία προέκυψε από τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου.

Ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ, ηλικίας 72 ετών, ο οποίος επελέγη σήμερα για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιστρέφει στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής σκηνής, όπου είχε αναπηδήσει πριν από 15 χρόνια αναλαμβάνοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Νταβίντ Μαρία Σασόλι

Ο Σασόλι είναι πρώην δημοσιογράφος που εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από το 2014 ήταν αντιπρόεδρος του σώματος.

Την υποψηφιότητα Σασόλι είχε κάνει γνωστό ότι θα στήριζε τόσο πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών όσο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ο Σασόλι θα υπηρετήσει για δύο με δυόμισι χρόνια – το ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου – κι έπειτα θα παραδώσει τη σκυτάλη σε μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το υπόλοιπο της θητείας. Ο πρόεδρος διευθύνει τις εργασίες του Κοινοβουλίου και των οργάνων του καθώς και τις συζητήσεις στην Ολομέλεια και διασφαλίζει την τήρηση του Κανονισμού του Κοινοβουλίου.

Ο Γιαν Ζαχραντίλ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών έλαβε 160 ψήφους, η Σκα Κέλερ των Πρασίνων έλαβε 119 ψήφους.

Σε δηλώσεις του προς τους ευρωβουλευτές πριν από την ψηφοφορία, ο Σασόλι – ο οποίος είναι μεν γνωστός στην Ιταλία ως πρώην τηλεοπτικός δημοσιογράφος, αλλά όχι διεθνώς – δήλωσε ότι αποφάσισε να διεκδικήσει τη θέση αυτή, διότι «η Ευρώπη θα είναι ισχυρότερη μόνο με ένα κοινοβούλιο που παίζει έναν πιο σημαντικό ρόλο».

«Δεν εγκατέλειψα πλήρως την καριέρα του δημοσιογράφου, συνεργάζομαι ενεργά με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά», υποστηρίζει ο ίδιος. Μαζί με τον Φρανσέσκο Σαβέριο Ρομάνο, ο Σασόλι έχει γράψει ένα βιβλίο σχετικά με τα υπουργικά συμβούλια κατά την περίοδο της απαγωγής του Αλντο Μόρο, την άνοιξη 1978.

Ζοζέπ Μπορέλ

Ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ, ηλικίας 72 ετών, ο οποίος επελέγη σήμερα για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιστρέφει στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής σκηνής, όπου είχε αναπηδήσει πριν από 15 χρόνια αναλαμβάνοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η υποψηφιότητα αυτή στις Βρυξέλλες αποτελεί καταξίωση για τον Σοσιαλιστή με τη λευκή κόμη που είχε προσυπογράψει την επιστροφή του στα πολιτικά πράγματα τον περασμένο χρόνο, κατακτώντας τον θώκο του υπουργείου Εξωτερικών στην σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ έπειτα από πολλά χρόνια μακριά από την πολιτική.

Γεννηθείς στις 24 Απριλίου του 1947 σε ένα μικρό χωριό των καταλανικών Πυρηναίων, το Πόμπλα δε Σεγκούρ, ο Ζουζέπ Μπορέλ είναι γιος ενός αρτοποιού και συνήθιζε να συνοδεύει τον πατέρα του στη διανομή του ψωμιού στα χωριά με τη βοήθεια ενός γαϊδάρου.

Ο ίδιος είχε εξαιρετικές σπουδές σε ποικίλους τομείς. Έπειτα από έναν κύκλο σπουδών αεροναυτικής μηχανικής στη Μαδρίτη, πήρε μάστερ στο Στάνφορντ στις ΗΠΑ, ένα μάστερ στο γαλλικό ινστιτούτο Πετρελαίου και ένα ντοκτορά στις Οικονομικές Επιστήμες.

Πατέρας δύο παιδιών, από τον πρώτο γάμο του με μια Γαλλίδα που είχε γνωρίσει ενώ εργαζόταν σε ένα κιμπούτζ στο Ισραήλ, ο Μπορέλ είναι ζευγάρι εδώ και 20 χρόνια με την πρώην υπουργό και νυν πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Κριστίνα Ναρμπόνα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα