back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Πράσινες» και οικονομικές λύσεις για δροσερό σπίτι σε θερμοκρασίες καύσωνα

Διαβάστε επίσης

Αντίβαρο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είναι η δροσιά την οποία μπορεί κανείς να διατηρήσει εντός της κατοικίας του με “έξυπνες” ΄λύσεις πάντοτε υπό την οπτική της οικονομικής πραγματικότητας.

Ιδού λοιπόν μερικές προτάσεις για δροσισμό χωρίς αυτός να “συνοδεύεται ” από υψηλούς λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα.

«Πράσινα» και οικονομικά

Ας σκεφτούμε λίγο πιο «πράσινα» και οικονομικά και ας δοκιμάσουμε μερικούς εναλλακτικούς τρόπους για να δροσίσουμε το σπίτι μας χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουμε ούτε μια κιλοβατώρα ενέργειας.
Τώρα που το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ο καύσωνας έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του, ένα δροσερό σπίτι θα μας φαινόταν όαση. Η χρήση του κλιματιστικού όμως, είναι πλέον ασύμφορη για τα οικονομικά μας και σχεδόν απαγορευμένη, ενώ η προστασία του περιβάλλοντος μας βάζει μερικά επιπλέον εμπόδια πριν πατήσουμε το «on» στο τηλεχειριστήριό του.
Και για να μιλήσουμε με λίγο πιο επιστημονικούς όρους, η ετήσια κατανάλωση ενέργειας για τον κλιματισμό των σπιτιών μας, παράγει μερικά εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίοι απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.
Ας σκεφτούμε λοιπόν, λίγο πιο «πράσινα» και ας δοκιμάσουμε μερικούς εναλλακτικούς τρόπους για να δροσίσουμε το σπίτι μας χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουμε ούτε μια κιλοβατώρα ενέργειας.

12+1 εναλλακτικοί τρόποι για δροσιά

Εξοπλίστε τα μπαλκόνια που βλέπουν ανατολικά και δυτικά με τέντες. Κατεβάστε τις γρίλιες και εκμεταλλευτείτε τη φυσική δροσιά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φως του ήλιου που μπαίνει από τα παράθυρα δημιουργεί στο σπίτι μας μια μικρογραφία του φαινομένου του θερμοκηπίου, εγκλωβίζοντας τη ζέστη στο εσωτερικό. Τραβήξτε λοιπόν, τις κουρτίνες σας και δημιουργήστε φυσική δροσιά.

Aντανάκλαση της θερμότητας. Αν δεν θέλετε να ανοίξετε τα παράθυρα του σπιτιού σας ώστε να δροσίσετε την ατμόσφαιρα, σκεφτείτε να επενδύσετε τα παραθυρόφυλλά σας με ειδικές ταινίες-φίλτρα που αντανακλούν το φως και κρατούν τη θερμότητα μακριά από το σπίτι σας.
Αφήστε το απογευματινό δροσερό αεράκι να πει στο σπίτι. Αν η θερμοκρασία είναι σχετικά χαμηλή όταν πέσει ο ήλιος, ανοίξτε τα παράθυρα του σπιτιού ώστε να μπει λίγο αεράκι στο σπίτι και να το δροσίσει. Απλά, βεβαιωθείτε ότι θα τα κλείσετε και πάλι, προτού η θερμοκρασία αρχίσει να παίρνει και πάλι την «ανηφόρα».

Καλή μόνωση! Αν θέλετε να κρατήσετε τον δροσερό αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού σας, τότε φροντίστε να του κλείσετε οποιαδήποτε πιθανή διέξοδο. Μονώστε το σπίτι σας ώστε να κρατάτε μακριά τη ζέστη από την ταράτσα για παράδειγμα, αλλά και να μην αφήσετε τη δροσιά να διαφύγει από ένα χάσμα της πόρτας ή ένα ατελές κούφωμα.

Έξυπνη χρήση του νερού.Το νερό που εξατμίζεται μπορεί να σας δροσίσει. Γεμίστε δοχεία με νερό και τοποθετήστε τα κοντά στα ανοίγματα του σπιτιού. Το νερό πρέπει να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν το σπίτι σας είναι διώροφο ή μεζονέτα, προσπαθήστε να περνάτε τις πιο ζεστές ώρες, από τις 12.00 έως τις 17.00, στον κάτω όροφο ή το χαμηλότερο πάτωμα. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον κρύο, οπότε μένει πάντα ψηλότερα. Συν τοις άλλοις, στα πατώματα που είναι πιο κοντά στην οροφή συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της ζέστης που περνά από αυτήν, αν δεν είναι καλά μονωμένη.

Μην χρησιμοποιείτε λάμπες πυρακτώσεως. Οι συγκεκριμένες λάμπες όχι μόνο καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τις LED για παράδειγμα, αλλά εκλύουν παράλληλα και πολύ περισσότερη θερμότητα. Παράγουν το ίδιο φως, καταναλώνοντας το ένα πέμπτο της ενέργειας και παράγοντας το ένα πέμπτο της θερμότητας

Επενδύστε σε έναν ανεμιστήρα οροφής. Είναι πολύ οικονομικότεροι και πολύ λιγότερο βλαβεροί για την υγεία και το περιβάλλον απ’ ό,τι το air condition, παρά το γεγονός ότι δεν κατεβάζουν τη θερμοκρασία του δωματίου αλλά περισσότερο μας δροσίζουν χάρη στο ότι εξατμίζουν τον ιδρώτα. Οι τιμές τους ξεκινούν από περίπου 23 ευρώ, και ανεβαίνουν, ανάλογα με το σχέδιο, το μοντέλο, την αποδοτικότητα και τα extras που θα επιλέξετε.
Βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες οροφής δουλεύουν αριστερόστροφα. Οι περισσότεροι μοντέρνοι ανεμιστήρες διαθέτουν ειδικό διακόπτη από τον οποίο μπορείτε να επιλέξετε τη φορά περιστροφής τους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να βάλετε τον ανεμιστήρα να κινείτε δεξιόστροφα ώστε να συμπιέζει τον ζεστό αέρα προς τα κάτω και το αντίθετο το καλοκαίρι που θέλετε να κυκλοφορήσετε τον βαρύτερο δροσερό αέρα.

Παγωμένο νερό και ανεμιστήρας. Κλασικό και οικονομικό κόλπο. Ενεργοποιήστε τον επιτραπέζιο ανεμιστήρα σας και τοποθετήστε ένα δοχείο με νερό και παγάκια, μπροστά του. Ο αέρας «κρυώνει» και κυκλοφορεί στον χώρο πιο δροσερός.

Αποφύγετε όσο μπορείτε τη χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας και του φούρνου. Και τα δύο αυτά προσθέτουν άχρηστη θερμότητα στο σπίτι. Αντί αυτού, χρησιμοποιήστε το υπαίθριο μπάρμπεκιου ή μια ψησταριά εξωτερικής χρήσης ή επιλέξτε να φάτε μια δροσερή σαλάτα κι ένα σάντουιτς. Οι κατσαρόλες, οι βραστήρες και οι χύτρες ταχύτητας είναι μερικές ακόμα συσκευές που ανεβάζουν τη θερμοκρασία στο σπίτι σας.
Χρησιμοποιήστε τον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε κάτι ελαφρύ –ή ακόμα καλύτερα κάτι που μαγειρέψατε το προηγούμενο βράδυ. Εκλύει πολύ λιγότερη θερμότητα από τον ηλεκτρικό φούρνο.

Αποφύγετε τη δημιουργία υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους, αφήνοντας δουλειές όπως το μαγείρεμα, το πλύσιμο πιάτων και ρούχων και το ντους για μετά τη δύση του ήλιου. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τις κάνετε το μεσημέρι, χρησιμοποιήστε τον αποροφητήρα της κουζίνας ή –αν διαθέτετε– τον εξαερισμό του μπάνιου, τον οποίο θα πρέπει να θυμηθείτε να κλείσετε μόλις τελειώσετε, ώστε να μην βγάλει και τον δροσερό αέρα από το σπίτι.

Αν έχετε κήπο, φυτέψτε φυτά που ανεβαίνουν ψηλά, όπως οι κληματαριές, ο κισσός, ή δέντρα που ψηλώνουν γρήγορα, σε σημείο όπου θα κάνουν σκιά στα παράθυρά σας, ιδιαίτερα αυτά που βλέπουν δυτικά και ανατολικά, και ξεχάστε για πάντα τα κλειστά παντζούρια και τα στόρια.

Βάψτε τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού σε ανοικτά χρώματα, ενώ αν είστε σε μονοκατοικία, προτιμήστε το λευκό για την ταράτσα.

Δοκιμάστε τα «μαξιλάρια φαγόπυρου», μια φυσική εναλλακτική λύση από οποιοδήποτε άλλο μαξιλάρι. Μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη θερμοκρασία, δεδομένου ότι το φαγόπυρο (ή μαυροσίταρο) δεν κρατά τη θερμότητα του σώματος, όπως τα συμβατικά μαξιλάρια.

Ορθή χρήση του κλιματιστικού

Αν εν τέλει αποφασίσετε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο… αμήν και αγοράσετε κλιματιστικό, τουλάχιστον φροντίστε να το χρησιμοποιήσετε έξυπνα και οικονομικά:
-Εξασφαλίστε σκιά για την εξωτερική μονάδα του –τοποθετώντας το, για παράδειγμα, σε μπαλκόνι με τέντα– και αυξήστε έτσι την απόδοσή του κατά 5 έως 10%.
-Καθαρίζετε τα φίλτρα του air condition τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Η σκόνη που συσσωρεύεται πάνω τους μπορεί να μειώσει την αποδοτικότητα κατά 1% κάθε εβδομάδα.
-Επιλέξτε προσεκτικά το μέγεθος του air condition που θα τοποθετήσετε, ανάλογα με τα τετραγωνικά του δωματίου, τη θέση του και τις ανάγκες σας.
-Κλείστε το air condition όταν βγαίνετε από το δωμάτιο για περισσότερο από μία ώρα, και μην «δροσίζετε» δωμάτια τα οποία δεν χρησιμοποιείτε.

Δροσιά για τους τετράποδους συγκάτοικους

Το πιο απειλητικό για τη ζωή των κατοικίδιων είναι να τα αφήσετε σε όχημα όταν επικρατεί ζέστη. Τα σκυλιά και οι γάτες δεν έχουν τη δυνατότητα της εφίδρωσης, όπως οι άνθρωποι.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το σκυλί τους θα είναι ΟΚ, εάν το αφήσουν με τα παράθυρα ανοιχτά, αλλά ακόμη και με τα παράθυρα ορθάνοιχτα, το αυτοκίνητο μπορεί γρήγορα να γίνει αρκετά θερμό ώστε να προκαλέσει θερμοπληξία, εγκεφαλική βλάβη, ακόμα και θάνατο. Οπότε αφήστε τα κατοικίδια ζώα σας στο σπίτι κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού.
Σημάδια της θερμοπληξίας είναι το βαρύ λαχάνιασμα, κόκκινο σχεδόν μωβ χρώμα στη γλώσσα, αδυναμία ή κατάρρευση, υπερ-σιελόρροια, έμετος και δυσκολία στην αναπνοή.
Αν υποψιάζεστε ότι ένα σκυλί ή μια γάτα πάσχει από θερμοπληξία, το μετακινείτε αμέσως σε ένα πιο δροσερό περιβάλλον, εφαρμόζοντας δροσερό νερό στην περιοχή της κοιλιάς, τα αυτιά και τα μαξιλάρια των ποδιών.
Μην ρίχνετε παγωμένο νερό σε όλο το ζώο, καλύψτε το σώμα του με μια πετσέτα που έχετε βρέξει με κρύο νερό. Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάστασή του, το πηγαίνετε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και αν η όψη του και η θερμοκρασία του φαίνεται φυσιολογική.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η άσφαλτος αυξάνει τη θερμοκρασία της σε αυτή τη περίπτωση τα μαξιλαράκια στα πόδια του σκύλου σας μπορεί να καούν προκαλώντας πόνο για μέρες.
Το καλύτερο σε μέρες καύσωνα και αρκετής ζέστης είναι οι βόλτες να γίνονται ή νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες
Στους περιπάτους να θυμάστε πάντα να έχετε μαζί σας για το κατοικίδιο ζώο σας νερό.
Η παροχή νερού για το σκυλί ή για τη γάτα σας είναι πάντα σημαντική, αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού.
Αν ο σκύλος σας μένει έξω την ημέρα, βεβαιωθείτε ότι το μπολ με το νερό του δεν είναι σε ένα μέρος όπου θα το αναποδογυρίσει. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχει ένα σκιερό μέρος όπου μπορεί να προστατευτεί από τον ήλιο και να ξαπλώσει.
Για ακόμα περισσότερη δροσιά μπορείτε να κουρέψετε το σκυλάκι σας, με ένα περιποιημένο τρίχωμα μπορεί να καταφέρετε προστασία από εγκαύματα και να μονώσετε τη δροσιά.
Σκύλοι με φαλακρά μπαλώματα ή ελάχιστο τρίχωμα μπορεί να χρειάζονται αντηλιακό, αν το σκυλάκι σας ανήκει σε μια τέτοια κατηγορία ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο σας για το πιο αντηλιακό είναι κατάλληλο.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα