back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σκάνδαλο δωροδοκίας για την ανάληψη των Ολυμπιακών του Ρίο το 2016

Διαβάστε επίσης

Ο Σέρζου Καμπράλ, πρώην Κυβερνήτης της Πολιτείας του Ρίο, ομολόγησε πως εξαγόρασε ψήφους έναντι 2 εκατομμυρίων δολαρίων, για να κερδίσει η πόλη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Μεγάλο σκάνδαλο ξέσπασε στο οποίο εμπλέκεται η Βραζιλία, διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Σύμφωνα με κατάθεση στο δικαστήριο του πρώην Κυβερνήτη της Πολιτείας του Ρίο, Σέρζου Καμπράλ, εξαγοράστηκαν ψήφοι προκειμένου το Ρίο να επιλεχθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, αφήνοντας πίσω το Τόκιο, τη Μαδρίτη και το Σικάγο.

Ο Καμπράλ ομολόγησε πως ξόδεψε 2 εκατομμύρια ευρώ για να εξαγοράσει 9 ψήφους της Ολυμπιακής επιτροπής, με τον τότε επικεφαλής της IAAF, Λαμίν Ντιάκ να εμπλέκεται και αυτός. Μάλιστα ο επικεφαλής της Ολυμπιακής επιτροπής της Βραζιλίας, Κάρλους Αρτούρ Νούζμαν φαίνεται πως υπήρξε ο μεσάζοντας, διευκολύνοντας τις…πληρωμές προς τα μέλη που ψήφιζαν υπέρ του Ρίο.

Ο πρώην Κυβερνήτης του Ρίο κατέθεσε επίσης στον Ομοσπονδιακό Δικαστή, ότι ο Ντιάκ εγγυήθηκε την εξαγορά έξι ψήφων υπέρ της Βραζιλίας έναντι του ποσού των 1.5 εκατ δολαρίων, ενώ για τρεις επί πλέον ψήφους το κόστος θα αυξάνονταν ακόμα με 500.000 δολάρια, όπως και έγινε όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Ο τότε επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας και οργανωτής της υποψηφιότητας του Ρίο, ο Κάρλους Αρτούρ Νούζμαν, είχε γνωρίσει εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής στον Ντιάκ και του ζήτησε να κάνει τις πληρωμές πριν την ψηφοφορία που έγινε το 2009 και στην οποία το Ρίο κέρδισε τη Μαδρίτη, το Σικάγο και το Τόκιο, εξήγησε ο Καμπράλ στον δικαστή.

«Ο Νούζμαν με συνάντησε και είπε, “Σέρζου, θέλω να σου μιλήσω για τον πρόεδρο της διεθνούς επιτροπής στίβου, της IAAF, είναι άνθρωπος που θα δεχόταν να δωροδοκηθεί”», κατέθεσε ο πρώην κυβερνήτης.

Βραζιλιάνοι εισαγγελείς απήγγειλαν στον Νούζμαν τον Οκτώβριο του 2017 την κατηγορία πως πλήρωσε 2 εκατομμύρια δολάρια ως δωροδοκία για να εξασφαλίσει πως η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 θα κατέληγε στο Ρίο. Η δίκη αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Νούζμαν δηλώνει αθώος και οι δικηγόροι του το επανέλαβαν χθες.

Ο Καμπράλ κατέθεσε στον δικαστή ότι ο Νούζμαν τον διαβεβαίωσε πως το σχέδιο θα έφερνε αποτέλεσμα διότι ο Ντιάκ είχε ιστορικό τέτοιων πρακτικών.

«Είπα, Νούζμαν, ποιες εγγυήσεις έχουμε εδώ; Και μου απάντησε, “παραδοσιακά πουλάει 4, 5, 6 ψήφους. Υπάρχει κίνδυνος να μην περάσουμε στον δεύτερο γύρο».

«Το κάναμε», είπε ο Καμπράλ.

Ο πρώην κυβερνήτης, που έχει καταδικαστεί να εκτίσει σχεδόν 200 χρόνια κάθειρξη διότι ενεχόταν σε σειρά σκανδάλων διαφθοράς, κατονόμασε στην κατάθεσή του αρκετούς κορυφαίους και διάσημους αθλητές.

Απόστολος Βαξεβανέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα