back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην τελική ευθεία οι εκλογές – Χρήσιμες συμβουλές

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εκλογική διαδικασία για την 7η Ιουλίου καθώς τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και η εταιρία Singular Logic φροντίζουν και για τις τελευταίες λεπτομέρειες ώστε όλα να είναι έτοιμα την ερχόμενη Κυριακή.

Αύριο το πρωί στις 11 οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών θα κάνουν την γενική πρόβα για τις εκλογές ενώ όπως ανέφεραν στελέχη της Singular Logic το αργότερο στις 9 το βράδυ της Κυριακής θα γίνει η ασφαλής εκτίμηση σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των εκλογών ενώ γύρω στη μία τα μεσάνυκτα θα υπάρχουν και α αποτελέσματα της μάχης του σταυρού στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ αύριο μετά την γενική πρόβα των εκλογών ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Ρουπακιώτης θα επισκεφθεί στη μια τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στις 1:30 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όπου θα τους ενημερώσει σχετικά με την εκλογική διαδικασία.

Μάθε που ψηφίζεις

Την προσοχή των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές συνιστά το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς τα εκλογικά τμήματα θα είναι διαφορετικά από τις κάλπες των ευρωεκλογών.

Το ΥΠΕΣ εκδίδει καθημερινά οδηγίες προς τους εκλογείς, σημειώνοντας ότι λόγω σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού των εκλογικών τμημάτων, η κατανομή των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα, για τις Βουλευτικές Εκλογές 2019, θα έχει σημαντικές αλλαγές.

Για το λόγο αυτό, το ΥΠΕΣ συνιστά προς τους εκλογείς να αναζητήσουν το εκλογικό τους τμήμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), στην ειδική εφαρμογή «Μάθε που Ψηφίζεις» ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, έως και την Κυριακή, από τις 09:00 έως τις 19:00, προκειμένου να επιβεβαιώσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την προσεχή Κυριακή.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να επιβεβαιώσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις Βουλευτικές Εκλογές 2019 της προσεχούς Κυριακής. Επίσης χρήσιμες οδηγίες λίγα 24ωρα πριν ανοίξει η κάλπη

– Οι εκλογές θα γίνουν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα

– Ψηφίζουμε έχοντας μαζί μας την αστυνομική ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο που να μας πιστοποιεί όπως δίπλωμα οδήγησης και βιβλιάριο υγείας.

– Οι ετεροδημότες πρέπει να ενημερωθούν για τα εκλογικά τμήματα που θα ψηφίσουν καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην είναι τα ίδια με αυτά των ευρωεκλογών.

Η σταυροδοσία

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και

δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους ψηφοφόρους στην πρωτεύουσα έχει καταγράψει και παρουσιάζει συγκεντρωτικά στην ιστοσελίδα του ο Δήμος Αθηναίων: που βρίσκονται τα εκλογικά τμήματα και σε ποιό ψηφίζουμε, τι ισχύει με τους ειδικούς καταλόγους και που ψηφίζουν οι ετεροδημότες.

Περιλαμβάνονται τα Προγράμματα Εκλογής για τις Γενικές Βουλευτικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Στα κάτωθι συνημμένα αρχεία θα βρείτε τα Εκλογικά Διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων ανά Δημοτική Κοινότητα, τα Εκλογικά Τμήματα ανά Δημοτική Κοινότητα, τους Ειδικούς Εκλογικούς Πίνακες και το Πρόγραμμα Ψηφοφορίας Ετεροδημοτών.

Γ. Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα