19 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

19 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τι πιστεύουν οι Γερμανοί για φον ντερ Λάιεν, Μέρκελ, GroKo, ακροδεξιούς, ισλαμιστές και ΜΚΟ;

Διαβάστε επίσης

Μόλις ένας στους τρεις Γερμανούς πιστεύει ότι η υπουργός Άμυνας, Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν, είναι μια καλή επιλογή για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Deutschlandtrend που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Infratest Dimap για λογαριασμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD.

Πιο συγκεκριμένα, το 56% των ερωτηθέντων κρίνει ότι δεν είναι κατάλληλη και μόλις το 33% το αντίθετο.

Η δημοσκόπηση Deutschlandtrend επικεντρώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε μία ευρεία γκάμα πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων.

Η Μέρκελ τα πηγαίνει καλύτερα από την κυβέρνηση

Η πιο πρόσφατη έδειξε ότι το 54% των Γερμανών είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις της Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριος. Μόνο το 29%, εντούτοις, δήλωσε ικανοποιημένο με τις επιδόσεις της κυβέρνησής του μεγάλου συνασπισμού (GroKo).

Ιστορικό χαμηλό για την Κραμπ-Κάρενμπαουερ

Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη χειρότερα για την Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, την επικεφαλής της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), το κόμμα στο οποίο ανήκει η Μέρκελ. Μόλις το 22% είναι ικανοποιημένο με τις δικές της επιδόσεις, 2% λιγότερο από ό,τι τον προηγούμενο μήνα και αποτελεί προσωπικό της ιστορικό χαμηλό.

Οριακά πρώτοι οι Πράσινοι

Οι Πράσινοι παραμένουν πρώτη δύναμη στη Γερμανία, συγκεντρώνοντας 26%, ενώ η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) 25%. Στην τρίτη θέση διαγκωνίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 13%. Την τελευταία θέση μοιράζονται με 8% οι Φιλελεύθεροι με την Αριστερά.

Ανησυχία για ακροδεξιές και ισλαμιστικές επιθέσεις

Πέραν τον προτιμήσεων αναφορικά με τις πολιτικές παρατάξεις, το 66% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το γερμανικό κράτος σε πολλές περιστάσεις δίνει λευκή επιταγή στους Ναζί και τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Το 67% ανησυχεί ότι οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές είναι πιθανό να “αλλάξουν” το κράτος, ενώ το 71% πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακροδεξιών επιθέσεων. Το ποσοστό εκείνων που πιστεύει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ισλαμιστικών επιθέσεων είναι χαμηλότερο αν και αρκετά υψηλό, 60%.

Επιπλέον, τα 2/3 (65%) των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της ανάληψης περισσότερων αρμοδιοτήτων από τις δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να επιβλέπουν τις διαδικτυακές επικοινωνίες και τα κοινωνικά δίκτυα.

“Ναι” στη διάσωση μεταναστών και προσφύγων

Ερευνήθηκε, επίσης, η αντίληψη των Γερμανών για τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων στη θάλασσα. Το 72% των συμμετεχόντων εξέφρασαν την στήριξή τους στις ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες και αντίστοιχο ποσοστό δήλωσε ότι όσοι προχωρούν στη διάσωσή τους δεν πρέπει να διώκονται.

Αυτό το ερώτημα ήταν εξαιρετικά επίκαιρο, δεδομένης της εντολής για κατ’ οίκον περιορισμό που είχε επιβληθεί για κάποιες ημέρες στην Καρόλα Ρακέτε, πλοίαρχο του πλοίου της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch στο οποίο επέβαιναν 40 πρόσφυγες και μετανάστες, η οποία αψήφησε τις εντολές της ιταλικής κυβέρνησης και το ελλιμένισε στη Λαμπεντούζα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα