back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τραγούδια και κόμματα- Το soundtrack του προεκλογικού αγώνα

Διαβάστε επίσης

Η δύναμη της μουσικής ήταν πάντα αρρηκτα δεμένη με τους πολιτικούς αγώνες. Λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου ας θυμηθούμε ποια τραγούδια επέλεξαν τα κόμματα για προωθήσουν τα μηνύματα τους, στα χρόνια από την μεταπολίτευση και μετά.

Τραγούδια σε σύνδεση με τα σύμβολα και τα χρώματα των κομμάτων

Στη νεότερη πολιτική ιστορία τα προεκλογικά συνθήματα, οι ομιλίες και οι εκστρατείες όλων των κομμάτων επενδύθηκαν με τραγούδια και μουσικές που στόχο είχαν να μεταδώσουν το μήνυμα και το πνεύμα της εκάστοτε παράταξης σε άμεση σύνδεση με τα  σύμβολα και τα χρώματα τους. 

Carmina Burana και ΠΑΣΟΚ

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου κάνει ηγετική εμφάνιση στην Πλατεία Συντάγματος για την τελευταία προεκλογική του ομιλία. Η  εμφάνιση του ενισχύεται από τη μουσική του Καρλ Ορφ για τα Carmina Burana. Το 1981 το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα επένδυσε όλη την προεκλογική του εκστρατεία με τη μουσική  αυτή και το σύνθημα  «Ο λαός στην εξουσία». Συνέχισε να χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια – μαζί με το Ροκ της Καντίνας της Ελένης Καραΐνδρου- πριν ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέβει στο βήμα.

Το τραγούδι  των Ηλία Ανδριόπουλου και Μάνου Ελευθερίου «Θα σε ξαναβρώ στους μπαξέδες»  αναφέρεται στον Μακρυγιάννη και την επανάσταση του 1843. Ωστόσο ο στίχος «τρεις  του Σεπτέμβρη να περνάς», που είναι η ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ (3 Σεπτεμβρίου 1974) , είχε ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί στις προεκλογικές εκστρατείες του κόμματος. Το 2011 ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος με δήλωσή του απαγόρευσε τη χρήση του τραγουδιού του.  

Άλλη μια απαγόρευση είχε προηγηθεί νωρίτερα εκείνη την χρονιά από τη Μυρσίνη Λοΐζου που είχε ζητήσει με επιστολή της προς τον Γιώργο Παπανδρέου να μην χρησιμοποιείται το τραγούδι του πατέρα της «Καλημέρα ήλιε» στις συγκεντρώσεις του κόμματος.  Για τους οπαδούς, παρέπεμπε στον χαρακτηριστικό ήλιο του ΠΑΣΟΚ και παιζόταν στα προεκλογικά περίπτερα για τρεις δεκαετίες. 

ΝΔ- Θάχει η χώρα γιορτή

Από το 2000 έως το 2009 το τραγούδι που ακουγόταν σε όλη την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ ήταν το “Θα έρθεις σαν αστραπή” του Σταμάτη Σπανουδάκη που περιλαμβάνεται στον δίσκο του, “Μπροστά στον κόσμο”Το 2000 μάλιστα ο συνθέτης με την ορχήστρα του  το ερμήνευσαν στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Κώστα Καραμανλή. 

Το γαλάζιο που υμνήθηκε στο τραγούδι «Θα ‘ρθει ο καιρός και πάλι το γαλάζιο» που τραγουδούσε ο Χάρης Χατζηκοκόλης συνδέθηκε με την ΟΝΝΕΔ. Είχε κυκλοφορήσει στον δίσκο “Τα Τραγούδια Της Γαλάζιας Γενιάς”  το 1982.  

 BELLA CIAO από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη μεγάλη εκλογή αναμέτρηση του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει το προεκλογικό του σποτ διάρκειας 31 δευτερολέπτων με το τραγούδι «Ντιρλανταντα» του Διονύση Σαβββόπουλου,τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη και το σύνθημα «Πρώτη φορά Αριστερά».

 

Το «BELLA CIAO», ο ύμνος των Παρτιζάνων που γράφτηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε σαν ύμνος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και έπαιζε κατά κόρον κατά την προεκλογική περίοδο του 2015. 

Η πρώτη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην πλατεία Συντάγματος μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τη χρονιά εκείνη συνοδεύτηκε από το «Rock the Casbah» των Clash  σε διασκευή από τον Ρασίντ Ταχά 

 Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος πορεύτηκε στις δεκαετίες με επαναστατικά τραγούδια όπως εκείνα που περιλαμβάνονται στον δίσκο Φουέντε Οβεχούνα, τον τρίτο κατά σειρά του Θάνου Μικρούτσικου. Ο Χαρίλαος Φλωράκης μάλιστα πριν εμφανιστεί σε προεκλογικές ομιλίες προτιμούσε να ακούγεται το «Όταν σφίγγουν το χέρι» του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένο από το Μίκη Θεοδωράκη.

 

Τραγούδια μελοποιήσεις κορυφαίων ποιητών από τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν άλλωστε πάντα στις επιλογές για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ  με κεντρικές επιλογές το «Λίγο ακόμα» του Γιώργου Σεφέρη και «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» του Οδυσσέα Ελύτη.  

 Βάσια Μπακετέα, Χρήστος Κάππος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα