back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ώρα εκλογών – Πού και πώς ψηφίζω στις βουλευτικές εκλογές 2019

Διαβάστε επίσης

Λιγότερα από ένα 24ωρο για τις αυριανές βουλευτικές εκλογές, με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να απευθύνουν κάλεσμα στους ψηφοφόρους για συμμετοχή.

Ελεύθερη είναι η διέλευση των οχημάτων από τα διόδια όλων των εθνικών οδών, την Αττική Οδό και τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.

Παρά την πρόσφατη εμπειρία των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, πολλά έχουν αλλάξει σε σχέση με έναν μήνα πριν. Η κατανομή των εκλογικών κέντρων είναι διαφορετική, καθώς στις 7 Ιουλίου μόλις το 50% αυτών που λειτουργούσαν στις ευρωεκλογές, θα είναι ανοιχτά. Παράλληλα, οι εθνικές εκλογές φέρνουν για τρίτη φορά μέσα σ’ ένα μήνα τους πάνω από 100.000 17άρηδες ψηφοφόρους στις κάλπες.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 9 το βράδυ και οι πρώτες ασφαλείς σταυροδοσίες στις 11 το βράδυ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr, στην επιλογή «Μάθε πού Ψηφίζεις» και καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Σε περίπτωση που έχουν αλλάξει τα προσωπικά στοιχεία του ψηφοφόρου, θα πρέπει να προσκομισθούν τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από εκείνο των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει:

  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Ο σταυρός πρέπει να μπαίνει ή δεξιά ή αριστερά του ψηφοδελτίου. Αν μπει και στις δύο πλευρές, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα