back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο διεθνής τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Στις σημερινές εθνικές εκλογές της Ελλάδας αναφέρεται ο διεθνής τύπος.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν την Κυριακή στις πρώτες εθνικές εκλογές της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή, και το αριστερό κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να εκδιωχθεί από τη συντηριτική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το AFP.

Μετά από τεσσεράμισι χρόνια στην εξουσία, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας προσπαθεί να ξεπεράσει τη διαφορά των 10 μονάδων με τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, έχει απέναντί του την απογοήτευση και κατακραυγή του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας των πολιτικών υψηλής φορολογίας που έχει επιβάλει, σημειώνεται σε άλλο σημείο.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Τσίπρας επιχειρεί να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ, αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το συντριπτικό προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, του επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας που φλερτάρει ανοιχτά με την αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Τσίπρας επικαλείται τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού που υποστηρίζει πως πέτυχε η κυβέρνησή του, αλλά η ελληνική κοινή γνώμη δεν φαίνεται να πείθεται.

«Ο Τσίπρας έχει δεχθεί δριμεία κριτική επειδή παρουσιάστηκε ως πολέμιος της λιτότητας, αλλά εντέλει αποδέχθηκε άλλο ένα δανειακό πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας».

«Ο Χρήστος Μαραβλής», που μίλησε στο AFP, «είχε ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και δηλώνει πως πολλοί ψηφοφόροι θέλουν να τιμωρήσουν τον Τσίπρα επειδή πρόδωσε τον ελληνικό λαό με τις ψεύτικες υποσχέσεις του».

Reuters: Τέλος στα τέσσερα χρόνια της αριστερής διακυβέρνησης

Στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση αλλά και στα λάθη της διακυβέρνησης Τσίπρα αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Οι Ελληνες ψηφίζουν σήμερα στις πρόωρες εκλογές στη χώρα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στην εξουσία θα έρθει το συντηρητικό κόμμα, τερματίζοντας τέσσερα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης που κατηγορείται πως επιβάρυνε τη χώρα με περισσότερο χρέος και κακή διαχείριση κρίσεων», ξεκινάει το ρεπορτάζ ενώ ο δημοσιογράφος συμπληρώνει ότι πρόκειται κυρίως για αναμέτρηση μεταξύ δύο υποψηφίων.

«Του Αλέξη Τσίπρα από τη μία, του 44χρονου ριζοσπάστη αριστερού που ανέβηκε στην εξουσία το 2015 υποσχόμενος να καταργήσει την λιτότητα, απλώς για να υποκύψει σε νέο μνημόνιο λίγες εβδομάδες αργότερα. Από την άλλη είναι ο 51 ετών Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Νέα Δημοκρατία. Προέρχεται από μια διάσημη πολιτική δυναστεία – κι ελπίζει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του ως πρωθυπουργός, ενώ η αδελφή του ήταν υπουργός Εξωτερικών», αναφέρει το κείμενο ενώ παρατίθενται και οι προβλέψεις των δημοσκόπων: «Το προβάδισμα της ΝΔ φτάνει τις 10 μονάδες, και πιθανώς αυτό θα τις δώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή, ενώ τα επίσημα αποτελέσμα αναμένονται δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης το βράδυ απόψε».

Η οικονομία είναι το κύριο ζήτημα του λαού, δήλωσε στο Reuters ο Θωμάς Γεράκης επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων MARC: «Οι ψηφοφόροι θέλουν να ξέρουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να δώσει στους Έλληνες έναν καλύτερο αύριο. Κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για την αθέτιση των υποσχέσεών του».

«Ο Τσίπρας επίσης επικρίθηκε κατηγορηματικά για την κακή διαχείριση των κρίσεων στη διάρκεια της διακυβέρνησής του και για τον ρόλο του σε μια βαθιά μη δημοφιλή συμφωνία για τον τερματισμό της διαμάχης για το όνομα της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας. Εκατό άνθρωποι πέθαναν σε μια καταστροφική φωτιά σε ένα χωριό ανατολικά της Αθήνας πέρυσι το καλοκαίρι, κι ενώ ο Μητσοτάκης ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες, ο Τσίπρας εξαφανίστηκε από το δημόσιο βήμα για αρκετές ημέρες», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τελευταίο της οικονομικό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, αλλά παραμένει υπό επιτήρηση από τους δανειστές ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα οικονομικά ολισθήματα. Αν και στην χώρα έχει επιστρέψει η ανάπτυξη, η ανεργία παραμένει στο 18%, το υψηλότερο ποσοστό της Ευρωζώνης.

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά και στις δεσμεύσεις της ΝΔ σημειώνοντας πως «έχει υποσχεθεί την δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπή προνόμια. Η απερχόμενη κυβέρνηση ελπίζει οι ψηφοφόροι να την επιβραβεύσουν για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Ο Μητσοτάκης ελπίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις του θα πείσουν τους δανειστές και θα δείξουν περισσότερη ευελιξία. Οπως είχε δηλώσει και ο ίδιος στο Reuters «το πρώτο πράγμα που χρειάζεται για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη είναι μια σταθερή κυβέρνηση και μια ισχυρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή».

Το ρεπορτάζ επικαλείται και δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος ανέφερε ότι «η ψήφος υπέρ του Μητσοτάκη θα σήμαινε ψήφο στο πολιτικό σύστημα που οδήγησε εξαρχής την Ελλάδα στο γκρεμό».

«Ο καθένας από σας πρέπει τώρα να σκεφτεί αν, μετά από τόσες θυσίες, θα πρέπει να επιστρέψουμε στις ημέρες της απελπισίας», είπε στους ψηφοφόρους, ολοκληρώνοντας την προεκλογική εκστρατεία την Παρασκευή, καταλήγει το ρεπορτάζ.

Guardian: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο καναβάτσο

Για έναν ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο καναβάτσο κάνει λόγο σε άρθρο του ο Guardian. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η ήττα του στις ευρωεκλογές του Μαΐου από τη Νέα Δημοκρατία με 9,5%, στις πρώτες κάλπες που στήθηκαν μετά το 2015 είναι μια σαφής ένδειξη μιας ανάλογης και πιθανώς μεγαλύτερης ήττας που έπεται.

Σύμφωνα με το Αριστείδη Μπαλτά, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο καταποντισμός στις κάλπες των ευρωεκλογών “ήταν αναπάντεχος και κάτι που σόκαρε τους πάντες”. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά αναφέρει η εφημερίδα, οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στους αναποφάσιστους.

Όμως αν σε κάτι είναι εντελώς συνεπείς οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, είναι στην καταγραφή της καταβύθισης της δημοφιλίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που καβάλησε το κύμα του λαϊκισμού τασσόμενο κατά της λιτότητας, πλέον είναι μια σκιά του εαυτού του. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει στις κάλπες με τη διαφορά να φτάνει από 8 ως 13 μονάδες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τη Δευτέρα τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου θα παραδοθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον αρχηγό της ΝΔ “λογικό”, κάνει αναφορά στις σπουδές του στο Χάρβαρντ, συμπληρώνοντας ότι ο 51χρονος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικός από τον αριστερό αντίπαλό του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Τσίπρας παρότι γνωρίζει ότι ήρθε η ώρα να πληρώσει για όλες τις υποσχέσεις που αθέτησε, δεν θα πέσει αμαχητί. Κάνοντας αναφορά στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος και στην ομιλία του πρωθυπουργού, παραθέτει τη δήλωσή του “μην τους αφήσετε να σας πάρουν τα όνειρα”. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι “είναι ειρωνεία ότι το μεγαλύτερο πείραμα λαϊκισμού ξεκίνησε στο Σύνταγμα, για να επανεμφανιστεί σε άλλες πρωτεύουσες μερικά χρόνια αργότερα. Ήταν εκεί που ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης προέτρεπαν τους Έλληνες να πουν το “μεγάλο όχι” στα τελεσίγραφα και το “όχι στους εκβιασμούς”. Και το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας ότι ήταν εκεί που χιλιάδες χόρευαν και χαιρόντουσαν όταν πράγματι ένα τεράστιο ποσοστό της τάξης του 61% πράγματι ψήφισε “Όχι”.

Σύμφωνα με τον Guardian, η οσμή του οπορτουνισμού που απέπνεε ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίστηκε από την “κυνική απόφαση” να ενώσει τις δυνάμεις του με το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ. Δημιούργησε δε την αντίληψη ότι ευρισκόμενος στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πολύ καλύτερος από το παλιό καθεστώς.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στα 44 του χρόνια ο Τσίπρας είναι νέος και όπως έχει δηλώσει “είτε είμαστε, είτε δεν είμαστε στην εξουσία, είμαστε εδώ για να μείνουμε”.

NYT: Θυμωμένοι οι Ελληνες, θα τιμωρήσουν τον Τσίπρα

«Οι Ελληνες είναι λαβωμένοι και θυμωμένοι έπειτα από μια δεκαετία σκληρής λιτότητας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν έναν άνθρωπο: τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», γράφουν οι New York Times, για τις σημερινές εθνικές εκλογές.

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει το τίμημα στις εθνικές εκλογές και θα χάσει από τη ΝΔ, που υπόσχεται περικοπές φόρων και νέα ευημερία, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα στο δημοσίευμά της. «Οι υποστηρικτές του Τσίπρα λένε ότι έπειτα από χρόνια λιτότητας έσωσε τη χώρα από τα βάθη της οικονομικής κρίσης και ότι η εικόνα έχει βελτιωθεί. Αλλά οι επικριτές λένε ότι η θητεία του ως πρωθυπουργού υπήρξε καταστροφική για την επιχειρηματικότητα, συνέτριψε τη μεσαία τάξη και υπονόμευσε το κράτος δικαίου», συνεχίζουν οι New York Times.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή για να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς εταίρο, που θα περιόριζε τη δυνατότητα να προωθήσει τη δική του ατζέντα, σημειώνει το δημοσίευμα, που παρατηρεί ότι ένας μεγάλος χαμένος των εθνικών εκλογών μπορεί να είναι η Χρυσή Αυγή.
Οι μεγάλες προκλήσεις μετά τις εθνικές εκλογές

«Ο Μητσοτάκης διέσχισε όλη τη χώρα υποσχόμενος ανακούφιση από τον πόνο της λιτότητας και το μήνυμά του έχει απήχηση», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι NYT για τις εθνικές εκλογές, αλλά η αμερικανική εφημερίδα τονίζει «Παρότι η χώρα ξεκάθαρα ανακάμπτει από τα βάθη της οικονομικής κρίσης η χλιαρή ανάκαμψη, περίπου 2%, δεν είναι ούτε καν αρκετή για να ανατρέψει τα δεινά του αποκορυφώματος της λιτότητας».

Κάνοντας μια σύντομη ανάλυση για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει: «Η νέα κανονικότητα στην Ελλάδα είναι ένας σημαντικά φτωχότερος πληθυσμός με ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Υγεία και η Παιδεία, πετσοκομμένες έπειτα από περικοπές για να επιτευχθούν οι στόχοι της λιτότητας. Και η ανεργία παραμένει πάνω από 18%, ένα παράδοξο υψηλό ποσοστό για χώρα της ΕΕ».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας σε αυτές τις εκλογές και μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι η φορολογία, υπογραμμίζουν οι ΝΥΤ. «Οι υψηλοί φόροι εισοδήματος και περιουσίας έχουν αποδεκατίσει τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, τα δημοσιονομικά της Ελλάδας παραμένουν ξεχαρβαλωμένα. Με το χρέος κοντά στο 180% του ΑΕΠ και έναν τεράστιο λογαριασμό για αποπληρωμή, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει τη δημοσιονομική σύνεση με το ερέθισμα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», σημειώνει ακόμη.
Τα σημάδια βελτίωσης

Ομως τα πράγματα μπορεί να βελτιώνονται, καταλήγει το δημοσίευμα, θυμίζοντας την άνοδο του Χρηματιστηρίου και την πτώση της απόδοσης των ομολόγων.

«Το ελληνικό χρηματιστήριο κάνει ράλι φέτος και με την προσδοκία μιας φιλικής προς τις αγορές κυβέρνησης ρίχνει το ελληνικό κόστος δανεισμού, αν και τα ομόλογα της χώρας είναι ακόμη στην κατηγορία σκουπίδια, κάτι που σημαίνει ότι μόνο οι πιο θαρραλέοι επενδυτές ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν», αναφέρει.

Spiegel: Μόνο με ένα θαύμα θα αποτρέψει ο Τσίπρας την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Μόνο με ένα θαύμα θα καταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αποτρέψει την αναμενόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, σημειώνει ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Εστιάζοντας στο βαθύτερο νόημα των εκλογών, στην πολιτική αλλαγή δηλαδή που έχει ανάγκη η Ελλάδα, το Spiegel online τονίζει πως η χώρα χρειάζεται χώρο για να ”αναπνεύσει” και η Ευρώπη να συμφωνήσει σε χαμηλότερα πλεονάσματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τις αυστηρές απαιτήσεις, αλλά και πρέπει να πείσει τους εταίρους πως ο δημοσιονομικός “ζουρλομανδύας” που έχει αναγκαστεί να φορέσει η Ελλάδα όχι μόνο είναι αμφιβόλου λογικής, αλλά και καταστροφική επιλογή.

Κλείνοντας, το δημοσίευμα επισημαίνει πως είναι απαραίτητη η αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης στην Ελλάδα, που θα γίνει ορατή και στην καθημερινότητα των πολιτών, διότι, αν ο λαός δεν δει σημαντική πρόοδο στο βιοτικό του επίπεδο, τότε θα επανεμφανιστεί το άσχημο πρόσωπο του λαϊκισμού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα