back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η ετερότητα, τα παιδιά και το «νησί» της Κυψέλης

Διαβάστε επίσης

Η Κυψέλη αποτελεί πια μια γειτονιά-φαινόμενο. Απο αριστοκρατική συνοικία τη δεκαετία του ’60, έμελλε να είναι η πρώτη γειτονιά που απέκτησε πολυπολιτισμικό χρώμα τη δεκαετία του ’90, για να βαδίζει σήμερα προς μια νέα εποχή. «Μου μοιάζει λίγο με νησί» θα μου πει ο σκηνοθέτης Παντελής Φλατσούσης που το τελευταίο καιρό πέρασε πολύ χρόνο με κατοίκους της περιοχής για ις ανάγκες της παράστασης Κυψέλη – New Kids on the Block. Για να εξηγήσει αμέσως:

«Εχει και κάτι αυτάρκες. Υπάρχει μια περίεργη αυτάρκεια αυτής της περιοχής. Δηλαδή οι πιο ντόπιοι λένε αυτό το πράγμα: εγώ εξυπηρετούμε στην Κυψέλη, δεν χρειάζεται να βγω έξω από την Κυψέλη. Δηλαδή έχει μια περίεργη σχέση με την πόλη».

Το 15ο Λύκειο Αθηνών

Μια διαφορετική οπτική της καθημερινότητας στην Κυψέλη παρουσιάζεται στην παράσταση Κυψέλη – New Kids on the Block, μέσα από τα ματιά των κατοίκων της. Η περιπατητική παράσταση, που θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτήριο του 15ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, δομείται πάνω σε αφηγήσεις παιδιών που μεγαλώνουν στην Kυψέλη.

«Οι θεατές περιπλανιούνται φορώντας τα ακουστικά στα οποία ακούν συνεντεύξεις ενηλίκων κατοίκων από την έρευνα που κάναμε από τον Φλεβάρη και στην παράσταση συμμετέχουν ζωντανά και λένε τις μαρτυρίες τους τις αφηγήσεις τους και τη γνώμη τους για τη ζωή τους στην κυψέλη και μας μεταβιβάζουν την εμπειρία τους, παιδιά 10  

με 14 ετών διαφόρων εθνικοτήτων όλα κάτοικοι κυψέλης. Έχουμε παιδιά από την Ελλάδα την Ουκρανία από την Ρουμανία την Αλβανία την Αιθιοπία τη Λιβερία και από το Κονγκό» εξηγεί για την παράσταση ο σκηνοθέτης Παντελής Φλατσούσης.

Κυρίαρχο ζήτημα ο άλλος

Ούσα κάτοικος της περιοχής αισθάνομαι πολλές φορές ως φαινόμενο προς παρατήρηση. Σαν να μην είναι η περιοχή δίπλα στο κέντρο της Αθήνας, σαν να είναι μια ξεχασμένη πολιτεία στο σύνορο του χρόνου.

«Η Κυψέλη είναι μια πολυεθνική περιοχή ίσως είναι και η πιο πολυεθνική περιοχή της Αθήνας, είναι πολύ σημαντικό και αυτό για αυτό το πρότζεκτ και πρόκειται και για μια περιοχή που αυτές οι διαφορετικές εθνοτικές ομάδες έχουν παρουσία στο δημόσιο χώρο» μου εξηγεί ο σκηνοθέτης για την επιλογή της περιοχής.

ο σκηνοθέτης Παντελής Φλατσούσης

Οι ίδιοι οι κάτοικοι πως βλέπουν λοιπόν την πόλη τους; Αντιμετωπίζουν προκλήσεις; Την αγαπούν;

«Τα παιδιά δεν έχουν τεράστια διαφορά στις οπτικές τους. Υπάρχουν διαφορές, τις βλέπεις και στα παιδιά ανάλογα με το περιβάλλον που προέρχονται, ανάλογα τις παραμέτρους της ζωής του κάθε παιδιού καιυπάρχουν διαφορές στις αφηγήσεις των ενηλίκων κατοίκων» δηλώνει ο Παντελής Φλατσούσης.

«Κυρίαρχα ζητήματα των ενήλικων κατοίκων είναι το ζήτημα του άλλου, ο φόβος του άλλου, ή η αποδοχή του ή το αν προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τον φόβο μας και να τον δεχτούμε είναι κυρίαρχα ζητήματα στις αφηγήσεις των ενηλίκων. Δεν είναι μόνο οι Έλληνες που λένε ότι φοβούνται. Υπάρχει από όλους οι μετανάστες: από Ουκρανία από Αλβανία κτλ. Περισσότερο οι πιο μόνιμοι μετανάστες, γιατί νομίζω είναι ζήτημα μονιμότητας, πρώτης ή δεύτερης γενιάς. Όσο περισσότερο καιρό μένουν και έχουν εγκατασταθεί στην Κυψέλη λένε και αναφέρουν το ζήτημα ότι «φοβάμαι τον ξένο». Όποτε το ζήτημα του ποιος είναι ξένος και ποιος «δικός» είναι κάτι πάρα πολύ ρευστό. Εμείς αυτό θέλαμε να δείξουμε. Τα όρια της ετερότητας, τη ρευστότητα αυτών των ορίων. Ένα θέμα φυσικά είναι ότι η Κυψέλη είναι ένας πολύ ευαίσθητος δείκτης στις κοινωνικές μεταβολές και πως αυτές επηρεάζουν το αστικό περιβάλλον της Αθήνας»

Βάσια Μπακετέα

Πληροφορίες Παράστασης

Έως τις 04/07/2019 στις 20:30 στο 15ο Λύκειο Κυψέλης

Είσοδος ελεύθερη.Έως 50 θεατές ανά παράσταση

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Οι θεατές ενδείκνυνται να φοράνε άνετα παπούτσια και ρούχα.

Διάρκεια 100′

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα