back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Νέος καύσωνας από Δευτέρα

Διαβάστε επίσης

Με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ξεκινά η εβδομάδα σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το νέο κύμα καύσωνα θα κορυφωθεί την Τετάρτη, 10 Ιουλίου. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη, 11 Ιουλίου.

Όπως επισημαίνεται, οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν στη χώρα μας έως και την Τετάρτη 10/07/2019. Το νέο έντονο κύμα ζέστης σε αρκετά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και σε αστικά κέντρα θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί καύσωνας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι μέγιστες θερμοκρασίες έως και την Τρίτη 09/07 θα φτάσουν και τοπικά θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς, ενώ η θερμότερη ημέρα εκτιμάται ότι θα είναι η Τετάρτη 10/07, οπότε οι μέγιστες θερμοκρασίες στη Θεσσαλία ενδέχεται τοπικά να ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Σημαντικό είναι, λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών, να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, τα οποία συνοπτικά παρουσιάζονται στον παρακάτω γράφημα.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη Δευτέρα, 08 Ιουλίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, όμως από το μεσημέρι στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα συννεφιάσει. Στην Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη θα σημειωθούν μπόρες και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα.

Στα γενικά χαρακτηριστικά του καιρού οι ισχυροί δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια, ενώ η θερμοκρασία, που θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση

Στην Αττική, γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και το μεσημέρι και το απόγευμα στα παραθαλάσσια από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία από 24 έως 40 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, ίδιο σκηνικό. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη, από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες ή σποραδικές καταιγίδες, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα, στην Κεντρική και κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 έως 38 και στην Κεντρική Μακεδονία έως 39 βαθμούς Κελσίου. Όμως, στη Δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με εξαίρεση την Ήπειρο όπου το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και το μεσημέρι και το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 19 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα βόρεια το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί 3 έως 5 μποφόρ. Βαθμιαία, όμως, θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 21 έως 40 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, αίθριος καιρός. Άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και παροδικά στα νότια έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 22 έως 34 και στην Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τέλος, και στα Δωδεκάνησα, θα επικρατεί αίθριος καιρός. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια ωστόσο, θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση καιρού έως 7 ημέρες

Την Τρίτη, 9 Ιουλίου, σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Ωστόσο, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες μπόρες και στα βορειοανατολικά σποραδικές καταιγίδες, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη, 10 Ιουλίου, στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και βαθμιαία στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος και μόνο στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρες μπόρες, κυρίως στα κεντρικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα βόρεια, ωστόσο στα κεντρικά και νότια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Δροσίζει από την Πέμπτη

Την Πέμπτη, 11 Ιουλίου, στα βόρεια προβλέπεται συννεφιά παροδικά αυξημένη, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές και βαθμιαία βελτίωση από τα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες μπόρες ή σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα δυτικά έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από τα βόρεια.

Την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με την ΕΜΥ, στα ανατολικά, τα νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές, γενικά αίθριος και μόνο στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος, το Σάββατο, 13 Ιουλίου, ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος και πρόσκαιρα το μεσημέρι και το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο από τα δυτικά.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα