back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες η χώρα – Ομαλά η διαδικασία – Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Διαβάστε επίσης

Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται από το πρωί ομαλά σε όλη την επικράτεια. Με το κλείσιμο της κάλπης -στις 7 το απόγευμα- θα μεταδοθεί το κοινό exit poll ενώ μία πρώτη ασφαλής εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, αναμένεται στις 9 το βράδυ από το υπουργείο Εσωτερικών. Εκτίμηση για την σταυροδοσία, αναμένεται στις 11 το βράδυ.

Τα εκλογικά τους δικαιώματα άσκησαν νωρίτερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Οι δηλώσεις περιττεύουν σήμερα, είναι η ημέρα του πολίτη και της λαϊκής ετυμηγορίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 3ο-4ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ψυχικού.

Μήνυμα σε όλους τους ψηφοφόρους αλλά ειδικά στους νέους και τις νέες απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το 27ο και 30ο δημοτικό σχολείο Αθηνών, όπου ψήφισε πριν λίγο στις εθνικές εκλογές.

Αλ. Τσίπρας προς νέους ψηφοφόρους: «Να είναι αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα»

«Σήμερα είναι μέρα Δημοκρατίας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποφασίζουν για την πορεία της χώρας και την ζωή τους. Οι κάλπες άνοιξαν και ήταν άδειες συνεπώς η απόφαση του καθενός και της καθεμιάς πάνω στην κάλπη θα κρίνει το αποτέλεσμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους πολίτες, τους καλώ να προσέλθουν στην κάλπη παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία είναι υψηλή. Αξίζει τον κόπο για 20 λεπτά να είναι όλοι παρόντες στην κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του τόπου μας» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ έκανε ειδική μνεία στους νέους.

«Ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες θέλω να απευθυνθώ, να μην αφήσουν την κρίσιμη απόφαση για τη ζωή και το μέλλον τους σε άλλους. Να είναι αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα».

«Είναι κρίσιμη μάχη, τη δίνουμε με αισιοδοξία και αναποφασιστικότητα, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες και ο κόποι του λαού μας, να μην ανακοπεί η πορεία της χώρας μας προς τα μπρος» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες παίρνουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους»

Μήνυμα για την επόμενη μέρα έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές εκλογές στο 1ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου.

«Οι εκλογές είναι μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας και στέκομαι με σεβασμό μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης εξερχόμενος, «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες παίρνουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους. Είμαι σίγουρος πως αύριο ξημερώνει για την πατρίδα μας μια καλύτερη μέρα».

Εν τω μεταξύ, ένταση επικράτησε έξω από το εκλογικό κέντρο που πήγε να ψηφίσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Περιστέρι, καθώς μέλη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή οπαδοί του κόμματός του φώναζαν «Να τος, να τος ο πρωθυπουργός».

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν μαζί με τον γιο του τη στιγμή της έντασης.

Φ. Γεννηματά: «Η λογική επιστρέφει»

Το κεντρικό σύνθημα του Κινήματος Αλλαγής «η λογική επιστρέφει» προέταξε η Φώφη Γεννηματά σε δηλώσεις της μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου. «Η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ είναι κρίσιμη για τα λαϊκά στρώμματα», δήλωσε η κ. Γεννηματά, «είναι κρίσιμη για την πολιτική σταθερότητα του τόπου. Είμαστε περήφανοι για την προοδευτική μας ταυτότητα, ήταν, είναι και θα είναι πολύτιμη για την Ελλάδα», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Δ. Κουτσούμπας: Σήμερα ψηφίζουμε για να είμαστε πιο δυνατοί

Στο Χαϊδάρι ψήφισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε ότι «σήμερα ψηφίζουμε για να είμαστε πιο δυνατοί την επόμενη μέρα, να διεκδικήσουμε το δίκιο μας, την αλήθεια για να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα πιο φωτεινό μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Β. Λεβέντης: Η Βουλή χωρίς την Ένωση Κεντρώων θα είναι ορφανή

Στην Αθήνα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος τόνισε ότι «είναι λάθος να δοθεί αυτοδυναμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη κι η Ένωση Κεντρώων είναι εμπόδιο. Ξυπνώντας σήμερα είδα ένα όνειρο. Ότι θα κάνουν κυβέρνηση μαζί η Φώφη Γεννηματά κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι το βράδυ. Ό,τι ήταν ο Πάνος Καμμένος για τον Τρίπρα θα είναι η Φώφη Γεννηματά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «για αυτό θέλω η νεολαία να πάει στην κάλπη και να δώσει μια ισχυρή Ένωση Κεντρώων γιατί η Βουλή χωρίς την Ένωση Κεντρώων θα είναι ορφανή».

Υποδοχή με χειροκροτήματα στον Κ. Καραμανλή

Στο 364ο εκλογικό τμήμα, στον Αγ. Ελευθέριο, ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Έξω από το εκλογικό τμήμα τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι και κομματικά στελέχη της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής έκανε χειραψίες με πολίτες που εκείνη την ώρα πήγαιναν να ψηφίσουν, φωτογραφήθηκε με όσους του το ζήτησαν, ευχήθηκε ” καλή δύναμη” στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και αποχώρησε χωρίς να κάνει δήλωση.

Στην Πύλο ψήφισε ο Αντ. Σαμαράς

Στην Πύλο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Ενωμένοι από αύριο να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας. Το χαμόγελο επιστρέφει» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Μπέρδεμα με το Ε.Τ. πού θα ψήφιζε ο Γ. Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε στο 26ο δημοτικό σχολείο Πάτρας στις 11 το πρωί, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι, θα ψήφιζε σε διαφορετικό. Αμέσως μετά δήλωσε ότι «ψηφίζουμε για να τιμήσουμε την δημοκρατική παράδοση της Αχαΐας, να τιμήσουμε αγώνες για τη Δημοκρατία γενεών, ψηφίζουμε για την ελπίδα, για όσους δεν θέλουν να δούνε την Ελλάδα βαμμένη στο μπλε της συντήρησης, αλλά ούτε και μια χώρα όπου η αριστερά έχει συγκατοικήσει με την συντήρηση ή έχει και συντηρητικές πρακτικές όπως αποδείχθηκε».
Ο κ. Παπανδρέου συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «ψηφίζουμε για την δύναμη της αλλαγής, αυτό που χρειάζεται η χώρα. Μια δύναμη που όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε και που είναι πολύ σημαντικό για τον μέλλον, το αύριο της Ελλάδας. Γι’ αυτό και είναι σημαντική η ψήφος, είναι ψήφος αλλαγής».

Γ. Βαρουφάκης: «Η δημοκρατία ανήκει σε αυτούς που έχουν το κουράγιο να την υπερασπιστούν»

Στο 2o δημοτικό σχολείο Παλαιού Φαλήρου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, νωρίς το πρωί, ο γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας, μια φορά στα τέσσερα χρόνια. Η Δημοκρατία ανήκει μόνο σε αυτούς που έχουν το κουράγιο να την υπερασπιστούν. Σήμερα ο μόνος τρόπος να την υπερασπιστούμε είναι ψηφίζοντας στη βάση των προγραμμάτων των κομμάτων, της πορείας τους». Ο  κ. Βαρουφάκης έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους πολίτες που σηκώνονται από τον καναπέ και ψηφίζουν, σε όλους τους υποψηφίους που εκτίθενται, «προχωράμε» κατέληξε στη δήλωσή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Μάθε πού ψηφίζεις

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών ypes.gr, όπως και στον τηλεφωνικό αριθμό 213 136 1500. Το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι υπάρχουν αλλαγές στα εκλογικά τμήματα, σε σχέση με τις εκλογές της 26ης Μαΐου. Ανοιχτά ως το τέλος της εκλογικής διαδικασίας είναι τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων στα αστυνομικά τμήματα, όπως και τα ΚΕΠ για την έκδοση τυχόν πιστοποιητικών.

Ελεύθερη είναι η διέλευση των οχημάτων από τα διόδια όλων των εθνικών οδών, την Αττική Οδό και τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου. Το μέτρο θα ισχύσει έως αύριο το πρωί στις 8.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα