back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βρετανικός τύπος: Κρίση ηγεσίας στο Εργατικό κόμμα;

Διαβάστε επίσης

Οι Sunday Times εκτιμούν ότι υπάρχει «κρίση ηγεσίας» στο Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εφημερίδα πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι στενοί συνεργάτες του Τζέρεμι Κόρμπιν έχουν ζητήσει από τον ηγέτη των Εργατικών να απομακρύνει κορυφαία στελέχη επειδή –«τον κρατούν αιχμάλωτο» – όσον αφορά το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, πολλές πηγές αναφέρουν ότι o κ. Κόρμπιν αντιμετώπισε την κριτική της υπουργού Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σκιώδη κυβέρνηση, της Νταϊάν Άμποτ, και του σκιώδους υπουργού των Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Άμποτ και ΜακΝτόνελ ζήτησαν από τον Τζέρεμι Κόρμπιν να απολύσει την Κάρι Μέρφι που έχει την γενική εποπτεία αναφορικά με την πολιτική του κόμματος και τον Σέιμους Μιλν, τον διευθυντή επικοινωνίας και στρατηγικής.

Η κρίση ξέσπασε ενώ οι Εργατικοί χτες τη νύχτα επίσημα – «κήρυξαν τον πόλεμο» – στο BBC. Το κατηγορούν για «προκατάληψη» καθώς ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός προετοιμάζεται να μεταδώσει νέους ισχυρισμούς για την αδυναμία της ηγεσίας να αντιμετωπίσει επαρκώς τα φαινόμενα αντισημιτισμού στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έξι πρώην μέλη του κόμματος – «έσχισαν τις συμφωνίες» – που τους είχαν επιβληθεί και οι οποίες τους απαγόρευαν να κάνουν δημόσιες δηλώσεις για τα προβλήματα αντισημιτισμού που καταπονούν το Εργατικό κόμμα. Οι έξι προτίθενται να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα της τηλεόρασης του BBC 1 (Panorama) που αφορά το θέμα. Το πρόγραμμα θα μεταδοθεί την Τετάρτη. To Εργατικό κόμμα ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει αυτούς που σκοπεύουν να επικρίνουν τους Μέρφι και Μιλν για τις παρεμβάσεις τους που στόχο είχαν να προστατεύσουν όσους ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος και οι οποίοι κατηγορούνται για αντισημιτισμό.

Χθες το βράδυ η αξιωματική αντιπολίτευση επέκρινε το BBC για – «προκατάληψη και παρέμβαση στην πολιτική διαδικασία» – και δεσμεύθηκε να στείλει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στον γενικό διευθυντή λόρδο Χολ, σημειώνουν οι Sunday Times.

Αποφασισμένος ο Μπόρις Τζόνσον για Brexit με ή χωρίς συμφωνία

Καθώς έχει αρχίσει η αποστολή των επιστολικών ψήφων στα πλαίσια της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος ορισμένες εφημερίδες παροτρύνουν τα μέλη του κόμματος να υποστηρίξουν τον πρώην δήμαρχο Λονδίνου και υπουργό των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η Sunday Telegraph γράφει ότι ο νυν υπουργός των Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και αντίπαλος του Τζόνσον –«έχει καταφέρει να ολοκληρώσει το δύσκολο έργο του» – αλλά σε αυτό το κρίσιμο σημείο στην ιστορία της Βρετανίας, η χώρα χρειάζεται έναν ηγέτη ο οποίος αναγνωρίζει το μέγεθος της πρόκλησης που καλείται να αντιμετωπίσει , δηλ. το Brexit, και που ταυτόχρονα διαθέτει την αυτοπεποίθηση ότι θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Οι Sunday Times προειδοποιούν ότι η δουλειά του πρωθυπουργού είναι εμφανώς πιο απαιτητική από αυτή του δήμαρχου του Λονδίνου και για να πετύχει ο κ. Τζόνσον θα πρέπει να – «καθίσει στο τιμόνι της εξουσίας».

Σύμφωνα με την Sunday Telegraph, ο Τζόνσον «δεν μπλοφάρει» όταν ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει ακόμη και σε μια μη-συμφωνία Brexit αρκεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ να έχει γίνει το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ο κ. Τζόνσον στη συνέντευξη που έδωσε στην Telegraph καλεί τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ – «να μας κοιτάξουν βαθιά στα μάτια» – και να αντιληφθούν η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία αν ο ίδιος γίνει πρωθυπουργός.

Κατηγορεί επίσης την απερχόμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για «ηττοπάθεια» και «αρνητική στάση» αναφορικά με τη διακυβέρνηση της χώρας.

Aυστηρότερες ποινές για τους εν δυνάμει τρομοκράτες προτείνει ο Τζέρεμι Χαντ

Την αναθεώρηση της νομοθεσίας που ισχύει από τους μεσαιωνικούς χρόνους και αφορά αυτούς που κατηγορούνται για προδοσία προτείνει με άρθρο του στην Sunday Telegraph o Τζέρεμι Χαντ. Η αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας θα επιτρέψει την επιβολή ποινών ισόβιας κάθειρξης στους τζιχαντιστές μαχητές και στους υποστηρικτές του Ισλαμικού κράτους (ISIS).

Ο υπουργός των Εξωτερικών υπόσχεται – «η τιμωρία να αντιστοιχεί στο έγκλημα» – με την εισαγωγή ενός Νόμου περί Προδοσίας που να προβλέπει ισόβιες ποινές για όσους υποστηρίζουν ακραίες ομάδες και είναι ενταγμένοι στις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις που δίνουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα