back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Ελλάδα: μια χώρα παραδόξως νεωτερική» του Γιάννη Βούλγαρη

Διαβάστε επίσης

Το βιβλίο του Γιάννη Βούλγαρη «Ελλάδα: μια χώρα παραδόξως νεωτερική» αποτελεί μια “επανεπίσκεψη της ελληνικής περίπτωσης”.

Ο συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής σήμερα στο τμήμα Πολικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, προτείνει μια νέα ματιά στις διαδικασίες που διαμόρφωσαν την εθνική ζωή, την πορεία της χώρας στη νεωτερικότητα, έχοντας υπόψη ότι δεν γράφει μόνο για τους ειδικούς αλλά και για τον ενήμερο αναγνώστη «που αγωνιά για την τύχη αυτού του τόπου».

«Στο πρώτο μέρος του βιβλίου» γράφει εισαγωγικά ο Γιάννης Βούλγαρης «πρακτικά εξετάζω πώς οι γενιές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας είδαν την Ελλάδα».

Ο συγγραφέας κλείνει αυτό το μέρος με τα πολύ ενδιαφέροντα κεφάλαια που αφιερώνει στον Στέλιο Ράμφο και τον Παναγιώτη Κονδύλη, στοχαστές των οποίων οι απόψεις για την νεότερη Ελλάδα επηρέασαν την επιστημονική σκέψη ειδικά στα χρόνια της ελληνικής κρίσης.

Στο δεύτερο μέρος, θεωρώντας ότι η κρίση αλλά και οι εξελίξεις στις κοινωνικές και την ιστορική επιστήμη ευνοούν την επανεξέταση του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού, ο συγγραφέας προτείνει μια νέα ανάγνωση, ένα νέο σχήμα προσέγγισης της εθνικής εξέλιξης και των τρόπων με τους οποίους πραγματοποιήθηκε ο νεωτερικός μετασχηματισμός.

Δίνοντας έμφαση στην επανεξέταση του ρόλου του κράτους και αποδίδοντάς του θετικό πρόσημο, του ρόλου της γεωπολιτικής, του ελληνικού μικροκαπιταλισμού και του πρώιμου εκδημοκρατισμού, αναστοχάζεται πάνω στην εθνική πορεία της Ελλάδας, «μιας νεωτερικής χώρας στους όρους συγκρότησής της και στον τρόπο νομιμοποίησης της εξουσίας, πολύ περισσότερο από όσο οι ερμηνείες της έχουν αναδείξει».

Το βιβλίο του Γιάννη Βούλγαρη «Ελλάδα: μια χώρα παραδόξως νεωτερική» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις.

Ελεωνόρα Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα