Search

Ο εκλογικός χάρτης στην Αττική – Ποιοι εκλέγονται βουλευτές

2354

Πέντε από τις οκτώ εκλογικές περιφέρειες της Αττικής κέρδισε η Νέα Δημοκρατία ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την πρωτιά στις υπόλοιπες τρεις.

Εμφανείς είναι οι μετακινήσεις των ποσοστών που είχαν λάβει το 2015 κόμματα που τώρα απουσίασαν όπως το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ενώ και η κατάρρευση της Χρυσής Αυγής είναι εμφανής στην πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας.

Με βάση τα τελευταία αποτελέσματα η Νέα Δημοκρατία κέρδιζε την Α’Αθηνών με 42,25%, τον Βόρειο Τομέα της πρώην Β΄Αθηνών με 44,72%, τον Νότιο Τομέα με 39,25%, την Α’Πειραιώς με 43,40% και την Ανατολική Αττική με 42,97%..

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζε την πρωτιά στο Δυτικό Τομέα της πρώην Β’Αθηνών με 38,71% και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τη ΝΔ που έμενε στο 29,64%. Κέρδιζε επίσης τις περιοχές της Β’Πειραιώς με 38,25% (έναντι 30,03% της ΝΔ) και την Δυτική Αττική με 36,64% αλλά εδώ, με μικρότερη διαφορά σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία (34,08%).

Στην Α’Αθηνών, την περιφέρεια δηλαδή η οποία ταυτίζεται με τον Δήμο Αθηναίων, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε μεν δεύτερος με 31,47% αλλά διατήρησε τα ποσοστά που είχε πάρει το 2015 (33,61% τον Ιανουάριο και 31,55% τον Σεπτέμβριο.

Η ΝΔ ανέβηκε θεαματικά στο 42,25% από το 31% το 2015 ενώ, την ίδια στιγμή η Χρυσή Αυγή κατρακύλησε από το 6,91% στο 3,1% και προφανώς επωφελήθηκε από την απουσία  του Ποταμιού (7,23% το 2015) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (4,4%).

Στην άλλοτε Β’Αθηνών οι συγκρίσεις είναι δύσκολες καθώς έσπασε σε τρία κομμάτια. Το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει 37,09% (Ιανουάριος) έναντι 25,66% της ΝΔ ενώ οι ΑΝΕΛ είχαν λάβει 6,93%, το ΚΚΕ 5,73%, το ΠΑΣΟΚ 7,67%, η Χρυσή Αυγη 5,64% και το Ποτάμι 5,59%. Χθες, η Νέα Δημοκρατία ξεχώρισε με σαφήνεια στα βόρεια προάστια της Β1 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στο 28,95% και σε μεγάλη απόσταση ακολουθούσαν το ΚΚΕ (6,35%), το ΚΙΝΑΛ (5,61%), το ΜέΡΑ25 με 4,17%, η Ελληνική Λύση με 2,6% και η Χρυσή Αυγή (2,04%).

Στα Νότια προάστια, δηλαδή τον μεγαλύτερη σε έδρες εκλογική περιφέρεια Β3, η ΝΔ πλησίασε στο 40% (39,25%) αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε το 32% και ο διπολισμός γνώρισε ημέρες δόξας καθώς ακολούθησαν σε μεγάλη απόσταση το ΚΚΕ (7,21%), το ΚΙΝΑΛ (5,78%), τοΜέΡΑ25 5,78%, το κόμμα Βελόπουλου (3%) και η Χρυσή΄Αυγή (2,42%).

Στα δυτικά προάστεια της Β2 Αθηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρωτιά των πρόσφατων ευρωεκλογών ενώ το ΚΚΕ ξεπέρασε το 8,5%, το ΚΙΝΑΛ έμεινε στο 6,05%, το ΜέΡΑ25 στο 4,24% ενώ βελτιωμένα σε σχέση με άλλες περιφέρειες ήταν εδώ τα ποσοστά του Κ.Βελόπουλου με 3,51% και η Χρυσή Αυγή ξεπέρασε εδώ το 3% που δεν κατάφερε να ξεπεράσει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος πέτυχε ακόμη ψηλότερα ποσοστά στην Ανατολική Αττική που πλησίαζε το 5%, στην Δυτική Αττική το ξεπερνούσε φθάνοντας το 5,2% ενώ στην Β΄Πειραιώς λάμβανε 4,23% και στην Α’Πειραιώς 3,34%.

Το κόμμα Βαρουφάκη λάμβανε 3,87% στην Ανατολική Αττική, 3,88% στην Α Πειραιώς3,27% στην Δυτική Αττική και το μεγαλύτερο ποσοστό του 4,41% στην Β’Πειραιώς οπού είναι υποψήφιος και ο ίδιος ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015, η Χρυσή Αυγή αποκόμιζε 7,82 στην Α Πειραιώς, 8,4% στην Β Πειραιώς και 8,68% το Υπόλοιπο Αττικής το οποίο έχει σπάει επίσης σε Ανατολική και Δυτική Αττική. Αντίστοιχα οι ΑΝΕΛ είχαν λάβει το 20154,25% στην Α’Πειραιώς, 4,70% στη Β Πειραιώς και 4,29% στο Υπόλοιπο Αττικής ενώ το Ποτάμι λάμβανε αντίστοιχα 6,36% στην Α’Πειραιώς, 3,15 στη Β Πειραιώς και 4,29% στο Υπόλοιπο Αττικής.

Οι βουλευτές της Αττικής

Στην Α Αθηνών, η ΝΔ εκλέγει Νικ.Κακλαμάνη, Ολγα Κεφαλογιάννη, Β.Κικίλια, Κ.Μπογδάνο, Θάνο Πλεύρη, τον καθηγητή Αγγελο Συρίγο και την Φωτεινή Πιπιλή. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζουν είσοδο οι Χρ.Βερναρδακης, Ν.Βούτσης, Δ.Τζανακόπουλος και Ν.Φίλης, από το ΚΙΝΑΛ ο Κ.Σκανδαλίδης, απο το ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη  και από το κόμμα Βαρουφάκη η Αγγελική Αδαμοπούλου.

Στο Βόρειο Τομέα εκλέγονται από τη ΝΔ οι Κ.Χατζηδάκης, Άδωνης Γεωργιάδης, Δ.Καιρίδης, Νίκη Κεραμέως, Γ.Κουμουτσάκος, Ζωή Ράπτη, Θ.Ρουσόπουλος , στον Δυτικό Τομέα οι Μ.Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Λοβέρδος και στον Νότιο Τομέα οι Σοφία Βούλτεψη, Ν.Δένδιας, Χ.Θεοχάρης, Αννα Καραμανλή, Κ.Κυρανάκης, Μπ.Παπαδημητρίου ο έως τώρα δήμαρχος Π.Φαλήρου Διον.Χατζηδάκης, Ι.Καλλιάνος και Β.Σπανάκης

Αντίστοιχα από τον ΣΥΡΙΖΑ στους τρεις τομείς της άλλοτε Β‘Αθηνών εκλέγονται οι Κ.Ζαχαριάδης, Γ.Κατρύγκαλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δ.Βίτσας, Ι.Δραγασάκης, Χαρά Καφαντάρη, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιάννης Μουζάλας, Γ.Μπαλάφας, Ν.Ξυδακης, Ν.Παππάς, Θεανώ Φωτίου και Ραλλία Χρηστίδου.

Από τα υπόλοιπα κόμματα το ΚΙΝΑΛ εκλέγει στην πρώην Β Αθηνών τους Α.Λοβέρδο,  Νάντια Γιαννακοπούλου ενώ εδώ εκλέγεται και η Φώφη Γεννηματά. Το ΚΚΕ εκλέγει τους Θ.Παφίλη, τον γενικό γραμματέα Δ.Κουτσούμπα, Κανέλλα Γεωργοπούλου και Χρήστο Κατσώτη. Από το κόμμα Βελόπουλου εκλέγονται οι Αναστασία Αλεξοπούλου, Μαρία Αθανασιου και Δ.Βαγενάς αι από το ΜέΡΑ25 οι Κλέων Γρηγοριάδης, Κρίτων Αρσένης και Σοφία Σακοράφα.

Στην Α Πειραιώς, εκλέγονται από τη ΝΔ οι Νόνη Δούνια, Κ.Κατσαφάδος, Ν.Μανωλάκος και Γ.Μελάς, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θ.Δρίτσας, από το ΚΚΕ η Σεμίνα Διγενη.

Στη Β΄Πειραιως εκλέγεται ο Δ.Μαρκόπουλος από τη ΝΔ, οι Τρ.Αλεξιάδης, Νίνα Κασιμάτη και Γ.Ραγκούσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Σοφία Ασημακοπούλου από την Ελληνική Λύση. Εδώ εξασφαλίζει έδρα ο Γ.Βαρουφάκης αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης.

Στην Ανατολική Αττική εξασφαλίζουν την εκλογή τους οι Γ.Βλάχος, Μ. Βορίδης, Γεωργια Μαρτίνου και Β. Οικονόμου από τη ΝΔ, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Ν.Αθανασίου από τον ΣΥΡΙΖΑ (εδώ είναι και μία από τις έδρες του Αλέξη Τσίπρα), η Ελένη Γερασιμίδου από το ΚΚΕ, ο Α.Μυλωνάκης από το κόμμα Βελόπουλου και η Μαρία Απατζιδου από το κόμμα Βαρουφάκη.  Στη Δυτική Αττκή εκλέγεται ο Γιώργος Τσίπρας και από την Νέα Δημοκρατία οι Γ.Κώτσηρας, Β.Λιάκος και Θ.Μπούρας.

Από πρώην υπουργούς που δεν εκλέχθηκαν σημαντικό είναι το όνομα της πρώτην υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τάσου Πετρόπουλου.

Γ.Μανουσακάκης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *