back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η νίκη της ΝΔ και το προφίλ του νέου πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Ελλάδα:

“Οι συντηρητικοί καταλαμβάνουν την εξουσία από τον Τσίπρα” σχολιάζει το Politico. Όπως αναφέρει “τα αποτελέσματα σηματοδοτούν για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια την απόλυτη πλειοψηφία για ένα πολιτικό κόμμα ύστερα από χρόνια “τιμωρητικής ψήφου” προς τα συστημικά κόμματα της χώρας τη ΝΔ και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ για τον ρόλο, που έπαιξαν στην οικονομική κρίση. Δίνεται λοιπόν στον Μητσοτάκη, γιο πρώην συντηρητικού πρωθυπουργού, μια σταθερή εντολή για να προωθήσει το σχέδιο του για μείωση των φορων προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. (…) Ο Μητσοτάκης, μέλος μιας από τις πιο σημαντικές σε επιρροή πολιτικές οικογένειες της χώρας θα χρειαστεί να “τρέξει” ώστε να αρπάξει το θετικό μομέντουμ για να φέρει αλλαγή στη χώρα όπου τα ποσοστά ανεργίας συνεχίζουν να είναι τα μεγαλύτερα εντός της Ευρωζώνης στο 18% και όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι χαμηλοί.

“Η Ελλάδα υποτιμούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τώρα έγινε πρωθυπουργός της χώρας” αναφέρουν οι NYTimes. Το να υποτιμάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναδειχθεί περίπου σαν εθνικό σπορ στην Ελλάδα. “Κούλης” όπως τον αποκαλούν κάποιοι είναι ένα κοινό υποκοριστικό του ονόματος του που συχνά ομως χρησιμοποιείται για παιδιά και μάλιστα με κάπως κοροϊδευτικό τρόπο. Αλλά ύστερα από την μεγάλη νίκη χθες στις εκλογές φαίνεται ότι ο κ Μητσοτάκης ο ηγέτης της κεντροδεξιάς ίσως να γέλασε … τελευταίος. Η εξέλιξη του ώστε να γίνει πρωθυπουργός είναι αποδεικτικό της υψηλής αντοχής του αλλά και των τεκτονικών αλλαγών που υπέστη το πολιτικό σύστημα στη χώρα εν μέσω μιας δεκαετίας σκληρής λιτότητας. (…) Ίσως να είναι κάπως δίκαιο να παραδεχθεί κανείς ότι δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός αν δεν ήταν ο γιος του πατέρα του. Οι φιλελεύθεροι θεωρούνται κάπως παράξενοι στην Ελλάδα και σχεδόν ποτέ δεν μπαίνουν στη βουλή.

“Το παραδοσιακό κόμμα της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα φαίνεται να αποκτά ξανά την εξουσία με έναν διαφαινόμενο θρίαμβο στις εκλογές, δημιουργώντας ελπίδα για επιστροφή στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε μια χώρα που χτυπήθηκε από χρόνια ύφεση και τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης” σημειώνουν οι FT. (…) Το αποτέλεσμα είναι βαρύ πλήγμα για τον κ Τσίπρα, ο οποίος υιοθέτησε ένα σκληρο πρόγραμμα λιτότητας. Οι ψηφοφόροι του απέρριψαν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι μια συντηρητική κυβέρνηση θα μειώσει τους μισθούς και τα κοινωνικά οφέλη και ότι θα πουλούσε περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλές τιμές σε ξένους επενδυτές”.
“Ελληνικές εκλογές: Τεράστια νίκη για την κεντροδεξιά ΝΔ” αναφέρει ο Guardian. Στελέχη της ΝΔ περιέγραψαν τα αποτελέσματα ως ιστορικά. Αρκετοί κάνουν λόγο για προσωπική νίκη του Μητσοτάκη, ενός μεταρρυθμιστή που κατάφερε να εκσυγχρονίσει και να ανανεώσει ένα από τα πιο συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης, από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του, τον Ιανουάριο του 2016. Αναγνωρίζοντας ότι το κόμμα έπρεπε να διεκδικήσει τον χώρο του κέντρου ο Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι θα αλλάξει τη χώρα κυρίως για τους εκατοντάδες χιλιάδες κυρίως νέους που άφησαν τη χώρα προς αναζήτηση δουλειάς. “Δεν θα σας ζητήσω να πάρετε τον δρόμο της επιστροφής” είπε. “Σας ζητώ να κοιτάξετε με τα μάτια και την καρδιά την Ελλάδα. Από σήμερα θα πρέπει να εργαστούμε για να αλλάξουμε τη χώρα που αναγκαστήκατε να αφήσετε”. Αρκετοί από τους βουλευτές του είναι νέα πρόσωπα που μπήκαν στις λίστες του κόμματος στο πλαίσιο της δέσμευσης του να επαναενεργοποιηθεί η οικονομία με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας μετά από 4,5 χρόνια μη σταθερής ηγεσίας υπό τον Τσίπρα.

Σύμφωνα με το σχόλιο του BBC “πίσω στο 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε με το πρόσωπο της αλλαγής. Στις μεγάλες διαδηλώσεις τότε ο αριστερός λαϊκιστής είχε δεσμευθεί να σκίσει το μνημόνιο της χώρας και να δώσει τέλος στην λιτότητα. Αλλά υποσχέθηκε το αδύνατον. Υπό την πίεση της Ε.Ε, τα capital control στις τράπεζες και την απειλή του Grexit – τελικά υποχρεώθηκε σε μια στροφή 180 μοιρών και έτσι υπέγραψε το τρίτο σχέδιο διάσωσης ύψους 89 δισ και περισσότερη λιτότητα. Η στήριξη προς το πρόσωπό του άρχισε να μειώνεται. Καθώς ξεκινά η εποχή Μητσοτάκη ένας από τους πιο εικονικούς ηγέτες της αριστεράς στην Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια φεύγει από την κεντρική σκηνή. Αλλά κατά όπως φαίνεται θα ανασυγκροτήσει το κόμμα του ως αντιπολίτευση και θα περιμένει να αδράξει την ευκαιρία σε κάθε στραβοπάτημα του νέου πρωθυπουργού της χώρας”
“Για οικογενειακή υπόθεση” στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας κάνει λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο. “Ο Μητσοτάκης, απόγονος μιας από τις κορυφαίες πολιτικές οικογένειες στην Ελλάδα είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ενός εκ των μακροβιότερων βουλευτών της χώρας, ενώ η αδελφή του πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Αθήνας”
Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη “σηματοδοτεί την επιστροφή των παραδοσιακών κομμάτων στην Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα στον οποίο ασκείται κριτική ότι πρόδωσε τους ψηφοφόρους του συνεχίζοντας τη λιτότητα” σχολιάζει η Figaro.
“Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα” μεταδίδει ο ανταποκριτής της Repubblica. “Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκράτησε τη ζημιές και ανέκτησε έδαφος σε σχέση με τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου, όπως απέχει πολύ από τους συντηρητικούς. Η ΝΔ επωφελήθηκε από την πόλωση που τις έφερε πολλές ψήφους απο τη ΧΑ.

“Εκλογές στην Ελλάδα: Κέρδισε ο Μητσοτάκης. Ήττα για τον Τσίπρα που αψήφισε τη λιτότητα αλλά συνετρίβη στην Ευρώπη” ο τίτλος της Corriere de la Sera. Ο Αλέξης Τσιπρας έχασε τις εκλογές αλλά δεν υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα. Κατάφερε να μεγαλώσει το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές. Η διαφορά με τη ΝΔ υπάρχει αλλά δεν είναι τεράστια. Ο Τσίπρας που από χθες συνεχίζει ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης θα είναι ένας διαφορετικός ηγέτης από εκείνον που θριάμβευσε το 2015. Δεν θα είναι πια ο επαναστάτης.. αλλά ένας πραγματιστής, ευέλικτος ηγέτης και πιο τεχνοκράτης.
“Η συντηρητική ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αποσπά την απόλυτη πλειοψηφία” αναφέρει η Pais. Με την υπόσχεση να αποκαταστήσει τις αδικιες που υπέστησαν οι Έλληνες από το τρίτο πακέτο διάσωσης κυρίως τη τεράστια πίεση που βίωσε η μεσαία τάξη και με την υπόσχεση επίσης να αναπτυχθεί η οικονομία, η ΝΔ επιβεβαίωσε όλα τα προγνωστικά των δημοσκοπήσεων και βγήκε απόλυτη νικήτρια.
“Μια νέα αυγή για τη χώρα” η ΝΔ έχει ηγέτη της τον 51χρονο, απόφοιτο του Χάρβαρντ, Κυριάκο Μητσοτάκη σχολιάζει η DW . Το κόμμα του έχει δεσμευθεί να φέρει επενδύσεις και να καταπολεμήσει το έγκλημα στις γειτονιές της Αθήνας, ειδικά στα Εξάρχεια. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις εκλογές ο Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να φέρει οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας καθώς και μια καλύτερη ζωή για τους Έλληνες. Ζήτησε από τους εκατοντάδες που έχουν μεταναστεύσει στη διάρκεια της κρίσης να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. “Ένας επίπονος κύκλος έκλεισε” ειπε ο Μητσοτάκης “Δεν θα αποτύχω να τιμήσω στις ελπίδες σας”.

“Καμία έκπτωση για τον Μητσοτάκη” επιγράφεται σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). O απεσταλμένος της εφημερίδας στην Αθήνα επισημαίνει ότι “η Ελλάδα, μετά τον λανθασμένο δρόμο που είχε πάρει- όχι μόνο επί Τσίπρα- μπορεί να ελπίζει σε διέξοδο με τον Μητσοτάκη, αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς και κοπιαστικός, ενώ δεν αποκλείεται να στοιχίσει περισσότερα χρήματα στους Ευρωπαίους”. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, ο νέος πρωθυπουργός θα ζητήσει να χαλαρώσουν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο “όταν ο Μητσοτάκης, το 2016, ανήλθε στην ηγεσία της Ν.Δ., στο περιβάλλον του επικρατούσε (…) αισιοδοξία. Προφανώς όλοι πίστευαν ότι εν τέλει και στο Βερολίνο θα δοθεί ένα είδος πολιτικής έκπτωσης στον Μητσοτάκη, καθώς προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια με την καγκελάριο, σε αντίθεση με τον Τσίπρα. Ωστόσο θα ήταν δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί πρέπει να δοθεί αυτή η έκπτωση. ‘Ο,τι ίσχυε για τον Τσίπρα, θα πρέπει να ισχύσει και για τον διάδοχό του”.
Τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια υπενθυμίζει και η Süddeutsche Zeitung, αναφέροντας ότι η Ελλάδα “πρέπει να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%. Αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, οι οποίοι όμως προσκρούουν στην υψηλή φορολογία. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Εάν οι δανειστές δεν αφήσουν στην Αθήνα ένα περιθώριο ελιγμών και η νέα κυβέρνηση θα απογοητεύσει τις προσδοκίες για μία αισθητή ανάκαμψη. Η Ελλάδα παραμένει εξαρτημένη από την εύνοια της ΕΕ”.
“Στην Ελλάδα μία παλαιά δυναστεία επιστρέφει στην εξουσία” επιγράφεται ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus. Από την πλευρά της η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αναφέρει: “Αν και ο Μητσοτάκης ανήκει σε μία από τις παλαιότερες πολιτικές δυναστείες της χώρας και συνεπώς θα μπορούσε να θεωρηθεί εκπρόσωπος των παλαιών ελίτ που κατέστρεψαν την Ελλάδα με τον νεποτισμό τους, πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό του έναν ανανεωτή, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε μία ταλαιπωρημένη χώρα”. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι αμέσως μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης “ο Μητσοτάκης θέλει να φέρει στη Βουλή το πρώτο του μεταρρυθμιστικό πακέτο. Το εκτενές νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στο συρτάρι. Προβλέπει μεταξύ άλλων μία μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Με μία διοίκηση πιο κοντά στον πολίτη και με απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης ο Μητσοτάκης θέλει να θέσει τις βάσεις για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη”.

Ο ανταποκριτής του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στην Αθήνα επισημαίνει ότι η Ν.Δ. είναι “ένα μετριοπαθές σχήμα, κάτι αντίστοιχο με τους Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες. Δεν πρόκειται για ακραίους συντηρητικούς, όπως εκείνοι που βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση”. Το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και τότε θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο περιθώριο χειρισμών».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα