back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σοφεγάδα η Βασίλισσα του καλοκαιριού

Διαβάστε επίσης

Κρητική σοφεγάδα….

Η σοφεγάδα είναι ένα κλασσικό Κρητικό φαγητό και καταγράφεται από τις αρχές του αιώνα…
Αυτό είναι το κύριο όνομά του, όμως σε κάποια μέρη της Κρήτης το λένε και «συμπεθεριό», γιατί… παντρεύονται όλα τα λαχανικά μαζί!!
Αυτό λοιπόν το υπέροχο φαγητό θα φτιάξουμε σήμερα…

Θα χρειαστούμε λίγα απ όλα τα λαχανικά, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκυθάκια, φασολάκια φρέσκα, ντομάτα, πατάτες, βλίτα, ένα κρεμμύδι, αλάτι πιπέρι και λάδι.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά μας και τα κόβουμε χοντρά κομμάτια.

Λοιπόν τώρα… βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και τα λαχανικά μας όλα κομμένα εκτός από τα βλίτα και την τριμμένη ντομάτα, που θα τα βάλουμε τελευταία, αλατοπιπερώνουμε και τα φέρνουμε απαλές βόλτες για να μαραθούν λίγο με το λάδι.

Αμέσως μετά ρίχνουμε τα βλίτα, εγώ πάντα, αφού τα έχω ζεματίσει σε βραστό νερό, μετά τα ρίχνω, μπορείτε όμως να τα βάλετε και ωμα, τα φέρνετε πάλι κάνα δυο βόλτες και μετά ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα, συμπληρώνετε λίγο νεράκι και τα αφήνετε να βράσουν ήρεμα, σε χαμηλή φωτιά.

Εδώ έχετε και άλλη επιλογή αν θέλετε, μπορείτε να τα αδειάσετε σε γάστρα με καπάκι και να τα βάλετε στον φούρνο για δυο ώρες περίπου, στους 180 βαθμούς πάνω κάτω.

Εγώ συνήθως το φτιάχνω στην κατσαρόλα, γιατί μελώνει καλυτέρα η σάλτσα τους…

Εδώ στην Κρήτη βάζουν και χοχλιούς μέσα και της πάει πολύ.

Μην ακούσετε να σας πουν για περισσότερα μυρωδικά, δεν βάζουν ποτέ άλλα μυρωδικά στην σοφεγάδα, δεν της πάει, το φαγητό αυτό, στηρίζεται στην ισορροπία των γεύσεων…
Αυτό ήτανε λοιπόν…
Συνοδεύεται με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμάκι…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα