back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βενεζουέλα: επανεκκίνηση συζητήσεων Γκουαϊδό-Μαδούρο

Διαβάστε επίσης

Έναρξη νέων συζητήσεων με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε ο Χουάν Γκουαϊδό, επικεφαλής της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.

“Ο λαός της Βενεζουέλας, οι σύμμαχοί μας και τα δημοκρατικά κράτη ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν την ανάγκη μίας πραγματικά ελεύθερης και διαφανούς εκλογικής διαδικασίας με διεθνείς παρατηρητές, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε την κρίση και να οικοδομήσουμε ένα παραγωγικό μέλλον“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μία πρώτη συνάντηση αξιωματούχων των δύο πλευρών με διαμεσολαβητή τη Νορβηγία θα διεξαχθεί στα νησιά Μπαρμπέιντος της Καραϊβικής, η ημερομηνία, ωστόσο, δεν έχει δοθεί. Ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών σταμάτησε τον Μάιο.

Πάντως, παρά την θετική είδηση της επανεκκίνησης των συζητήσεων, οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί, καθώς, σύμφωνα με πολλούς, οι προηγούμενες απόπειρες επίλυσης της κρίσης δεν απέτυχαν απλώς, αλλά ενίσχυσαν τον Μαδούρο.

Ο Μαδούρο την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να είναι σε επαφή με την αντιπολίτευση με στόχο την διασφάλιση της ειρήνης στη Βενεζουέλα.

Ο Γκουαϊδό, επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο με τη στήριξη περισσότερων από 50 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Μαδούρο εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του στρατού και σημαντικών συμμάχων, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Κούβα.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2015, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης η οποία έχει οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά ανεργίας και σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα