back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δέκα κοινωνικοί γρίφοι για την νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

Διαβάστε επίσης

Αντιμέτωπη με δέκα κοινωνικούς γρίφους για δυνατούς λύτες θα βρεθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Δύο από αυτούς, η οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος και η ανεργία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη.

Το ασφαλιστικό, βρίσκεται σταθερά στο μικροσκόπιο των δανειστών καθώς αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως ο “μεγάλος δημοσιονομικός ασθενής” με επιπτώσεις για τον κρατικό κορβανά.

Η ανεργία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ροή πόρων προς το σύστημα κοινωνικής κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και με την γενικότερη μεγέθυνση της εθνικής οικονομίας, έχει αποδειχθεί ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί απαιτούνται πολλά περισσότερα από τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ…

Ειδικότερα, οι δέκα προκλήσεις για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι οι εξής:

  • Η διεκδίκηση αναδρομικών από συνταξιούχους σύμφωνα με την αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Οι επικείμενες δικαστικές κρίσεις αναφορικά με την συνταγματικότητα ή μη των κεντρικών ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου.
    Τα παραπάνω, συνιστούν μια πραγματική δημοσιονομική βόμβα, η οποία εκτιμάται -αναλόγως των δικαστικών εξελίξεων- ότι μπορεί να επιβαρύνει τα δημόσιο ταμεία με ποσό που ξεκινάει από τα 4 δισ. ευρώ και φθάνει τα 15 δισ. Ευρώ.
  • Η οργάνωση και απλοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, στοιχεία απαραίτητα για την προώθηση της ανάπτυξης και τον σημαντικό περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους.
  • Η αντιμετώπιση του διαφαινόμενου ελλείμματος στον ΕΦΚΑ που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών καταγράφει σημαντική επιβράδυνση στις εισπράξεις εισφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου ο προϋπολογισμός του υπερταμείου εμφανίζει ήδη έλλειμμα 242 εκατ. ευρώ. Η “ψαλίδα” μπορεί να κλείσει σε μεγάλο βαθμό εφόσον βελτιωθεί η εισπραξιμότητα σε συνδυασμό με την επιτυχημένη υλοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων.
  • Η διευθέτηση των εκκρεμών συντάξεις, οι οποίες παράγουν κρυφό έλλειμμα.Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, ανέρχονται στις 258.618.
  • Η σύνταξη αξιόπιστης αναλογιστικής μελέτης, που προβλέπεται και από το νόμο Κατρούγκαλου, από την οποία θα διαφαίνεται η εξέλιξη της ισορροπίας εσόδων – παροχών ιδίως μετά το “πάγωμα” της περικοπής στις προσωπικές διαφορές και η προώθηση ρυθμίσεων που συνεπάγονται αύξηση των δαπανών για παροχές.
  • Η αναδρομική καταβολή από τον Ιούνιο, των αυξημένων έως και 40% συντάξεων χηρείας στους περίπου 45.000 δικαιούχους, βάσει του πρόσφατου νόμου (νέο ποσοστό 70% αντί 50%).
  • Η αντιμετώπιση της ανεργίας. Στους 929.396 καταγράφηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο του ΟΑΕΔ, για τον Μάιο. Σχεδόν έξι στους δέκα που έχουν μείνει χωρίς δουλειά, είναι μακροχρόνια άνεργοι (534.473 ή 57,5%), δηλαδή αδυνατούν να βρουν εργασία χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών. Επίσης, οι επιδοτούμενοι άνεργοι μόλις και μετά βίας ξεπερνούν το 11% του συνόλου των ανέργων.
  • Οι ελαστικές μορφές εργασίας και η ψευδοαπασχόληση.Σε καθεστώς μερικής απασχόλησης βρίσκεται ένας στους τρεις εργαζόμενους στην χώρα μας (655.000), ενώ o μεικτός μισθός του υπολείπεται του επιδόματος ανεργίας (400 ευρώ) καθώς κυμαίνεται στα 391,32 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για το περασμένο έτος.
  • Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η λήψη αποφάσεων σχετικά με το αν θα ενισχυθούν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας ή οι επιχειρησιακές συμβάσεις.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα