back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Έπιασε δουλειά η νέα κυβέρνηση – Συνεδριάζει αύριο το νέο υπουργικό συμβούλιο

Διαβάστε επίσης

Συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη, στις 11 το πρωί, στη Βουλή το νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ορκίστηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Θα κρατήσουμε τα όποια θετικά και θα οικοδομήσουμε», τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου. Στόχευσή μας, είπε, η ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει συναίνεση στα μεγάλα εθνικά θέματα και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της χώρας», δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Ό,τι καλό έχει γίνει θα κρατηθεί, το Κράτος έχει συνέχεια», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε, αλλά να χτίσουμε», δήλωσε και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαδοχικές συσκέψεις το υπ. Προστασίας του Πολίτη

«Τραγικό λάθος» χαρακτήρισε την κατάργηση του υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την ενσωμάτωσή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο απερχόμενος υπουργός Δημήτρης Βίτσας. Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι το αντίστοιχο σχέδιο υπάρχει στα κράτη της ΕΕ κι ότι η μεταναστευτική πολιτική ανήκει στον σκληρό πυρήνα των εθνικών πολιτικών του κράτους.

«Η ασφάλεια ταυτίζεται με τη δημοκρατία. Χωρίς την ασφάλεια κυριαρχεί ο φόβος, που είναι η χαρά του ακροδεξιού», τόνισε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: «το Μάτι μας πληγώνει. Υποσχόμαστε ότι δεν θα ξανασυμβεί».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μαζί με τον Γ. Κουμουτσάκο παραλαμβάνουν και το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει προγραμματίσει σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, με αντικείμενο την αντιπυρική προστασία. Αμέσως μετά, στις 7μμ, έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά την οποία θα ζητήσει την ενίσχυση των δυνάμεων στις πιο κρίσιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου «στις 22 Ιουλίου να μιλάμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, «για τη νέα επιχειρησιακή στρατηγική της Αστυνομίας και του υπουργείου».

Πυλώνα της δημοκρατίας χαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της παράδοσης του Υπουργείου από τον Μιχάλη Καλογήρου, που έγινε μέσα σε κλίμα συναίνεσης.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του επεσήμανε ότι «η Δικαιοσύνη δεν είναι χώρος πολιτικών αντιπαραθέσεων» και επανέλαβε πως στους άμεσους στόχους είναι να προωθηθούν οι επιλογές που βρίσκονται στην ατζέντα των πολιτικών επιλογών της ΝΔ. Ο Κ.Τσιάρας έθεσε επίσης ως προτεραιότητα άμεση την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μέσα σε ένα καθαρό πλαίσιο για να υπηρετεί τους πολίτες.

«Όσοι έχουν διάθεση ρεβανσισμού καλό θα είναι να μείνουν μακριά από το υπουργείο Υγείας», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, αναλαμβάνοντας από τον πρώην υπουργό Ανδρέα Ξανθό. Από την τελετή απουσίαζε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Νέο εκλογικό νόμο, με κατάργηση της απλής αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, προανήγγειλε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο ίδιος διέψευσε ως απολύτως ψευδή τα περί απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

«Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο», δήλωσε ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Έξι είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση. Μεταξύ αυτών, η άμεση έκδοση των 250.000 εκκρεμών συντάξεων, η καθιέρωση λευκού μητρώου για την επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων και η ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά εργασίας.

Παραλαβή – παράδοση στο ΥΕΝ

Με την εξαγγελία μέτρων προς όφελος της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης παρέλαβε από τον απερχόμενο Φώτη Κουβέλη.

Μείωση της φορολογία, κίνητρα προσέλκυσης πλοίων στην ελληνική σημαία και μέτρα για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευής ήταν ανάμεσα στα όσα εξήγγειλε ο νέος υπουργός.

Παραλαβή παράδοση υπουργείου Τουρισμού

Με αναφορά στα μεγέθη που παρουσιάζει σήμερα ο ελληνικός τουρισμός ο απερχόμενος υπουργός Θανάσης Θεοχαρόπουλος παρέδωσε στο νέο υπουργό Χάρη Θεοχάρη.

«Η ψυχή του ελληνικού τουρισμού είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες και ενισχύσαμε» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επεσήμανε και τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία παραδίδοντας στον Χάρη Θεοχάρη, ανέφερε ότι «ψυχή του ελληνικού τουρισμού είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες και ενισχύσαμε».

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης υποσχέθηκε στροφή προς την ψηφιακή καινοτομία με στόχο τον υψηλού οικονομικού επιπέδου τουρισμό διευκρινίζοντας, ότι «η χώρα πρέπει να γυρίσει στην ανάπτυξη του 4% ετησίως και ο τουρισμός θα έχει σημαντική συνεισφορά σε αυτή την προσπάθεια. Θα είμαστε εδώ κάθε ημέρα με σηκωμένα τα μανίκια για σκληρή δουλειά. Για να φέρουμε τη χώρα στη πρώτη θέση του τουριστικού προϊόντος».

Κεραμέως: «Η Παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα»

«Με ευθύνης αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου στην νευραλγική και καίρια θέση της παιδείας, που είναι κρίσιμη γιατί καθορίζει το μέλλον της χώρας» δήλωσε η κυρία Κεραμέως και τόνισε οτι: «Η παιδεία είναι η μεγαλύτερη μεγαλύτερη επένδυση για την χώρα».

Η κ. Κεραμέως είπε οτι θα κινηθούν γρήγορα χωρίς ωστόσο να αιφνιδιάσουν κανέναν καλώντας σε διάλογο όλους τους φορείς λέγοντας χαρακτηριστικά οτι «θα βρείτε ευήκοα ώτα» στο υπουργείο.

Οι εργασίες στη Βουλή

Την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, με την ορκωμοσία των νέων βουλευτών, ξεκινούν οι εργασίες της Βουλής, που προέκυψε από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Την επόμενη ημέρα, η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται να εκλέξει τον διάδοχο του Νίκου Βούτση στο αξίωμα του Προέδρου του Σώματος, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος προτείνεται επισήμως από τη Νέα Δημοκρατία .

Πιθανότατα το απόγευμα της ίδιας ημέρας ,οι «300», της νέας Βουλής θα κληθούν να εκλέξουν τους Αντιπροέδρους αλλά και τους Κοσμήτορες και τους Γραμματείς που πλαισιώνουν το Προεδρείο.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη ΔΕΗ

Στις 5:30μμ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του SSM, Αντρέ Ενρία, στις 6:00 με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, Ανδρέα Δρακόπουλο, ενώ στις 6.30, στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντησή του με τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ανοίγει το πολύπαθο και ιδιαιτέρως κρίσιμο κεφάλαιο που λέγεται ΔΕΗ.

Μια εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα είχαν διαμηνύσει κορυφαία στελέχη της νέας κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι δηλαδή προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης και κατά συνέπεια της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου θα είναι η διευθέτηση του ζητήματος «ΔΕΗ» και των όσων προβλημάτων έχουν ανακύψει.

Από 20 Ιουλίου στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Το Σάββατο, 20 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 22 Ιουλίου.

Τη συζήτηση ανοίγει και κλείνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας διεξάγεται η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, η κυβέρνηση έχοντας λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, από την επόμενη κιόλας ημέρα, θα προχωρήσει το νομοθετικό της έργο, καταθέτοντας προς συζήτηση και ψήφιση το πρώτο της νομοσχέδιο, αυτό που επιφέρει αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, αναμένεται να ενσωματωθούν διατάξεις για τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, αλλαγές στο Πανεπιστημιακό άσυλο και διορθώσεις στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσλειτουργίες ανέκυψαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει το πρώτο ταξίδι στην Κύπρο, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα επισκεφθεί το Βερολίνο, κατόπιν πρόσκλησης της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Απ. Χονδρόπουλος, Δημ. Ράντος, Στ. Παπαμιχαήλ, Σ. Δήμτσα, Χρ. Κούσιου, Αλ. Βουδούρη, Δημ. Κωστάκος Μ. Μουστάκα, Ν. Ανδριόπουλος, Γ. Μανουσακάκης, Δ. Πέρρος, Ν. Κομνηνού, Γ. Σάτρας, Β. Μπακετέα, Ισ. Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα