back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κέντρο Κοινότητας του Δ.Αθηναίων- Κοινωνικές υπηρεσίες one-stop-shop

Διαβάστε επίσης

Το Κέντρο Κοινότητας, τη νέα δομή κοινωνικής στήριξης του δήμου Αθηναίων, παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι πρόκειται για νέα δομή που αποκοπεί στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών για όλο το φάσμα των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται από τον δήμο Αθηναίων.

«Υποδοχή, ενημέρωση, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας του δήμου Αθηναίων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρούλιας και υπογράμμισε: «Με τρόπο ολιστικό και αποκεντρωμένο στις γειτονιές, με τα Κέντρα Κοινότητας κάνουμε πράξη το κρίσιμο τρίπτυχο για δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας: υποστήριξη με κοινωνικές υπηρεσίες, ενημέρωση και παραπομπή/δικτύωση με κοινωνικές δομές. Είμαστε βέβαιοι ότι η εύρυθμη λειτουργία των τόσο αναγκαίων αυτών δομών θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, κρατώντας ψηλά τον πήχη της ποιότητας των κοινωνικών υπηρεσιών που έχει πετύχει τα τελευταία εννιά χρόνια ο δήμος Αθηναίων».

Τα Κέντρα Κοινότητας, είναι δομές που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, υλοποιούνται σε επίπεδο δήμου και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πέντε δομές υπηρεσιών στους πολίτες

Στο Κέντρο Κοινότητας της Αγ.Κωνσταντίνου 14, περιλαμβάνει πέντε δομές, η λειτουργία των οποίων διασφαλίζεται από ισάριθμες ομάδες εργαζομένων, και συγκεκριμένα:

•δύο Κέντρα Κοινότητας (ένα σταθερό και ένα κινητό), τα οποία λειτουργούν ως κεντρικές δομές για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του γενικού πληθυσμού

•δύο Κέντρα Ένταξης Μεταναστών (ένα σταθερό και ένα κινητό) καθώς και ένα Παράρτημα Ρομά, τα οποία απευθύνονται σε ειδικότερες ομάδες-στόχους.

«Με τα Κέντρα Κοινότητας δημιουργήσαμε ένα one-stop-shop κοινωνικών υπηρεσιών που αγκαλιάζει ολιστικά τις σύνθετες ανάγκες των συμπολιτών μας σε δύσκολους καιρούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας δίνοντας το ευρύτερο στίγμα της κοινωνικής πολιτικής του δήμου Αθηναίων.

Είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι τα δύο κινητά Κέντρα Κοινότητας (για τον γενικό πληθυσμό και τους μετανάστες αντίστοιχα) εξυπηρετούν ωφελούμενους στις γειτονιές, πραγματώνοντας έτσι την ανάγκη για διοικητική αποκέντρωση στην παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στον ενάμιση χρόνο της λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας προκύπτουν:

•Μόνο για το 2018 έχουν καταμετρηθεί πάνω από 7.700 μοναδικοί λήπτες υπηρεσιών.

•Τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2019 δείχνουν περαιτέρω αύξηση των εξυπηρετούμενων, καθώς οι μοναδικοί λήπτες υπηρεσιών των Κέντρων Κοινότητας ξεπερνούν τους 10.000.

«Μέσα από τις πέντε δομές των Κέντρων Κοινότητας, αναβαθμίσαμε τις συνθήκες υποδοχής των αιτημάτων κοινωνικής πρόνοιας, εξασφαλίσαμε δηλαδή την εύρυθμη λειτουργία του front desk των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων» δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη.

Πρόσβαση σε επιδόματα

Σημείωσε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθούν επτά τέτοια Κέντρα στις ισάριθμες Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας και να διασυνδεθούν με τα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία.

Και η κυρία Στρατηγάκη συμπλήρωσε: «Στα Κέντρα Κοινότητας, οι πολίτες υποστηρίζονται για την πρόσβαση στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, καθώς και σε πλήθος άλλων προνοιακών και στεγαστικών επιδομάτων. Παράλληλα, παρέχεται ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, ενώ δίπλα στο κεντρικό Κέντρο Κοινότητας, εδώ στο ισόγειο της Αγ.Κωνσταντίνου, χωροθετήσαμε το Job Center του δήμου Αθηναίων, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό, συμπληρωματικά, και υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης».

Τη σημασία των Κέντρων Κοινότητας των δήμων για την αναμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής τόνισε στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Δημήτρης Καρέλλας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα