back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιώργος Γεραπετρίτης στον Αθήνα 9.84: “Είμαστε πανέτοιμοι. Ο,τι υποσχεθήκαμε θα υλοποιηθεί άμεσα”

Διαβάστε επίσης

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης με δημόσιες πολιτικές που θα παράγονται στο πλαίσιο ενός κεντρικού επιχειρηματικού σχεδίου, ανέπτυξε στον Αθήνα 9.84 ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης .

“Είμαστε πανέτοιμοι δεν έχουμε κανέναν λόγο για χρονοτριβή. Ο,τι υποσχεθήκαμε θα υλοποιηθεί άμεσα και επιπλέον δεν επιζητούμε πίστωση χρόνου. Θέλουμε να κριθούμε αυστηρά και άμεσα” τόνισε μιλώντας στον Αρη Τόλιο.

Οπως είπε “Στη μεταπολίτευση όλα λειτουργούσαν αποσπασματικά. Κάθε υπουργείο έφερνε μια νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία πήγαινε προς τα επάνω, με αποτέλεσμα να έχουμε αποσπασματικές κινήσεις και δημόσιες πολιτικές, οι οποίες δεν συνέθεταν ένα ενιαίο σύστημα και οδηγούσαν σε φαινόμενα πολυνομίας και κακονομίας, που κατά τον ΟΟΣΑ ευθύνονται για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη διαφθορά”
Και πρόσθεσε: “Οι πολιτικές πλέον θα ξεκινούν από επάνω και θα πηγαίνουν προς τα κάτω. Θα αναπτύσσεται ένα κεντρικό κυβερνητικό επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα κατευθύνεται στις επιμέρους υπουργικές δομές. Προβλέπονται διαρκής παρακολούθηση και αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, όπως και έλεγχος επίτευξης των στόχων” εξήγησε επισημαίνοντας ότι στην προεδρία της κυβέρνησης θα υπάρχει κεντρική δομή για την παρακολούθηση της εξέλιξης των κυβερνητικών στόχων. Δεν θα υποκαθιστώνται τα υπουργεία, αλλά θα διαμορφώνεται κεντρικό κυβερνητικό επιχειρησιακό σχέδιο. Πρέπει να υπάρχει τυποποίηση στη λειτουργία των διαδικασιών λειτουργίας του κυβερνητικού έργου. Πρότυπά μας αποτελούν τα μοντέλα κυβερνητικής λειτουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία” είπε ο κ Γεραπετρίτης.

*Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συγκρούσεων με μέλη του υπουργικού συμβουλίου και υπερσυγκεντρωτισμού του Μεγάρου Μαξίμου
απάντησε: “Θα συγκαλούνται κάθε μήνα υπουργικά συμβούλια.Τον Ιούνιο θα διαμορφώνεται το πλαίσιο του κυβερνητικού έργου.
Τον Σεπτέμβριο θα εγκρίνεται το συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης και τον Δεκέμβριο οι επιμέρους δράσεις κάθε υπουργείου. θα έχουμε έτσι μια προγραμματική διακυβέρνηση, ένα γνήσια επιτελικό κράτος.”
Ο κ Γεραπετρίτης σημείωσε τη σημασία της χρήσης ενός βασικού ηλεκτρονικού εργαλείου υψηλής τεχνολογίας που θα ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή -σε ζωντανό χρόνο- και θα δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό και στον Πρωθυπουργό να παρακολουθούν την υλοποίηση των προγραμμάτων και τις όποιες υστερήσεις, ώστε να αποκατασταθούν, υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι η ευθύνη παραμένει απολύτως στα υπουργεία.

*Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της διαφθοράς είπε:”Ο έλεγχος στο δημόσιο και στον ιδιωτικό βίο θα γίνεται μέσω μιας ενιαίας και ισχυρής αρχής. Πρόκειται για την Ανεξάρτητη Αρχή που είχαμε περιγράψει προεκλογικά και η οποία είναι ήδη έτοιμη στο ρυθμιστικό της κομμάτι, ενώ η στελέχωσή της έχει ήδη προβλεφθεί.Εως τώρα υπήρχαν πολυδιασπασμένες δομές στον έλεγχο κατά διαφθοράς. Η δουλειά πρέπει να γίνει κεντρικά, ρυθμιστικά, συστηματικά και επιτελικά.”

Οπως αποκάλυψε υπήρχαν κωλύμματα και νομοθετικά ασυμβίβαστα σε επίπεδο δεοντολογίας και όχι άμεσου καταναγκασμού για τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, αλλά όχι για τους υπουργούς και τους υφυπουργούς. “Πλέον θα υπάρχουν οριζόντια κωλύμματα ώστε να μην τίθεται θέμα αδιαφάνειας και μεροληψίας” διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας

Για τη φραγή στις προσλήψεις συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού επεσήμανε ότι έχει προταθεί να τους απαγορευθεί η απασχόληση σε γραφεία υπουργών και υφυπουργών. “Εαν αυτό καταστρατηγείται” πρόσθεσε “συνιστά συμπεριφορά που θα αξιολογηθεί από τους πολίτες γιατί είναι ζήτημα πολιτικής δεοντολογίας.”
.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα