back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Τουρκία απορρίπτει τις επικρίσεις- Κυρώσεις εξετάζει η Ε.Ε για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Διαβάστε επίσης

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι απορρίπτει τις δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ανοικτά της Κύπρου είναι παράνομες, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό πρόβλημα.

Όπως αναφέρει ανταπόκριση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το πλοίο Fatih έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές του Μαΐου και ότι το πλοίο Yavuz έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

Μέτρα εξετάζει η Ε.Ε

Τις πρώτες προτάσεις για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας όσον αφορά τη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ, θα συζητήσουν σήμερα οι μόνιμοι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ, με την Αθήνα να ελπίζει για υιοθέτησή τους στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, μεταξύ των κυρώσεων περιλαμβάνονται η μείωση της προενταξιακή βοήθειας στην Τουρκία κατά 145,8 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να επανεξετάσει τις δανειοδοτήσεις προς την Άγκυρα, ενώ εξετάζεται και η αναστολή όλων των επαφών σε υπουργικό επίπεδο.

ΗΠΑ : Προκλητικό βήμα οι γεωτρήσεις στην Κύπρο

Η Ουάσινγκτον προτρέπει την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και αναφέρεται σε «προκλητική» ενέργεια.

Με νέα ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει την πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην Κυπριακή ΑΟΖ και εκφράζει για δεύτερη φορά την έντονη ανησυχία του για τις παράνομες δραστηριότητες που επιχειρεί να διεξαγάγει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα